Αυτό το καλοκαίρι αφήστε τα παιδιά να αποκτήσουν τα δικά τους «παράσημα»
Πώς το ριψοκίνδυνο παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων ζωής
΄Περάσαμε αρκετούς μήνες που τα παιδιά ήταν περισσότερο από ποτέ σε πίεση και υπερπροστατευτικό περιβάλλον – αλλά ίσως αυτό το καλοκαίρι να αφήσουμε τα παιδιά να απολαύσουν (ελεγχόμενα) μια μεγαλύτερη ελευθερία. Οι σύγχρονοι γονείς ανησυχούν –και δικαίως– για πολλά θέματα που αφορούν το παιχνίδι και την ασφάλεια των παιδιών. Δεν υπάρχουν οι αλάνες, η ελευθερία, ο τρόπος και οι συνθήκες που εμείς κάποτε μεγαλώσαμε – για να μην πούμε για τις γενιές πριν από εμάς. Όμως αν κάτι θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία αυτό σίγουρα ήταν η ικανοποίησή μας όταν σκαρφαλώναμε στο δέντρο, όταν κάναμε βουτιές από τα βραχάκια, όταν κάναμε ποδήλατο με το ένα χέρι (καλά, καμιά φορά χωρίς κανένα χέρι στο τιμόνι). Υπάρχουν επικίνδυνα πράγματα αλλά υπάρχουν και παιχνίδια που όσο κι αν εγείρουν ανησυχία είναι ωφέλιμα παρά τη φαινομενική τους επικινδυνότητα.
Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή σε ριψοκίνδυνο παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων ζωής, όπως ο αυτοέλεγχος, η ανθεκτικότητα, η επίλυση προβλημάτων και ο συντονισμός των ομάδων. Έτσι, εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να εισαγάγετε τα παιδιά σας σε ριψοκίνδυνο παιχνίδι.
Τύποι ριψοκίνδυνων παιχνιδιών για παιδιά
Όπως υποδηλώνει ο όρος, το ριψοκίνδυνο παιχνίδι συχνά συνεπάγεται ανάληψη κινδύνου, αλλά επιτρέπει στα παιδιά να δοκιμάσουν τα όριά τους και τους δίνει μια αίσθηση επιτυχίας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Σύμφωνα με μια μελέτη, το παιχνίδι κινδύνου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε έξι βασικούς τύπους:
- Παίξτε με μεγάλα ύψη, για παράδειγμα, ανεβαίνοντας σε ένα δέντρο ή σε οποιαδήποτε άλλη ψηλή κατασκευή
- Παίξτε κοντά σε επικίνδυνα στοιχεία, όπως φωτιά και βαθιά νερά
- Παίξτε με δυνητικά επιβλαβή εργαλεία, όπως μαχαίρια, σφυριά, πριόνια και τόξα και βέλη
- «Εξαφάνιση», για παράδειγμα, παίζοντας κρυφτό και αναζήτηση
- «Σκληρά» παιχνίδια, για παράδειγμα, παιχνίδια όπως πάλη ή το κυνηγητό μεταξύ τους
- Παίξτε με την ταχύτητα, όπως πατίνι, ποδηλασία, τρέξιμο-κυνηγητό και κούνιες
Συμβουλές για τη μύηση των παιδιών σας σε επικίνδυνο παιχνίδι
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν έξω: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εγκαταλείψουν την ασφαλή εσωτερική ζώνη και να παίξουν παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και μια γρήγορη βόλτα στο κοντινό μέρος ή μια επίσκεψη στην παιδική χαρά της γειτονιάς θα ήταν ένα μεγάλο πρώτο βήμα, χωρίς τη δική σας επίβλεψη.
- Αποφύγετε τις αρνητικές λέξεις: Αντί να λέτε στα παιδιά σας «Μην ανεβείτε σε αυτό το δέντρο» ή «Μην τρέχετε τόσο γρήγορα», σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε θετικές λέξεις και φράσεις, όπως: «Πρέπει να γνωρίζετε τη σωστή τεχνική για τα δέντρα-αναρρίχηση προτού δοκιμάσετε να το ανέβετε» ή «Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο του σώματός σας όταν τρέχετε γρήγορα». Οι αρνητικές φράσεις προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και μπορούν να τρομάξουν τα παιδιά, αποθαρρύνοντάς τα πλήρως.
- Εξετάστε την ασφάλεια: Μπορεί να ακούγεται δεδομένο, αλλά πρέπει να διασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών σας. Για το σκοπό αυτό, αξιολογήστε τον κίνδυνο που ενέχει ένα παιχνίδι κινδύνου πριν αφήσετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε αυτό. Εάν, για παράδειγμα, τα παιδιά σας επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι όπου θα μπορούσαν να αποκτήσουν μικρά τραύματα, θα πρέπει να τους επιτρέψετε να παίξουν. Αλλά όταν οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί ή απειλητικοί για τη ζωή, τότε αυτό είναι σίγουρα ένα απαγορευτικό σήμα.
- Αντισταθείτε στην επιθυμία να βοηθήσετε: Προσπαθήστε να συγκρατηθείτε, ξέρω ενεργοποιείται ένας αυτόνομος γονεϊκός μηχανισμός… Αντί να τους προσφέρετε άμεση βοήθεια, αφήστε τους να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα για κάποιο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους επιτρέψετε να καταλάβουν πώς έχει μια κατάσταση από μόνοι τους.
- Δώστε τους αρκετό χρόνο: Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να λένε στα παιδιά τους να βιαστούν και να ολοκληρώσουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν λειτουργεί ωστόσο καλά αυτός ο τρόπος για τα παιδιά. Αφήστε τα παιδιά σας να παίζουν με το ρυθμό τους. Δώστε τους την ελευθερία να παίζουν με τον τρόπο που θέλουν. Οι διαρκείς οδηγίες μπορεί να βλάψουν περισσότερο από το καλό. Να προσφέρετε καθοδήγηση και συμβουλές όταν σας το ζητάνε.
Τέλος, αφήστε τα παιδιά σας να αποφασίσουν ποιο είδος επικίνδυνο παιχνίδι θέλουν να συμμετάσχουν. Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι τα διαφορετικά παιδιά έχουν φυσική κλίση σε διαφορετικούς τύπους επικίνδυνων παιχνιδιών και οι γονείς πρέπει να ακούν τα παιδιά τους.