Αυτή η απλή συμβουλή για γονείς είναι ένας ιδιοφυής τρόπος για να αποτρέψετε τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια
Πώς να καλοδεχτεί ένα μικρό παιδί το νέο του αδερφάκι
Εάν είστε γονέας πολλών παιδιών, ξέρετε πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η μετάβαση από το ένα στα δύο – τόσο για τον(τους) γονέα(-είς) όσο και για τον πρωτότοκο. Το παιδί σας μπορεί να φαίνεται ενθουσιασμένο που είναι το μεγαλύτερο αδερφάκι, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβει τη μαζική αλλαγή της ζωής που πρόκειται να συμβεί. Ο κόσμος του δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος αφού το νέο μωρό έρθει στο σπίτι και η προσοχή σας δεν θα εστιάζεται πλέον μόνο σε αυτό. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν συνειδητοποιήσουν ότι το μικρό μωρό είναι εδώ για να μείνει, αλλά υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε στην προώθηση μιας υγιούς σχέσης μεταξύ των παιδιών σας, ακόμη και όταν φέρετε για πρώτη φορά το νεογέννητό σας στο σπίτι.
Ο λογαριασμός «Toddler Experts» στο Instagram Big Little Feelings μοιράστηκε μια «συμβουλή που αλλάζει τη ζωή» που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της αντιπαλότητας και της ζήλιας μεταξύ των αδελφών: Μην κατηγορείτε το μωρό!
«Το να φέρεις στο σπίτι ένα νέο μωρό είναι μια ΜΕΓΑΛΗ μετάβαση για το μικρό παιδί σου!» διαβάζουμε στη λεζάντα του ποστ. «Το μικρό παιδί σας είχε μεγαλύτερο μερίδιο από την αγάπη + την προσοχή σας μέχρι αυτό το σημείο. Οπότε ΦΥΣΙΚΑ είναι δύσκολο να έρθει ένα ολοκαίνουργιο αδερφάκι στο σπίτι ΤΟΥ και να αφαιρέσει την προσοχή των γονιών ΤΟΥ. Και; Αυτό το αδερφάκι είναι ΦΩΝΑΚΛΑΔΙΚΟ, όλο ανάγκες και δεν είναι ακόμα πολύ διασκεδαστικό».
«Αν κατηγορείτε το μωρό ότι σας αφαίρεσε το χρόνο + την προσοχή σας, το παιδί σας φυσικά θα αρχίσει να δυσανασχετεί με το μωρό. (Ποιος δεν θα το έκανε σε αυτό το σενάριο;)» συνεχίζει. «Θέλουμε το μικρό μας να νιώθει ότι το αγαπούν, το βλέπουν και νιώθει ασφάλεια. Αλλά το πιο σημαντικό, δεν θέλουμε να αισθάνεται ότι το μωρό είναι πιο σημαντικό από αυτά».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Toddler Experts (@biglittlefeelings)
Εδώ μερικά παραδείγματα για το πώς φαίνεται αυτό: Αντί να πείτε «Όχι, δεν μπορώ να παίξω μαζί σου αυτή τη στιγμή. Ταΐζω το μωρό», μπορείτε να πείτε, «Ναι! Θα ήθελα πολύ να παίξω μαζί σου. Χρειάζομαι έξι λεπτά και μετά θα παίξω μαζί σου».
Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμα να πείτε «όχι», αλλά μην κατηγορείτε το μωρό! Ακολουθεί ένα άλλο παράδειγμα: Αντί να πείτε «Όχι, δεν πάμε στην παιδική χαρά αυτή τη στιγμή. Η αδερφή σου πρέπει να κοιμηθεί», μπορείτε να πείτε, «Δεν μπορούμε να πάμε στο πάρκο αυτή τη στιγμή, αλλά ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πάμε στο πάρκο μετά την ώρα του υπνάκου σήμερα. ΕΝΤΑΞΕΙ;»
Όταν μιλάτε σε παιδιά, η απλούστερη αναδιατύπωση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έχει να κάνει με το τι λέμε και το πώς το λέμε για να διασφαλίσουμε ότι το πρωτότοκό μας εξακολουθεί να αισθάνεται ότι το βλέπετε, το ακούτε και το πιο σημαντικό, το αγαπάτε.