Now Reading
Από 12 μηνών έως 24 – ένας χρόνος γεμάτος θαύματα

Από 12 μηνών έως 24 – ένας χρόνος γεμάτος θαύματα

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ανάπτυξη του μικρού σας

Η ανάπτυξη ενός παιδιού μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του γίνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Κινητικά, λεκτικά, συναισθηματικά, κάνει πολλά εντυπωσιακά βήματα κατακτώντας συνεχώς νέες δεξιότητες. Απολαύστε αυτή τη διαδικασία και εμπλουτίστε τα ερεθίσματά τους όσο μπορείτε προκειμένου η ανάπτυξή τους να πραγματοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η περιέργειά τους είναι μεταδοτική: Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία γοητεύονται από τα πάντα γύρω τους, πράγματα που πολλοί ενήλικες δεν προσέχουν πλέον. Το άγγιγμα, η μυρωδιά και η ακοή τους διδάσκουν τον κόσμο και το να βλέπουν την εμφάνιση του θαύματος στο πρόσωπο του παιδιού σας όταν ανακαλύπτει κάτι νέο θα αναζωογονήσει και τον δικό σας ενθουσιασμό.

Αξιοποιήστε στο έπακρο: Διαβάστε τα βιβλία για διάφορα θέματα και αφιερώστε χρόνο για να επισημάνετε ό,τι συμβαίνει γύρω του, όπως η κάμπια που διασχίζει το γκαζόν σας ή πώς μπορεί να αισθάνεται ένα φύλλο. Και λάβετε υπόψη ότι η περιέργεια του παιδιού σας σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι προσπαθεί να αγγίξει ή να βάλει στο στόμα του.

Τους αρέσει να εκφράζουν σωματικά την αγάπη τους: Πιθανότατα θα πάρετε το πρώτο σας φιλί – περίπου στους 12 μήνες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Τώρα έχει την αναπτυξιακή ικανότητα να δίνει αγκαλιές και ίσως μάλιστα να πει «σ ‘αγαπώ» καθώς κλείνει τα δεύτερα γενέθλιά της.

Αξιοποιήστε στο έπακρο: Δείξτε στοργή αγκαλιάζοντας και φιλώντας το – και άλλα μέλη της οικογένειάς σας – συχνά. Εάν δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον για το παιδί σας, πιθανότατα θα μεγαλώσει ώστε να είναι ένα στοργικό άτομο.

Αποκτά χιούμορ: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι συνηθισμένα στις ρουτίνες, οπότε θα αντιδρούν με το πιο χαριτωμένο γέλιο τους όταν συμβαίνει κάτι εκπληκτικό ή ανόητο, όπως όταν βήχετε πιο δυνατά από το συνηθισμένο ή κάνετε μια αστεία γκριμάτσα. Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, έτσι, μπορείτε να περιμένετε να επαναλάβει πράγματα που προκαλούν το γέλιο προς εσάς.

Αξιοποιήστε στο έπακρο: Κάντε αστείους θορύβους, γαργαλήστε το και παίξτε πολλά παιχνίδια. Το γέλιο είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας είναι ευτυχισμένο και μαθαίνει για διαφορετικά συναισθήματα.

Αρχίζει πιο ουσιαστική επικοινωνία: Μετά από μήνες εικασίας από την πλευρά σας (Είναι πεινασμένο; Κουρασμένο; Βαριέται;), το παιδί σας μπορεί τελικά να σας πει τι θέλει χρησιμοποιώντας απλές λέξεις και φράσεις, δείχνοντας αντικείμενα ή κουνώντας το κεφάλι του ναι ή όχι. Περίπου 12 μήνες, θα ξέρει λίγες λέξεις όπως “γεια” και “Μαμά”, αλλά μέχρι την ηλικία των 2 ετών, θα έχει κατακτήσει περίπου 50.

Αξιοποιήστε στο έπακρο: Διοχετεύστε τον ομιλητικό σας εαυτό και αφηγηθείτε τα πράγματα που κάνει το παιδί σας όλη την ημέρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη της γλώσσας. Για παράδειγμα, πείτε «Ω, κοίτα, παίζει με τη μικρή κούκλα σου!» ή «Κρατάς ένα πράσινο μολύβι»! προκειμένου να το εκθέσετε σε ένα ευρύ φάσμα λέξεων.

Δείτε Επίσης

Αποκτά χαρακτήρα: Ίσως να έχετε ανακαλύψει μερικές φορές την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας, αλλά τώρα αρχίζει πραγματικά να ανακαλύπτει τον δικό του χαρακτήρα – και είναι περισσότερο από πρόθυμο να το γνωστοποιήσει όταν του αρέσει ή δεν του αρέσει κάτι.

Αξιοποιήστε στο έπακρο: Λάβετε υπόψη σας τις ενδείξεις του παιδιού σας για να καταλάβετε τι είναι καλύτερο για την προσωπικότητά του. Για παράδειγμα, εάν φαίνεται να τρέχει γύρω από άλλα παιδιά, εγγραφείτε σε μια ομαδική δραστηριότητα. Αλλά αν είναι λίγο ντροπαλό, δοκιμάστε ένα παιχνίδι για ένα άτομο.

Αρχίζει η κινητική δραστηριότητα: Μερικές φορές αισθάνεστε σαν να ξυπνάτε το πρωί και το βλέπετε να αποκτά ένα εντελώς νέο σύνολο δυνατοτήτων, είτε περπατάει χωρίς να κρατιέται από τα έπιπλα ή να ανεβαίνει τη σκάλα μόνη του. Τα περισσότερα παιδιά κάνουν το πρώτο τους βήμα πριν από τους 15 μήνες και στη συνέχεια περνούν τους επόμενους μήνες μαθαίνοντας να ανεβαίνουν, να τρέχουν, να κλωτσούν και ακόμη και να πηδούν.

Αξιοποιήστε στο έπακρο: Παρέχετε παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση, όπως μπάλες και καροτσάκια. Ελέγξτε ξανά την προστασία των παιδιών για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ένα ασφαλές μέρος για να τρέξει και να εξασκήσει τις νέες του δεξιότητες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top