Τα πάντα για το μπάνιο του νεογέννητου
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα του μπάνια
Τα πρώτα μπάνια του μωρού είναι λογικό να σας προκαλούν άγχος. Με λίγη εξάσκηση, όμως, θα μάθετε πώς πρέπει να το κρατάτε και ποιες κινήσεις να κάνετε. Σύντομα θα είναι από τις καλύτερες ώρες της ημέρας σας και θα το απολαμβάνετε και εσείς αλλά και το μωρό σας.
Πότε μπορεί να αρχίσει να κάνει μπάνιο;
Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, είναι καλό να αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το μωρό και να περιοριστείτε σε τοπικό καθάρισμα με μία βρεγμένη πετσέτα ή πανάκι, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις «ζάρες» στο λαιμό, τα αυτιά, τις μασχάλες και στην περιοχή της πάνας. Βάλτε το μωρό σε ένα λεκανάκι, στο νιπτήρα ή ξαπλώστε το σε μία πετσέτα σε ένα σημείο που δεν θα κινδυνεύει να πέσει. Με ένα βρεγμένο με χλιαρό νερό πετσετάκι και ειδικό σαπούνι που σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας, καθαρίστε το μωρό και ξεπλύνετε πάλι με το πανί ή με το χέρι σας. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του που μαζεύονται χνούδια. Καθαρίστε τον ομφάλιο λώρο με μία γάζα και ειδικό φαρμακευτικό οινόπνευμα.
Πόσο συχνά χρειάζεται μπάνιο το νεογέννητο;
Όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος και μπορεί να κάνει μπάνιο δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε κάθε μέρα, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να ξηράνει το δέρμα του. Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές μέχρι να αρχίσει το μωράκι σας να κινείται περισσότερο. Αν είστε γρήγορη και επιμελής με την αλλαγή της πάνας και το σκούπισμα του γάλακτος, έχετε ήδη καθαρίσει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή, που είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και τα σημεία που καλύπτει η πάνα.
Είναι καλύτερο να κάνει μπάνιο το πρωί ή το βράδυ;
Εξαρτάται από εσάς. Διαλέξτε μία ώρα της ημέρας που δεν πιέζεστε από το χρόνο και είναι πιο απίθανο να σας διακόψουν. Το πρωί το μωρό σας θα είναι σε εγρήγορση ενώ τη νύχτα το μπάνιο μπορεί να γίνει μέρος της βραδινής σας ρουτίνας για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία;
Συγκεντρώστε τα απαραίτητα που είναι ένα παιδικό μπανάκι ή λεκανάκι, αντιολισθητικό στήριγμα, πετσέτα ή μπουρνουζάκι, ειδικό αφρόλουτρο, βαμβάκι, καθαρή πάνα και ρούχα. Αν έχετε, χρησιμοποιήστε και ένα θερμόμετρο μπάνιου. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο όπου θα το πλύνετε έχει σωστή θερμοκρασία, περίπου στους 25 βαθμούς. Φροντίστε επίσης το νερό να είναι χλιαρό, όχι ζεστό. Αν διαθέτετε θερμόμετρο, υπολογίστε ότι πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 29 βαθμούς. Αποφύγετε σαπούνια ή παιδικά καλλυντικά και προτιμήστε κάποιο ειδικό βρεφικό σαμπουάν ή αφρόλουτρο, υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο.
Από πού να ξεκινήσετε;
Γδύστε το με απαλές κινήσεις και αφαιρέστε την πάνα. Καθαρίστε με ένα μωρομάντιλο την ευαίσθητη περιοχή και τυλίξτε το με μία πετσέτα. Κρατήστε το κεφαλάκι του στην παλάμη σας και λούστε προσεκτικά τα μαλλιά του με το άλλο σας χέρι. Ξεβγάλτε με ένα ποτήρι ή ένα πετσετάκι προσέχοντας να μην πέσουν σαπουνάδες στα μάτια του. Σκουπίστε καλά το κεφάλι του πριν προχωρήσετε. Βάλτε το στο μπανάκι και κρατώντας το με ασφάλεια πλύντε το σώμα του με το άλλο σας χέρι. Βγάλτε το από το μπανάκι κρατώντας το και με τα δύο χέρια γιατί θα γλιστράει και τυλίξτε το με την πετσέτα. Στεγνώστε καλά την περιοχή γύρω από τα γεννητικά του όργανα και τις ζάρες στο λαιμό και κάτω από τα χέρια του. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το μωρό μόνο του στο μπάνιο.
Χρειάζεται κρέμα;
Τα περισσότερα νεογέννητα δεν χρειάζονται λοσιόν μετά το μπάνιο. Αν το δέρμα του είναι ξηρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ειδική ενυδατική κρέμα για μωρά χωρίς άρωμα και οινόπνευμα. Για εξτρά απόλαυση, απλώστε την κρέμα κάνοντας του απαλό μασάζ.
*με πληροφορίες από mayoclinic.org