Now Reading
Οικογενειακό τραπέζι: Αξία ανεκτίμητη

Οικογενειακό τραπέζι: Αξία ανεκτίμητη

Γιατί είναι σημαντικό να κάθεστε όλοι μαζί όταν τρώτε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθίσατε όλοι μαζί σαν οικογένεια για να φάτε ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό; Αν η απάντηση είναι σήμερα, τότε είστε από τους τυχερούς και ευτυχισμένους γονείς. Αν όμως απαντήσατε «μμμ, μάλλον την προηγούμενη εβδομάδα» ή «μόνο κάθε Κυριακή» τότε συνεχίστε το διάβασμα με προσοχή!

Είναι κατανοητό ότι στη σημερινή εποχή των πολλαπλών δραστηριοτήτων και της ταχύτητας το να καταφέρετε να συγκεντρώσετε όλη την οικογένεια την ίδια ώρα γύρω από το ίδιο τραπέζι μπορεί να απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι περισσότεροι γονείς που δουλεύουν μένουν πολλές ώρες στη δουλειά, αρκετές μαμάδες είναι πλέον εργαζόμενες και παλεύουν να τα προλάβουν όλα, τα παιδιά έχουν διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες και οι επιλογές για έτοιμο-«πρόχειρο» φαγητό από έξω είναι πλέον αμέτρητες. Ως αποτέλεσμα οι διατροφικές συνήθειες πολλών οικογενειών έχουν αλλάξει για να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ταχύτητα της καθημερινότητας και πολλές φορές καταλήγετε να τρώει ο καθένας μόνος του μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή ή τηλεόρασης.

Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο για να μάθει το παιδί ποιες τροφές είναι καλές ή κακές, υγιεινές ή όχι, ενώ οι γονείς επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά το φαγητό, τις τροφές που προτιμούν αλλά και το που θα φάνε, στο τραπέζι ή μπροστά στην τηλεόραση.

Παράλληλα, είναι μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που το παιδί θα πάρει τα πρώτα του μαθήματα για το πώς να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους, να συζητά, να μοιράζεται τις σκέψεις και τα νέα του, να αναπτύσσει δεξιότητες αλλά και κάποιους βασικούς κανόνες, όπως ότι δεν μιλάμε με γεμάτο στόμα μας ή ότι δεν είναι καλό να τρώμε πολύ γρήγορα το φαγητό μας.

Αν όμως η οικογένεια δεν τρώει ποτέ μαζί είναι δύσκολο τα παιδιά να πάρουν αυτά τα μαθήματα και να εκπαιδευτούν ακολουθώντας το πρώτο και σημαντικότερο πρότυπο στη ζωή τους: τους γονείς τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους έχουν πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες και καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά. Ταυτόχρονα, τείνουν να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και να είναι πιο ευτυχισμένα, σε σχέση με τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους λιγότερες από 2 φορές την εβδομάδα.

Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους, αφού αποδίδουν καλύτερα ακολουθώντας μία συγκεκριμένη ρουτίνα και αισθάνονται ασφάλεια και σταθερότητα. Τα τακτικά γεύματα με όλη την οικογένεια παρούσα βοηθούν τα παιδιά να επικοινωνούν με τους γονείς τους, να συζητούν τα προβλήματά τους και να χαλαρώνουν από τα βάρη της ημέρας, να βελτιώνουν το λεξιλόγιό και τις δεξιότητές τους, να ενισχύουν τους δεσμούς τους με τα αδέλφια τους και να σέβονται τους άλλους.

Αν δεν απολαμβάνετε ήδη γεύματα με όλη την οικογένεια, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

Δείτε Επίσης

-κλείστε την τηλεόραση πριν καθίσετε στο τραπέζι
-ξεκινήστε με ένα τουλάχιστον οικογενειακό γεύμα την εβδομάδα και «χτίστε» από αυτή τη βάση, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό τους, όσο περισσότερο μπορείτε, αφού θα υπάρχουν και μέρες που θα είναι αδύνατον να συγκεντρωθείτε όλοι μαζί
-επιλέξτε εύκολες αλλά υγιεινές συνταγές για να μην σπαταλάτε πολύ χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού
-δείξτε τους πώς να συμπεριφέρονται στο τραπέζι
-καθιερώστε ένα οικογενειακό γεύμα σας να είναι με κάποιο έτοιμο φαγητό που αγαπούν τα παιδιά, όπως π.χ. πίτσα. Θα τους δείξετε ότι δεν έχει σημασία τι τρώτε αλλά να κάθεστε όλοι μαζί
-αποφύγετε να φορτίσετε το κλίμα όταν κάθεστε όλοι μαζί, η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι διασκεδαστική! Μπορείτε να συζητήσετε αργότερα για τον έλεγχο του τριμήνου ή τα μαθήματα που πρέπει να διαβάσουν
-ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού ή έστω του τραπεζιού και στο τέλος στο συμμάζεμα.

Καλή όρεξη!

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top