Now Reading
Προετοιμάζοντας την κόρη μου για την περίοδο

Προετοιμάζοντας την κόρη μου για την περίοδο

Πώς να μιλήσετε για αυτή τη σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο περίπου στα 12 χρόνια, υπάρχουν όμως και αρκετά παιδιά που την εμφανίζουν πολύ νωρίς, ακόμα και στα 8 τους.

Όσο κι αν είναι ίσως αμήχανο το να συζητήσετε ένα τόσο προσωπικό θέμα με το παιδί σας, όπως είναι για παράδειγμα και οι συζητήσεις που αφορούν το σεξ, είναι σημαντικό όμως να προετοιμάσετε την κόρη σας για την ημέρα που θα έχει την πρώτη της περίοδο.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να μιλάτε με το παιδί για τις αλλαγές που θα έχει το σώμα της όσο οδεύει προς την εφηβεία, τόσο το καλύτερο. Εξάλλου, συνήθως δεν πρόκειται για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση αλλά για μία σειρά συζητήσεων. Αν η κόρη σας κάνει ερωτήσεις για την περίοδο προσπαθήστε να της απαντήσετε όσο πιο ανοιχτά και ειλικρινά μπορείτε. Αν δεν ξεκινάει η ίδια την κουβέντα, τότε είναι στο χέρι σας να κάνετε την αρχή.

Μπορείτε να την ρωτήσετε τι γνωρίζει για την εφηβεία, να της εξηγήσετε τα βασικά και να διευκρινίσετε πράγματα για τα οποία δεν έχει και τόσο καλή πληροφόρηση, π.χ. από τις συμμαθήτριες και τις φίλες της. Μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες μαζί της και μην αποθαρρύνεστε αν διστάζει να συζητήσει μαζί σας.

Να θυμάστε ότι χρειάζεται να γνωρίζει τι συμβαίνει με τον κύκλο της και όλες τις άλλες αλλαγές που φέρνει η εφηβεία και καλό είναι να μην είναι η μόνη πηγή πληροφόρησης τα συνομήλικά της κορίτσια. Με τη συζήτηση μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα άγχη και τους προβληματισμούς της αλλά και να τη βοηθήσετε να αποκτήσει θετική εικόνα για το σώμα της. Παράλληλα, θέτετε τις βάσεις για να μπορείτε να μιλήσετε στη συνέχεια για το σεξ και τις σχέσεις.

Εξηγήστε της ότι η περίοδος σημαίνει ότι μία κοπέλα μπορεί πλέον να μείνει έγκυος, ότι κάποια κορίτσια νιώθουν πόνους χαμηλά στην κοιλιά αλλά όχι όλα, και ότι παράλληλα μπορεί να νιώθει φούσκωμα, πονοκέφαλο ή κούραση. Εξηγήστε και δείξτε της πώς να χρησιμοποιεί τις σερβιέτες και κάθε πότε πρέπει να αλλάζει. Αν νιώθετε ότι πλησιάζει ο καιρός που θα της έρθει η πρώτη περίοδος, προτείνετε να έχει μαζί της μερικές σερβιέτες, για την περίπτωση που της έρθει στο σχολείο.

Εξηγήστε της ότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και για αυτό διαφέρει ο χρόνος που θα της έρθει η πρώτη της περίοδος για να μην αισθάνεται περίεργα αν αρχίσει να έχει πριν ή μετά από τις φίλες της. Πείτε της ακόμα ότι είναι διαφορετική σε κάθε γυναίκα η διάρκεια αλλά και η ένταση της περιόδου, αφού άλλες πονούν και άλλες όχι, και σε άλλες κρατάει 3 μέρες και σε άλλες μία εβδομάδα.

Παράλληλα, είναι φυσιολογικό τα πρώτα χρόνια να είναι ακανόνιστα τα διαστήματα μεταξύ των περιόδων, αφού ο κύκλος σε νεαρά κορίτσια μπορεί να διαρκεί από 2 έως 45 μέρες. Δείξτε τις πώς να κρατάει ημερολόγιο με τον κύκλο της και ότι σταδιακά θα μπορεί να ξέρει πότε θα της έρθει η επόμενη περίοδος.

Δείτε Επίσης

Η πρώτη περίοδος είναι σημαντική στιγμή και ορόσημο για ένα κορίτσι. Βοηθήστε την κόρη σας να την αντιμετωπίσει θετικά, χωρίς φόβο και ντροπή, με ένα δώρο ή κανονίζοντας κάτι ξεχωριστό για τις δυο σας.

Όλες οι αλλαγές στην εφηβεία μπορεί να είναι τρομακτικές. Διαβεβαιώστε την, όμως, ότι με την αγάπη και την υποστήριξή σας μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα χωρίς άγχος και φόβο.

*Mayo Clinic

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top