Now Reading
Βοηθήστε τον μπαμπά στην αλλαγή πάνας του μωρού

Βοηθήστε τον μπαμπά στην αλλαγή πάνας του μωρού

Από την ημέρα της γέννησής του και στη διάρκεια των πρώτων 3 ετών της ζωής του, το μωρό σας θα αλλάξει…

Από την ημέρα της γέννησής του και στη διάρκεια των πρώτων 3 ετών της ζωής του, το μωρό σας θα αλλάξει χιλιάδες φορές πάνα. Γιατί αυτές οι στιγμές να μην μετατραπούν σε ποιοτικό χρόνο ανάμεσα στο σύντροφό σας και το μωράκι σας;

Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη. Ο σύντροφός σας ίσως αρχικά δυσκολευτεί στο τρόπο που θα αλλάζει την πάνα και να του φαίνεται μια δύσκολη διαδικασία. Κάτι δε θα γίνει σωστά, κάτι θα πασαλειφτεί, κάτι θα ξεφύγει. Μην τον αποπάρετε! Είναι μια στιγμή που πρέπει να τους αφήσετε μόνους χωρίς να νιώθουν ότι είστε «στη μέση» και τους επιβλέπετε (ακόμα και αν εσείς είστε απ’έξω και κρυφακούτε!)

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να δώσετε στον μπαμπά πριν ξεκινήσει είναι οι ακόλουθες:

Επιλογή χώρου. Επιλέξτε μαζί με το σύντροφό σας έναν συγκεκριμένο χώρο όπου θα αλλάζετε τις πάνες. Μπορεί να είναι μια αλλαξιέρα ή ένα έπιπλο σταθερό εκτός από την κουζίνα ή το τραπέζι όπου τρώτε, για να περιορίσετε την διασπορά μικροβίων στο σπίτι.

Προετοιμασία. Υπενθυμίστε του να πλένει πάντα τα χέρια του πριν από κάθε αλλαγή. Μπορεί να ακούγεστε υπερβολική αλλά η καθαριότητα είναι σημαντική στις ευαίσθητες περιοχές του μωρού και στο δερματάκι του. Θυμίστε του, ακόμα, ότι δεν πρέπει να αφήνει το μωρό από τα μάτια του όσο του αλλάζει πάνα και για αυτό πρέπει να έχει δίπλα στην αλλαξιέρα, εκτός από μία καθαρή πετσέτα, όλα τα απαραίτητα, όπως καθαρές πάνες, μωρομάντηλα, προστατευτική κρέμα, πλαστικές σακούλες για τα βρώμικα και μία αλλαξιά με καθαρά ρούχα σε περίπτωση που λερωθεί.

Καθαρισμός. Κάτω από τη βρύση, θα πλύνετε το μωρό από τη μέση και κάτω με χλιαρό νερό και το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού. Καθαρίστε σχολαστικά τη μηρογεννητική περιοχή πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω με το νερό να κυλάει προς την ίδια κατεύθυνση. Ξεπλύντε καλά και σκουπίστε ταμποναριστά. Εναλλακτικά, καθαρίστε την περιοχή με τον αφρό καθαρισμού Frezyderm Baby Foam που δε θέλει ξέβγαλμα και αφαιρείται εύκολα με χαρτομάντιλο, ενώ καθαρίζει και καταπραΰνει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού. Ένας αφρός που ειδικά ο μπαμπάς θα αγαπήσει, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να πιέσει την αντλία και καθάρισε! Επειδή μπορεί να δυσκολευτεί στην αρχή με την διαδικασία του πλυσίματος, καθώς το μωράκι φαίνεται τόσο εύθραυστο, καλό είναι να του δείξετε πρώτα πώς γίνεται και μετά να το εφαρμόσει χωρίς άγχος!

Αλλαγή πάνας. Τοποθετήστε το μωρό πάνω σε μία ανοιχτή καθαρή πάνα. Απλώστε σχολαστικά στη μηρογεννητική περιοχή του μωρού μία προστατευτική κρέμα για την αποφυγή συγκαμάτων και την περιποίηση του τυχόν ερεθισμένου δέρματος. Η Baby Cream της Frezyderm είναι ιδανική γιατί απλώνεται εύκολα, δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ προστασίας χωρίς να επιβαρύνει την επιδερμίδα και αφαιρείται χωρίς να προκαλεί ερεθισμό. Χάρη στο χαμομηλέλαιο και την πανθενόλη, έχει αντιερεθιστική και καταπραϋντική δράση, ενώ αναπλάθει και επουλώνει την επιδερμίδα. Μπορεί τις πρώτες φορές ο μπαμπάς να έχει ασφαλίσει την πάνα πολύ σφιχτά στο σωματάκι του μωρού αλλά μην τα βάλετε μαζί του! Δείξτε του πώς να την ασφαλίζει εφαρμοστά και καθόλου σφιχτά, για να μην πιέζεται το σωματάκι του μωρού σας.

Τέλος, ίσως χρειαστεί να γίνετε και πάλι “ενοχλητικές” και να του θυμίσετε να καθαρίσει καλά τα χέρια του μετά από κάθε αλλαγή της πάνας, καθώς και το τραπέζι ή την αλλαξιέρα με νερό και σαπούνι (στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε εσείς μέχρι να το συνηθίσει).

Συζήτηση και επαφή: Είναι σημαντικό να μιλάει συνεχώς στο μωρό σας, κοιτάζοντάς το στα μάτια και χαϊδεύοντάς το. Η τρυφερή επικοινωνία σας μαζί του από την αρχή της ζωής του συμβάλλει σημαντικά στην γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Γκριμάτσες και παιχνίδια: Oι μπαμπάδες είναι οι καλύτεροι στις γκριμάτσες και στα παιχνίδια με το μωρό, ίσως γιατί έχουν μειωμένη αίσθηση του φόβου σε σχέση με εσάς. Μπορεί κατά τη διάρκεια της αλλαγής να του κάνει αστείες γκριμάτσες και να παίζουν κρυφτούλι, με τον μπαμπά να «κρύβει» το πρόσωπό του πίσω από την παλάμη του και ξαφνικά να εμφανίζεται με έναν αστείο ήχο. Φιλάκια στα πατουσάκια, γαργαλητά ακόμα και «πέταγμα αεροπλανάκι», αφού αλλάξουν πάνα, θα τους φέρουν κοντά συναισθηματικά αλλά και σωματικά.

Δείτε Επίσης

Οι μπαμπάδες, ειδικά τον πρώτο καιρό με τον ερχομό του μωρού, μπορεί να νιώθουν περισσότερο μόνοι τους, μια και εσείς με το μωρό περνάτε τόσο χρόνο μαζί. Η αλλαγή της πάνας αποτελεί μια ευκαιρία για τον μπαμπά και το μωρό να έρθουν κοντά, να νιώσει ο μπαμπάς ότι συμβάλλει στο μεγάλωμά του, και εσείς να έχετε έστω και λίγο χρόνο μόνη σας να χαλαρώσετε.

Ναταλί Σαμπά

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

ΜSc Aναπτυξιακή Ψυχολογία

H Ναταλί Σαμπά ασχολείται με τα παιδιά εδώ και 20 χρόνια. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στα special Olympics, έχει εργαστεί σε συλλόγους και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά και ως ψυχολόγος με τη μορφή παράλληλης στήριξης σε δημοτικά σχολεία. Ως παιγνιοθεραπεύτρια έχει δουλέψει θεραπευτικά με παιδιά σε θέματα σχέσεων, προβλήματα οικογένειας, αυτοπεποίθησης, πένθος, διαζύγιο, αδερφική ζήλια, μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα συμεπριφοράς. Συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, και παιδικές κατασκηνώσεις και παραδίδει σεμινάρια παιχνιδιού σε πόλεις της Ελλάδας.

Είναι η δημιουργός του γνωστού ιστότοπου για γονείς childit.gr καθώς και δημιουργός ενός δικτύου παιγνιοθεραπείας (www.homeplay.gr) μέσα από το οποίο προσφέρει παιγνιοθεραπευτικές συνεδρίες και δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι σε παιδιά σε όλη την Αττική, με τη συνεργασία άλλων παιγνιοθεραπευτών. Παράλληλα σχεδιάζει βιωματικά σεμινάρια με βάση το παιχνίδι σε εταιρείες και εκπαιδευτικά πλαίσια για bonding, team building και δημιουργικότητα. Μέχρι και σήμερα είναι πολύ ενεργή σε ό,τι αφορά τα παιδιά, τους γονείς, την ψυχολογία και το παιχνίδι!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top