Είναι επιστήμη: Το να έχεις μια σταθερή ρουτίνα βοηθά την οικογένειά σου να είναι ευτυχισμένη
Κι όλοι κατά βάθος το ξέρουμε πόσο βοηθάνε οι καλές συνήθειες
Η επιστήμη δείχνει ότι οι ρουτίνες και οι τελετουργίες μπορούν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε μια χαρούμενη και συνδεδεμένη οικογένεια. Οι ρουτίνες για τα παιδιά μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία για όλους.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι οικογενειακές ρουτίνες σχετίζονται με τις γονικές ικανότητες, την προσαρμογή των παιδιών και τη συζυγική ικανοποίηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρουτίνες μπορούν επίσης να προωθήσουν την κατάκτηση της γλώσσας των παιδιών, τις ακαδημαϊκές δεξιότητες, τις κοινωνικές δεξιότητες και τους συναισθηματικούς δεσμούς με τους γονείς τους. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι ρουτίνες για τα παιδιά μειώνουν τους αγώνες εξουσίας, ηρεμούν τις αγχωτικές συνθήκες και προάγουν το χιούμορ, τη σταθερότητα και την εγγύτητα μεταξύ των οικογενειών.
4 τρόποι με τους οποίους οι ρουτίνες για τα παιδιά κάνουν τις οικογένειες ευτυχισμένες
Η Laura Markham της Aha Parenting σημειώνει ότι το να ορίσετε ρουτίνες βοηθάει τα παιδιά να μην αισθάνονται «πιεσμένα ή ότι έχουν ένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους» επειδή γνωρίζουν ότι η δραστηριότητα «είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε αυτή την ώρα της ημέρας». Το να γνωρίζουν τι να περιμένουν τους βοηθά να αναπτύξουν μια αίσθηση κυριαρχίας και τα βοηθά να είναι λιγότερο επιθετικά/αντιδραστικά, πιο συνεργάσιμα και πιο ανεξάρτητα.
Ένας τρόπος για να αναπτύξετε ρουτίνες είναι η διατύπωση αφού/όταν. Για παράδειγμα, «Όταν φορέσεις τις πιτζάμες σου, τότε μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο».
Για να μειώσετε δραστικά τις καθημερινές μάχες εξουσίας, δημιουργήστε προσδοκίες όπως:
«Όλες οι εργασίες για το σπίτι πρέπει να γίνουν πριν ενεργοποιηθεί μια ηλεκτρονική συσκευή».
«Πρέπει να είσαι ντυμένο για το σχολείο πριν φας πρωινό».
«Το δωμάτιό σου πρέπει να είναι καθαρό πριν βγεις την Παρασκευή το βράδυ».
Η εναλλακτική λύση – αυθαίρετες ώρες τηλεόρασης, τυχαίες ώρες ύπνου, ασυνεπείς ευθύνες, τυχαία δείπνα ή μπερδεμένη σειρά δραστηριοτήτων – υποστηρίζει η Markham, προκαλεί συγκρούσεις.
Οι ρουτίνες προσφέρουν ασφάλεια, άνεση και ευκολία στην ημέρα
Γνωρίζοντας τι να περιμένουνε και πότε να το περιμένουνε βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και να περνούν τις μέρες τους με μεγαλύτερη ευκολία.
Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με τακτικές ρουτίνες πριν τον ύπνο τείνουν να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο. Η Elizabeth Pantley, συγγραφέας του “The No-Cry Sleep Solution”, αναφέρει λεπτομερώς πώς είναι απόλυτα συνεπής με τη ρουτίνα του μωρού πριν τον ύπνο – όπως μπάνιο, βιβλίο, να ανάβει το ίδιο φως, να τραγουδά το ίδιο νανούρισμα, να παίζει τον ίδιο λευκό θόρυβο και να δίνει την ίδια πιπίλα και πάντα όλα αυτά με αγάπη—με την ίδια σειρά κάθε μέρα ένα μωρό αρχίζει να κατανοεί ότι είναι ώρα για ύπνο, νιώθει άνεση και καταφέρνει να κοιμηθεί ευκολότερα. Το να έχετε μια καθορισμένη ρουτίνα για μετά το σχολείο ή τα Σαββατοκύριακα βοηθά επίσης τα παιδιά να χαλαρώσουν και να συνεργαστούν.
Οι ρουτίνες λειτουργούν ως «άγκυρα σταθερότητας» και ανακουφίζουν από το άγχος
Η άνεση και η προβλεψιμότητα που απορρέουν από τις ρουτίνες δρα ως «άγκυρα σταθερότητας». Βοηθά τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά να ανακουφίσουν το άγχος, ενισχύει τη συναισθηματική ηρεμία και μειώνει το άγχος.
Οι ρουτίνες βοηθούν επίσης στην ανακούφιση των παιδιών σε άγνωστες ή δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας λατρεύει να σας ακούει να διαβάζετε μια ιστορία πριν τον ύπνο πριν σβήσουν τα φώτα, κάτι τέτοιο μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί όταν βρίσκεται σε διαφορετικό περιβάλλον.
Σε ένα περιβάλλον πρώιμης παιδικής ηλικίας, μπορεί να αναπτυχθεί μια ρουτίνα μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού ή ενός δασκάλου και ενός παιδιού για να διευκολύνει τους χωρισμούς. Στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο, οι τελετουργίες μπορούν να μειώσουν το άγχος για αιμοληψίες, βολές ή δύσκολες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον Steinglass και τους συνεργάτες του, το οικογενειακό άγχος συχνά παρατηρείται για πρώτη φορά από τη διατάραξη της οικογενειακής ρουτίνας. Ωστόσο, εάν οι ρουτίνες διατηρούνται υπό δυνητικά ευάλωτες συνθήκες, όπως το διαζύγιο ή η οικονομική πίεση, οι οικογένειες μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στην αλλαγή. Οι ρουτίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειας να παραμείνουν συνδεδεμένα παρά τις διαπροσωπικές συγκρούσεις.
Οι ρουτίνες γίνονται καλύτερες με τελετουργίες, που εδραιώνουν γλυκές αναμνήσεις
Η προσθήκη τελετουργιών στις ρουτίνες τις κάνει ακόμα πιο ισχυρές. Τα τελετουργικά μπορούν να οριστούν ως «η γλυκύτητα, η διασκέδαση ή η ζεστασιά και η τρυφερότητα που συνοδεύουν τις ρουτίνες». Είναι «πράξεις που παρέχουν πρόσθετο νόημα, επικοινωνούν «αυτοί είμαστε» (ως οικογένεια), χτίζουν οικογενειακούς δεσμούς, προσφέρουν μια αίσθηση του ανήκειν και βοηθούν στην οικοδόμηση αγάπης και σύνδεσης».
Ένα τελετουργικό μπορεί να είναι μια διαφορετική χειραψία ή είδος χαιρετισμού, ένα ιδιαίτερο τραγούδι την ώρα του μπάνιου ή ο τρόπος που κλείνεις πάντα το μάτι στην κόρη σου και λες το ίδιο πράγμα κάθε φορά που την αφήνεις στο σχολείο.
Μπορεί να είναι πράγματα που κανείς εκτός από την οικογένειά σας δεν καταλαβαίνει—λέξεις ως κωδικοί, εσωτερικά αστεία, τρόπος με τον οποίο γιορτάζετε μαζί τις διακοπές ή οι δικοί σας κανόνες για αθλητικούς αγώνες. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες, διασκεδαστικές ή δημιουργικές συμπεριφορές ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
Μια οικογένεια έπαιζε ένα παιχνίδι μαντείας ζώων κάθε φορά που περίσσευε ένα επιπλέον κομμάτι φαγητού, όπως μια επιπλέον φέτα πίτα που ήθελαν περισσότερα από ένα άτομα. «Σκέφτομαι ένα ζώο», άρχιζε να λέει κάποιος και όλοι όσοι ήθελαν το φαγητό θα μάντευαν μέχρι να κερδίσει κάποιος το παιχνίδι (και το φαγητό), ακόμα κι αν χρειαζόταν μια ώρα.
Ενώ ορισμένες τελετουργίες μπορεί να έχουν μεταφερθεί από τους παππούδες ή άλλους συγγενείς (όπως το να διαβάζεις vintage κόμικς όταν είσαι άρρωστος στο σπίτι ή να τυλίγεις τα δώρα σε εφημερίδα), άλλα μπορεί να δημιουργηθούν με τη νέα σου οικογένεια.
Ορισμένες τελετουργίες προσφέρουν ευκαιρίες για θετικό χιούμορ, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, σχετίζεται με την οικογενειακή ικανοποίηση. Το πιο σημαντικό, όπως γράφει η Ellie Lisitsa του Ινστιτούτου Gottman, τα τελετουργικά διασφαλίζουν ότι θα αφιερώσετε χρόνο για συναισθηματική σύνδεση.
Πώς να ξεκινήσετε τελετουργίες… και να τις συνεχίσετε
Στο βιβλίο του, «The Power of Habit», ο συγγραφέας Charles Duhigg ονομάζει τρία μέρη της ανάπτυξης μιας νέας συμπεριφοράς:
Η ανταμοιβή, ή κάτι που αρέσει στον εγκέφαλό σας, που τον βοηθά να θυμάται τη «ροπή συνήθειας» στο μέλλον.
Προσδιορίστε ένα γλυκό τελετουργικό που θα μπορούσατε να προσθέσετε σε διακοπές, γενέθλια, κυριακάτικα απογεύματα, νωρίς το πρωί, ώρες ύπνου ή γεύματα. Κάντε το μια φορά και αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε τι σας άρεσε σε αυτό – όπως ένα χαμόγελο, μια αίσθηση σύνδεσης, ένα γέλιο, μια αίσθηση ηρεμίας ή ζεστασιάς. Ο συντονισμός στη διακριτική ανταμοιβή μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το κίνητρο για να το κάνετε συνήθεια.