Σημαντικές ενδείξεις που δείχνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη - Childit
Now Reading
Σημαντικές ενδείξεις που δείχνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη

Σημαντικές ενδείξεις που δείχνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, το παιδί σας είναι ξεκάθαρα σε κρίση και πρέπει να παρέμβετε.

Ως γονιός, κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας παίρνει όλη την αγάπη και τη φροντίδα που χρειάζεται. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που, παρά τις προσπάθειές σας, μπαίνουν σε άσχημη θέση και χρειάζονται πολύ περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη (και ίσως ακόμη και επαγγελματική βοήθεια) για να αποφύγουν μια κρίση ψυχικής υγείας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, το παιδί σας είναι ξεκάθαρα σε κρίση και πρέπει να παρέμβετε.

Απομονώνεται ολοένα και περισσότερο.

Εάν το παιδί σας περνά περισσότερο χρόνο μόνο του και αποσύρεται από την οικογένεια ή τους φίλους του, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δυσκολεύεται. Μπορεί να αντιμετωπίζει συναισθήματα που δεν καταλαβαίνει και χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη. Αν και είναι υγιές και φυσιολογικό να περνάς χρόνο μόνος, αν σκόπιμα αποφεύγει την επαφή με άλλους ανθρώπους, γίνεται προβληματικό.

Η συμπεριφορά του αλλάζει ξαφνικά.

Ξαφνικές και αχαρακτήριστες αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση μπορεί να υποδηλώνουν συναισθηματική δυσφορία. Εάν το παιδί σας αντιδρά περίεργα, είναι ασυνήθιστα επιθετικό ή δείχνει άλλες αλλαγές συμπεριφοράς, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη υποστήριξη. Υπάρχει συνήθως ένας λόγος πίσω από αυτήν την ακραία και φαινομενικά ανεξήγητη αλλαγή, επομένως είναι σημαντικό να φτάσετε στην αιτία της.

Οι σχολικές του επιδόσεις έχουν πάρει την κάτω βόλτα.

Μια ξαφνική ή σταδιακή πτώση των βαθμών του στο σχολείο ή η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σχολική εργασία μπορεί να είναι σημάδι συναισθηματικής δυσφορίας. Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να αντιμετωπίζει πίεση. Ως αποτέλεσμα, σταματά να εργάζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και μπορεί ακόμη και να γίνουν ενοχλητικό στην τάξη ως κραυγή για βοήθεια.

Οι συνήθειες ύπνου ή διατροφής του είναι διαφορετικές τον τελευταίο καιρό.

Εάν οι συνήθειες ύπνου ή διατροφής του παιδιού σας έχουν αλλάξει δραματικά, θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλημάτων. Μπορεί να κοιμάται πολύ ή πολύ λίγο ή να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο. Αυτό είναι συνήθως ένα άμεσο αποτέλεσμα εσωτερικής δυσφορίας που μπορεί να φοβάται ή απλώς να μην μπορεί να εκφράσει σωστά. Μιλήστε μαζί τους για να προσπαθήσετε να το καταλήξετε.

Ανησυχεί ή φοβάται συνεχώς.

Εάν το παιδί σας ανησυχεί συνεχώς ή φοβάται και αυτά τα συναισθήματα παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά του, είναι σημάδι ότι χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη. Μπορεί να αντιμετωπίζει άγχος που απαιτεί επαγγελματική βοήθεια. Ή, μπορεί να έχει βιώσει/βιώνει κάποια μορφή τραύματος που δεν γνωρίζετε αλλά χρειάζεται.

Παραπονιέται τακτικά ότι δεν αισθάνεται καλά.

Κάνει τακτικά παράπονα για σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονους ή πονοκεφάλους, ειδικά σε περίπτωση απουσίας ιατρικού προβλήματος, μπορεί να είναι σημάδι συναισθηματικής δυσφορίας. Μπορεί να εκφράζει συναισθηματικό πόνο μέσω σωματικών συμπτωμάτων. Δεν προσποιείται ή προσπαθεί να ξεφύγει από την ανάγκη να πάει σχολείο – πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό.

Επιδεικνύει παλινδρομική συμπεριφορά.

Εάν το παιδί σας αρχίσει να εκδηλώνει συμπεριφορές που είχε ξεπεράσει, όπως ενούρηση ή πιπίλισμα του αντίχειρα, μπορεί να είναι σημάδι ότι αισθάνεται συναισθηματικά καταβεβλημένο και καταφεύγει σε συμπεριφορές παρηγοριάς. Ενώ η αυτοκαταπραϋντική συμπεριφορά είναι μια φυσική απάντηση σε αυτό που βιώνει, η επίλυση του βασικού ζητήματος είναι ο μόνος τρόπος για να το επαναφέρεται σε καλό δρόμο.

Δεν ενδιαφέρεται πια για πράγματα που συνήθιζε να απολαμβάνει.

Εάν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα χόμπι και τα πράγματα με τα οποία συνήθιζε να διασκεδάζει, θα μπορούσε να είναι σημάδι συναισθηματικής δυσφορίας. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή άγχους. Το να καταλάβετε γιατί ξαφνικά εγκαταλείπει τα πράγματα που το έκαναν ευτυχισμένο είναι απίστευτα σημαντικό.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην κριτική ή στην αποτυχία.

Εάν το παιδί σας ξαφνικά δεν μπορεί να δεχτεί εποικοδομητική κριτική ή αντιδρά εξαιρετικά αρνητικά στην αποτυχία, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άγχος. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη για να χτίσει ανθεκτικότητα. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αρνητικά σχόλια ή τα λάθη δεν αντικατοπτρίζουν την αυτοεκτίμηση ή τις ικανότητές του.

Έχει αρχίσει να μιλάει για θάνατο ή αυτοκτονία.

Οποιαδήποτε συζήτηση για θάνατο ή αυτοκτονία είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι και απαιτεί άμεση προσοχή. Ακόμα κι αν το παιδί σας αναφέρει αυτά τα θέματα περιστασιακά ή σπάνια, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης ή είναι εξαιρετικά ευερέθιστο.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει ασυνήθιστη ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης ή φαίνεται συναισθηματικά ασταθές, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι συναισθηματικής κρίσης. Ενώ οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης, οι υπερβολικές αλλαγές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ανάγκη για πρόσθετη υποστήριξη. Προσδιορίστε πότε ξεκίνησε αυτό για πρώτη φορά και αν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός στη ζωή του για να δείτε αν μπορείτε να βρείτε μια σύνδεση.

See Also

Αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις τους.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να δημιουργήσει ή να διατηρήσει σχέσεις με τους συνομηλίκους του, μπορεί να υποδηλώνει συναισθηματικό άγχος. Οι κοινωνικές δυσκολίες μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων θεμάτων, από το άγχος έως τις αναπτυξιακές διαταραχές και η πρόσθετη συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να είναι ευεργετική.

Επιδεικνύουν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.

Οποιαδήποτε εμφάνιση αυτοτραυματιστικών συμπεριφορών είναι μια σοβαρή κόκκινη σημαία και απαιτεί άμεση προσοχή. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως το κόψιμο, το κάψιμο ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης του εαυτού του. Μην καθυστερείτε να αναζητήσετε βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, καθώς αυτά τα ζητήματα θα επιδεινωθούν όσο περισσότερο παραμένουν.

Έχει ακραίο άγχος αποχωρισμού.

Εάν το παιδί σας εκδηλώνει υπερβολικό φόβο να αποχωριστεί από τους γονείς ή τους φροντιστές του, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αντιμετωπίζει άγχος αποχωρισμού. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων, όπως η έναρξη ενός νέου σχολείου.

Πάντα αναζητά επιβεβαίωση.

Εάν το παιδί σας αναζητά συνεχώς επιβεβαίωση ή επικύρωση, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι παλεύει με θέματα αυτοεκτίμησης ή άγχους. Μπορεί να χρειάζεται πρόσθετη συναισθηματική υποστήριξη για να το βοηθήσει να χτίσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του.

Φαίνεται ανίκανο να χειριστεί τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Τα παιδιά που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως μικρές αλλαγές στη ρουτίνα ή απλές εργασίες, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη άγχους ή άλλων συναισθηματικών δυσκολιών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top