Now Reading
Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Κι απολαμβάνουμε με τα παιδιά ένα υπέροχο ταξίδι στην ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας

Ένα από τα πολλά που μας έλειψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού είναι οι επισκέψεις στους χώρους τέχνης και ειδικά στα μουσεία. Όμως επιτέλους τα Μουσεία είναι πάλι ανοιχτά και μάλιστα σήμερα, 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων μας περιμένουν και χωρίς εισιτήριο.
Τιμώντας τη σημερινή ημέρα, διαλέξαμε να επισκεφτούμε -νοερά προς το παρόν- (αλλά αν είστε κοντά, σας συμβουλεύουμε να το επισκεφτείτε και με τη φυσική σας παρουσία) το μουσείο που μέσα του φυλάσσει την καρδιά και την ψυχή -ολοζώντανες- της παιδικής ηλικίας.
Αγαπώ τα Μουσεία. Είναι χώροι που με μάγευαν από παιδί. Είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθεις σε επαφή με το παρελθόν αλλά και με σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης γνώσης και ιστορίας από τόσο διαφορετικές χρονικές περιόδους, τόπους αλλά και τομείς ενδιαφέροντος. Κάθε πόλη ή χώρα έχει ως σήμα κατατεθέν τα δικά της μουσεία. Σχετικά, πρόσφατα το Παλαιό Φάληρο απέκτησε το δικό του μουσείο-σήμα κατατεθέν. Σε ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής στεγάζεται εδώ και λίγα χρόνια το Μουσείο Παιχνιδιών με τη φροντίδα του Μουσείου Μπενάκη και πρωτεργάτρια τη συλλέκτρια Μαρία Αργυριάδη, η οποία δυστυχώς δεν είναι πια στη ζωή, το έργο της, οι συλλογές και οι μελέτες της, όμως θα κρατάνε ζωντανή τη μνήμη της, όσο θα παραμένει ζωντανή η αγάπη του κόσμου για τα παλιά –κι όχι μόνο– παιχνίδια. Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η συλλογή αποτελείται από παιχνίδια ελληνικά και ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινεζικά και απ’ ό,τι έχει σχέση με το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται, ενώ περιλαμβάνει βιβλία σχολικά και παιδικής λογοτεχνίας. Ενώ συνεχίζει να εμπλουτίζεται και από άλλες δωρεές. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 20.000 παιχνίδια που έχουν συντηρηθεί από το αρμόδιο τμήμα του μουσείου, ενώ εκτίθενται γύρω στα 2.000 που χρονολογικά φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1960. Αυτό σημαίνει ότι θα ανανεώνεται συνέχεια κι αυτό σας δίνει το «άλλοθι» να επισκεφτείτε το Μουσείο ξανά… και ξανά!

Πώς να κάνετε την επίσκεψη πιο διασκεδαστική, πιο απολαυστική και πιο διαδραστική για τα παιδιά:

Φτιάξτε το δικό σας Μουσείο Παιχνιδιών μαζί με τα παιδιά – ξεχωρίζοντας αγαπημένα παιχνίδια και χωρίζοντάς τα ανά ηλικία, ή χρώμα, ή με βάση κάποιο χαρακτηριστικό τους.

Mπορείτε να προσθέσετε στη δική σας έκθεση τα δικά σας παιχνίδια που είχατε ως παιδί ή να συζητήσετε με τα παιδιά σας ποια ήταν τα δικά σας αγαπημένα παιχνίδια όταν ήσασταν παιδί…

Φτιάξτε το δικό σας εισιτήριο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως ενθύμιο μετά την επίσκεψη.

Βγάλτε φωτογραφίες – ή φτιάξτε ζωγραφιές-φωτογραφίες με τα εκθέματα από το δικό σας μουσείο παιχνιδιών.

Γράψτε τις εντυπώσεις σας στο δικό σας «βιβλίο επισκεπτών»

«Συνομιλώντας με τα παιχνίδια»: φτιάξτε με τα παιδιά μια φανταστική συνομιλία ανάμεσα στο παιχνίδι και το παιδί, τον ρόλο του παιχνιδιού μπορεί να τον αναλάβει ένας από τους γονείς και να απαντήσει στις ερωτήσεις του παιδιού, όπως πώς βρέθηκε εδώ το παιχνίδι, πού φτιάχτηκε, τι αναμνήσεις ή τι συναισθήματα μπορεί να έχει. Κι επειδή τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια ρόλων, μπορείτε να εναλλάσσετε ρόλους και να απαντάτε εναλλάξ.

Δείτε Επίσης

Για να κρατήσουμε ζωντανή την επίσκεψή μας στο Μουσείο Παιχνιδιών, είτε την νοερή είτε την κανονική, απολαμβάνουμε την ανάγνωση του «Ένας αρκούδος μια φορά» της αγαπημένης μας κι εξαιρετικής Ελένης Γερουλάνου, σε πανέμορφη -όπως πάντα- εικονογράφηση από την Ίριδα Σαμαρτζή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και το Μουσείο Μπενάκη, σε μια έκδοση-κόσμημα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ: Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο, Πληροφορίες: 2130258498, benaki.gr

(το σχέδιο στη κεντρική φωτό του άρθρου είναι της Ίριδας Σαμαρτζή)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top