Now Reading
Άυπνη εφηβεία

Άυπνη εφηβεία

Τι κρατάει ξάγρυπνους τους έφηβους σήμερα;

Πολλοί έφηβοι στις μέρες μας δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Με τη δημοτικότητα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των online παιχνιδιών και των υπηρεσιών ροής μουσικής και βίντεο, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τα κάνουν όλα που επιθυμούν και όλο και περισσότερο παραμελούν την ανάγκη τους για ύπνο.

Η έλλειψη ωστόσο ύπνου πέρα από τα προβλήματα συγκέντρωσης που μπορεί να προκαλέσει, συνδέεται και με την αύξηση του άγχους και διαταραχών που στηρίζονται στο αυξημένο στρες.

Αντί να μπούμε σε μια διαδικασία του στιλ η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα –παραφράζοντας το άγχος προκαλεί την αϋπνία ή η αϋπνία το άγχος– ας ρίξουμε μια προσεχτικότερη ματιά στο φαινόμενο, τις αιτίες και τις προεκτάσεις του.

Η «κοινωνική» πτυχή αυτών των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ως αργά το βράδυ είναι ένας βασικός παράγοντας για τον ανεπαρκή ύπνο των εφήβων. Τα likes και η διάδραση με τους συνομηλίκους τους τους κάνουν συχνά να χάνουν τον ύπνο τους. Αυτή η ανησυχία στην εφηβική ηλικία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η εύκολη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές και όλος αυτός ο διαδικυακός κόσμος μερικές φορές τους κάνει να χάνουν τον έλεγχο αλλά και την επαφή τους με τον χρόνο – ωθώντας τους σε μια ασυνείδητη προσπάθεια να ξεπερνάνε τα όρια της κούρασης και την αντοχής τους.

Το άγχος στην ηλικία τους ωστόσο πέρα από την επίδραση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης μπορεί να οφείλεται στις επιδόσεις τους, σχολικές ή αθλητικές ή μπορεί να βρίσκει την αιτία του στην κοινωνική πίεση ανάμεσα στους συνομήλικους τους.

Δείτε Επίσης
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αλλά υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή.

Η επαφή και η σωστή επικοινωνία με τα παιδιά σας όταν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία σας δίνει τη δυνατότητα να ξέρετε τι φταίει και πού να εστιάσετε περισσότερο. Όσο πιο κοντά στο έφηβο παιδί σας βρίσκεστε τόσο περισσότερο θα σας εμπιστεύεται και θα σας αφήνει να το βοηθήσετε.

Τρόποι για έναν καλύτερο –ποιοτικά και χρονικά– ύπνο στην εφηβεία

  • Κλειστές οθόνες και κινητά: Το σκοτάδι ενεργοποιεί τον μηχανισμό του ύπνου, το φως από τις οθόνες μπορεί να αλλάξει τον κιρκαδικό ρυθμό και να δημιουργήσει ανωμαλία στα στάδια και τις φάσεις του ύπνου. Φροντίστε ώστε το παιδί να μην έχει επαφή με οθόνες τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο.
  • Σωστή θερμοκρασία: Τόσο στο δωμάτιό του όσο και στο κρεβάτι του. Η πολλή ζέστη δημιουργεί ανησυχία.
  • Αποχή από την καφεΐνη και τη ζάχαρη: Αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει υπεριέγερση – τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  • Ελαφριά άσκηση: Ο χορός είναι ιδανικός, καθώς ηρεμεί σώμα και πνεύμα. Προσοχή ωστόσο να μη φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Ισορροπημένη διατροφή: Προσέξτε να έχει φάει ένα ελαφρύ βραδινό, ώστε να μην πεινάει στον ύπνο του αλλά να μην έχει και φαινόμενα δυσπεψίας που θα το κρατήσουν ανήσυχο κι άυπνο.
  • Ρουτίνα ύπνου: Όσο μεγαλώνει δεν θα θέλει να το βάζετε για ύπνο, ωστόσο μπορείτε να έχετε καθιερώσει μια ρουτίνα ύπνου τέτοια που να θέλει και εκείνο να την ακολουθεί χωρίς να το θεωρεί αγγαρεία ή υποχρέωση. Ένα χαλαρό μπάνιο, διάβασμα λογοτεχνίας πριν τον ύπνο είναι ό,τι καλύτερο.

Κι επειδή η καλημέρα από το πρωινό ξύπνημα φαίνεται, αφήστε το φυσικό φως να κάνει τη δουλειά του, ανοίγοντας τα παντζούρια το πρωί ο οργανισμός ξυπνάει πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top