Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το βάρος και τη διατροφή του μωρού τον πρώτο χρόνο ζωής του
Γιατί στην αρχή ακόμα και το κάθε γραμμάριο είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του
Τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού όλα μοιάζουν καινούργια και πολλά είναι αυτά που ανησυχούν και προβληματίζουν τους γονείς του. Το βάρος ενός μωρού μπορεί να γίνει το πρώτο διάστημα της ζωής του μια πηγή ανησυχίας. Στην αρχή θα σας φαίνεται δύσκολο και θα είστε με τη ζυγαριά πρόχειρη, αλλά όσο μεγαλώνει όλα θα γίνονται πιο εύκολα… Εδώ ένας μικρός οδηγός που μπορεί να σας φανεί χρήσιμος.
Νεογέννητο (ηλικίας 1 έως 4 εβδομάδων)
Αυτή τη στιγμή, το μωρό σας είναι πιο αδύνατο από ποτέ. Μην ανησυχείτε αν το μωρό χάσει λίγο από το αρχικό του βάρος μετά τη γέννηση – αυτό συμβαίνει στα περισσότερα μωρά. Ένα υγιές μωρό ανακτά το βάρος του κατά τη γέννηση μέσα σε 10-12 ημέρες.
Το μωρό πρέπει να τρώει: γάλα, μητρικό ή φόρμουλα (βρεφικό γάλα εμπορίου). Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν το μωρό σας φαίνεται να έχει αλλεργικές ή αντιδράσεις που δηλώνουν ευαισθησία, επειδή μπορεί να είναι αποτέλεσμα των τροφών που τρώει η μαμά ενώ θηλάζει ή του τύπου της φόρμουλας που χρησιμοποιείτε.
1ος μήνας
Από τώρα και μέχρι το μωρό να γίνει ηλικίας 6 μηνών, πιθανότατα θα αναπτύσσεται κατά 2.5 εκατοστά περίπου το μήνα και θα κερδίζει γύρω στα 150-250 γραμμάρια την εβδομάδα. Εάν τρέφεται κανονικά, το μωρό σας θα κερδίζει σταθερά βάρος.
Το μωρό πρέπει να τρώει: μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Οι χρόνοι τροφοδοσίας θα είναι απρόβλεπτοι και είναι αδύνατον να προσδιοριστεί η ποσότητα γάλακτος. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να τρέφονται οκτώ έως 12 φορές την ημέρα ή περίπου κάθε δύο έως τρεις ώρες.
2ος μήνας
Το μωρό πρέπει να κερδίζει σταθερά βάρος κάθε εβδομάδα. Εάν ανησυχείτε, συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο γαλουχίας ή τον παιδίατρό σας για να μάθετε πώς να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τρώει αρκετά. Σε μερικές περιπτώσεις, τα μωρά μπορεί να μην θηλάζουν σωστά ή μπορεί να μην παίρνουν αρκετό γάλα.
Το μωρό πρέπει να τρώει: μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Μην επιχειρήσετε να εισάγετε στερεές παιδικές τροφές μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 4 μήνες και κατά προτίμηση 6 μήνες.
3 μηνών
Σε αυτό το στάδιο, το βάρος του μωρού σας μπορεί να εκτοξευτεί και να πάρει περίπου μισό κιλό αυτό τον μήνα.
4 μηνών
Προς το τέλος αυτού του μήνα κάποια μωρά μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν σημάδια ότι είναι σχεδόν έτοιμα για στερεά τροφή. Μερικές ενδείξεις είναι: Μπορεί να κρατά σταθερό το κεφάλι του, να μπορεί να καθίσει ενώ υποστηρίζεται και να δείχνει ενδιαφέρον για αυτό που τρώτε.
5 μηνών
Το μωρό θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που είχε ως νεογέννητο μέχρι αυτόν τον μήνα. Ρωτήστε το γιατρό σας σε ποιο ύψος και σε ποια αναλογία βάρους βρίσκεται κατά την εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλό δρόμο. Εάν το μωρό κινδυνεύει να είναι υποσιτισμένο, μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να κερδίσει περισσότερο βάρος.
Το μωρό πρέπει να τρώει: Μητρικό γάλα ή φόρμουλα και στερεά τροφή για ορισμένα βρέφη. Εάν ο παιδίατρος συμφωνεί ότι ήρθε η ώρα, προχωρήστε στο επόμενο στάδιο. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να ξεκινήσετε, αρκεί να είναι ένα σε μορφή πουρέ ή ένα βρεφικό δημητριακό αραιωμένο σε μια σχεδόν υγρή μορφή με το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα (επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως με άσπρο ρύζι). Εάν το μωρό δεν ανταποκριθεί θετικά, περιμένετε μια εβδομάδα και δοκιμάστε ξανά.
6 μηνών
Το μωρό θα παίρνει περίπου μισό κιλό κάθε μήνα από τους 6 μήνες μέχρι την πρώτο χρόνο.
Το μωρό πρέπει να τρώει: μητρικό γάλα ή φόρμουλα και στερεά τροφή. Εάν δεν τις έχετε εισάγει ακόμα στη διατροφή του, τώρα είναι η ώρα. Είναι καλύτερα να περιμένετε περίπου τρεις μέρες ανάμεσα σε κάθε νέο φαγητό που δοκιμάζει το μωρό. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, θα είναι ευκολότερο να εντοπιστεί ο «ένοχος». Η διάρροια ή τα εξανθήματα είναι δείκτες ευαισθησίας στα τρόφιμα. (Σημειώστε ότι ένα μωρό χρειάζεται συχνή έκθεση σε ένα φαγητό έως και 10 φορές πριν συνηθίσει τη γεύση του).
7 μηνών
Το βάρος του μωρού θα αυξάνεται σταθερά, κατά μισό κιλό.
Το μωρό πρέπει να τρώει: Το μητρικό γάλα ή φόρμουλα και αρχίζει η εισαγωγή κρέατος, λαχανικών και φρούτων. Εάν φτιάξετε τη δική σας παιδική τροφή, μην φοβάστε να πειραματιστείτε με μικρή δόση καρυκευμάτων. Έχει συνηθίσει σε διαφορετικές γεύσεις ήδη στο γάλα σας!
8 μηνών
Το μωρό πρέπει να κερδίσει επιπλέον βάρος για να τριπλασιάσει το βάρος γέννησης του έως την ηλικία του 1 έτους.
Το μωρό πρέπει να τρώει: μητρικό γάλα ή φόρμουλα, πουρέ και μερικές τροφές που μπορεί να κρατάει στο χέρι του, όπως ώριμα φρούτα.
9 μηνών
Μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο μωρό σας μικρά σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, φρούτα, λαχανικά, ψωμί κ.ά.
10 μηνών
Αρχίζει έντονη κινητική δραστηριότητα, οπότε το μωρό πλέον καίει περισσότερες θερμίδες, επομένως η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται λίγο τώρα.
11-12 μήνες
Αυτοί οι δύο μήνες προσφέρουν τις μεγαλύτερες ανταμοιβές για όλη σας τη σκληρή δουλειά. Με τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας, θα έχει πιθανότατα τριπλασιαστεί το βάρος της γέννησής!
Η ανάπτυξη που σημειώνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του βρέφους είναι εκπληκτική. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος στη ζωή του, όπου η σωματική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη είναι τόσο εντυπωσιακή. Είναι ένα διάστημα που θα ζήσετε μέρα με τη μέρα και θα το θυμάστε για πάντα!