Φυλλικό ή φολικό οξύ – το απαραίτητο
Από τη γονιμότητα, τη σύλληψη, ως την εγκυμοσύνη – ένα πολύτιμο συστατικό
Η διατροφή παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης και διατήρησης της καλής υγείας. Η σύλληψη αλλά και η εγκυμοσύνη βασίζονται σε μια υγιεινή διατροφή και ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκης πρόσληψης συγκεκριμένων ωφέλιμων και απαραίτητων συστατικών.
Το φυλλικό ή φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των Β-βιταμινών κι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της παραγωγής DNA. Το φολικό οξύ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Τα χαμηλά επίπεδα αίματος του φολικού οξέος συνδέονται με μια μορφή αναιμίας. Το φυλλικό οξύ είναι σαφώς μια απαραίτητη θρεπτική ουσία στο σώμα. Η ανάγκη για φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι γνωστή.
Αλλά θα μπορούσε το φολικό οξύ να βελτιώσει την ανδρική γονιμότητα; Τα επίπεδα φυλλικού οξέος που μετρήθηκαν στο σπέρμα έχουν συσχετιστεί με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την υγεία. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο σπέρμα συνδέονται με την κακή σταθερότητα του DNA του σπέρματος.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι μια συνδυασμένη συμπλήρωση φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου για μια περίοδο 26 εβδομάδων αύξησε το συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων. Στην πραγματικότητα, αύξησε τον φυσιολογικό αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά 74%.
Αν αποφασίσετε να πάρετε συμπλήρωμα, μπορείτε μέσα από μια καθημερινή πολυβιταμίνη, ή μπορείτε να εξετάσετε τη λήψη μιας «αρσενικής προγεννητικής» βιταμίνης, που περιέχει φολικό οξύ μαζί με ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη D, σελήνιο και λυκοπένιο, όλα τα θρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν να βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα.
Οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν μωρό με ελαττωματικό νευρικό σωλήνα. Όταν εξετάζουμε πώς ξεκινάει ένα μωρό –ένα μόνο κύτταρο που χωρίζει και διαιρείται– έχει σημασία ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση της κυτταρικής διαίρεσης και επομένως η εμβρυϊκή ανάπτυξη να εξελίσσεται καλά. Τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα περιλαμβάνουν τη σπειροειδή αμφιβληστροειδή, την εγκεφαλία και την εγκεφαλοκήλη.
Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι γενετικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε δια βίου αναπηρία και, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο. Ενώ το φυλλικό οξύ δεν μπορεί να εξαλείψει αυτές τις γενετικές ανωμαλίες, εάν η συμπλήρωση φυλλικού οξέος ξεκίνησε πριν από τη σύλληψη και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει βρεθεί ότι μειώνει την εμφάνιση αυτών των γενετικών ανωμαλιών κατά έως και 60%.
Άλλα πιθανά οφέλη από τη συμπλήρωση του φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:
Μειώνει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών.
Υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού και μικρότερος κίνδυνος για βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης.
Αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης και χαμηλότερος κίνδυνος ακανόνιστης ωορρηξίας.
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη:
400 mcg για άνδρες και γυναίκες 14 ετών και άνω
500 mcg για θηλάζουσες γυναίκες
600 mcg για εγκύους
Πέρα από το πρωινό σας μπολ με εμπλουτισμένα δημητριακά, εδώ είναι 10 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ:
Συκώτι βοδινού, 215 mcg
Σπανάκι, 0,5 φλιτζάνι βραστό: 131 mcg
Μαυρομάτικα φασόλια, 0,5 φλιτζάνι βραστά: 105 mcg
Λευκό ρύζι, 0,5 φλιτζάνι μαγειρεμένο: 90 mcg
Σπαράγγια, 4 βρασμένα: 89 mcg
Λάχανα Βρυξελλών, 0,5 φλιτζάνι βρασμένο: 78 mcg
Μαρούλι, 1,0 φλιτζάνι τεμαχισμένο: 64 mcg
Αβοκάντο, 0,5 φλιτζάνι ακατέργαστο: 59 mcg
Σπανάκι, 1 φλιτζάνι ακατέργαστο: 58 mcg
Μπρόκολο, 0,5 μαγειρεμένο: 52 mcg
Άλλα τρόφιμα με φυλλικό οξύ είναι τα εξής: πράσινα μπιζέλια, φασόλια, φιστίκια, φύτρο σιταριού, χυμό ντομάτας, καβούρια, χυμό πορτοκαλιού, γογγύλια, πορτοκάλια, παπάγια και μπανάνες.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια προγεννητική βιταμίνη που πρέπει να παίρνετε ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε ή απλώς μια καθημερινή πολυβιταμίνη. Απλά ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η πολυβιταμίνη περιέχει τουλάχιστον 400 mcg φολικό