Τι πρέπει να γνωρίζετε για την BPA (δισφαινόλη Α) - Childit
Now Reading
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την BPA (δισφαινόλη Α)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την BPA (δισφαινόλη Α)

Ίσως είναι ένας από τους παράγοντες του αυτισμού, σύμφωνα με τον Dr. Harvey Karp

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα τι προκαλεί τον αυτισμό. Ωστόσο ο Dr. Harvey Karp, Αμερικανός παιδίατρος και συγγραφέας της σειράς μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ “The Happiest Baby”, αφού πρώτα ξεκαθαρίζει ότι «οι εμβολιασμοί είναι πραγματικά ωφέλιμοι και δεν συνδέονται με τον αυτισμό» προτείνει μια υπόθεση που αξίζει να διαβάσουμε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Η μία είναι ότι σήμερα χαρακτηρίζουμε ως αυτισμό πράγματα που δεν περιγράφαμε ως τέτοια στο παρελθόν – δηλαδή έχουν αλλάξει τα διαγνωστικά κριτήρια. Αυτό αναμφίβολα συμβαίνει και εξηγεί, ενδεχομένως, τις μισές περιπτώσεις αυτισμού. Ωστόσο δεν δικαιολογεί απόλυτα την αύξηση των κρουσμάτων.

Υπάρχει λοιπόν και μία ακόμα θεωρία, που αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία χημικών, τους λεγόμενους ενδοκρινικούς διαταράκτες… Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι χημικών που διαταράσσουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και οι οποίοι περιέχονται σε πλαστικά. Έχετε ακούσει την BPA (δισφαινόλη Α), αυτόν το χημικό ενδοκρινικό διαταράκτη. Η BPA δημιουργήθηκε αρχικά ως συνθετικό οιστρογόνο και μετά ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να προστεθεί σε πλαστικά. Όλοι σας έχετε BPA στο σώμα σας και μόνο από την έκθεσή σας σε αυτό. Έχετε φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται στα καινούρια αυτοκίνητα κ.λπ. Όλα αυτά επηρεάζουν τις ορμόνες σας και υπάρχουν δεκάδες ακόμα, από διαφορετικές κατηγορίες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ορμόνες είναι εντολοδόχοι, λένε στα κύτταρα “κάνε αυτό, μην κάνεις εκείνο” και πολλά από αυτά τα χημικά που επιδρούν τις ορμόνες εισχωρούν στον εγκέφαλο των νεογέννητων μωρών αλλά ακόμα και των εμβρύων, παρεμβαίνοντας στην ανάπτυξή του.

Ο λόγος που πιστεύω ότι συνδέεται με τον αυτισμό είναι γιατί η συγκεκριμένη διαταραχή δεν συναντάται με την ίδια συχνότητα σε αγόρια και κορίτσια. Είναι πιο κοινή στα αγόρια, στα οποία διαγιγνώσκονται τετραπλάσια περιστατικά αυτισμού και 9πλάσια περιστατικά συνδρόμου Άσπεργκερ. Αν λοιπόν το ψάξουμε λίγο περισσότερο, ίσως ανακαλύψουμε ότι είναι η αιτία που υπάρχει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων. Δεν γνωρίζω την απάντηση, αλλά πρέπει να τη βρούμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες».

Ανεξαρτήτως αν σας έπεισε η άποψη του Dr. Karp, αναμφίβολα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι σε κατηγορίες χημικών που επηρεάζουν τις ορμόνες μας. Ενδεικτικά, όπως καταλήγει μια έρευνα Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) για την BPA, «μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μόνιμη επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων κατά την τελευταία της συνεδρία (Νοέμβριος 2010) κατέληξε με πλειοψηφία στην εκπόνηση οδηγίας για την απαγόρευση της χρήσης της Bisphenol A σε πλαστικά μπουκάλια βρεφικής διατροφής (0-12 μηνών)».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή (ΕΦΕΤ), η BPA εξακολουθεί να «χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια». Όπως επισημαίνει μάλιστα ο dr. Karp και το υποκατάστατο της BPA σε διάφορα προϊόντα, η BPS (δισφαινόλη S), ενδέχεται να είναι επιβλαβές. Ενδεικτικά, μια μελέτη του 2015, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά, έδειξε ότι η έκθεση σε BPS στη μήτρα ίσως οδηγεί «σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές αργότερα στη ζωή» και πως «οι αντρικές ορμόνες ενδέχεται να διαταράσσονται ιδιαίτερα από αυτή τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων».

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;

Καταρχήν, να επιλέγουμε προϊόντα ελεύθερα δισφαινόλης Α (BPA free). Και παρόλο που η υπόθεση της BPS παραμένει προς το παρόν… υπόθεση, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα ακολουθώντας τις οδηγίες του ιστολογίου The Soft Landing, που δίνει συμβουλές στους αναγνώστες τους ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν την καθημερινή έκθεσή τους σε τοξικά χημικά:

See Also

-Καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς οι κονσέρβες που χρησιμοποιούνται στα τυποποιημένα μπορεί να είναι επενδυμένες με BPA και BPS.

-Επιλέγουμε προϊόντα αποθήκευσης από σιλικόνη, που δεν περιέχουν BPA και BPS.

-Ενημερωνόμαστε για νέες επιστημονικές έρευνες όσον αφορά τη χρήση και τους κινδύνους των χημικών ουσιών, αφού βεβαιωθούμε πρώτα ότι συνοδεύονται από κάποια επίσημη πηγή, για να μην πέσουμε θύματα ψευδών ειδήσεων.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top