Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα - Κάνε τον κόσμο πορτοκαλί! - Childit
Now Reading
Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα – Κάνε τον κόσμο πορτοκαλί!

Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα – Κάνε τον κόσμο πορτοκαλί!

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πες «φτάνει, αρκετά!»

Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής τους. Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών. Μια νέα έκθεση του UN Women, που βασίζεται σε δεδομένα από 13 χώρες μετά την πανδημία, δείχνει ότι 2 στις 3 γυναίκες ανέφεραν ότι αυτές ή μια γυναίκα που γνωρίζουν βίωσαν κάποια μορφή βίας και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια. Μόνο 1 στις 10 γυναίκες είπε ότι τα θύματα θα πήγαιναν στην αστυνομία για βοήθεια. Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Θέμα για το 2022: Ενωνόμαστε! Ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών!

Ενώ η διάχυτη, η βία με βάση το φύλο δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί και πρέπει να προληφθεί. Η διακοπή αυτής της βίας ξεκινά με τους πιστούς επιζώντες, την υιοθέτηση περιεκτικών και περιεκτικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες, μεταμορφώνουν τα επιβλαβή κοινωνικά πρότυπα και ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Με βασικές υπηρεσίες με επίκεντρο τους επιζώντες σε όλους τους τομείς της αστυνόμευσης, της δικαιοσύνης, της υγείας και του κοινωνικού τομέα και επαρκή χρηματοδότηση για την ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία με βάση το φύλο.

Γιατί πρέπει να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναφερόμενη λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στίγματος και της ντροπής που την περιβάλλει.

Σε γενικές γραμμές, εκδηλώνεται με σωματικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνει:

βία από συντρόφους (κτύπημα, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, γυναικοκτονία).

σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, καταναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις, ανεπιθύμητες σεξουαλικές εξελίξεις, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αναγκαστικός γάμος, παρενόχληση στο δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο) ·

εμπορία ανθρώπων (δουλεία, σεξουαλική εκμετάλλευση) ·

ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και

παιδικός γάμος.

Για να διευκρινιστεί περαιτέρω, η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνει σε δημόσια είτε σε ιδιωτική ζωή».

Οι αρνητικές συνέπειες της ψυχολογικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του VAWG επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Για παράδειγμα, τα αρχικά εκπαιδευτικά μειονεκτήματα δεν αντιπροσωπεύουν μόνο το πρωταρχικό εμπόδιο στην καθολική εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα κορίτσια. Κατ ‘αρχήν, ευθύνονται επίσης για τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα μεταφράζονται σε περιορισμένες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Ενώ η βία που βασίζεται στο φύλο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ορισμένες γυναίκες και κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα – για παράδειγμα, νεαρά κορίτσια και ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες που αναγνωρίζονται ως λεσβίες, αμφιφυλόφιλες, τρανσέξουαλ, μετανάστες και πρόσφυγες, αυτόχθονες γυναίκες και εθνοτικές μειονότητες , ή γυναίκες και κορίτσια που ζουν με HIV και αναπηρίες, και εκείνες που ζουν μέσω ανθρωπιστικών κρίσεων.

See Also

Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης, καθώς και στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Συνολικά, η υπόσχεση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) – να μην αφήσει κανέναν πίσω – δεν μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Το ήξερες ότι;

1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους, συχνότερα από έναν οικείο σύντροφο.

Τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν αύξηση των κλήσεων προς τις γραμμές βοήθειας ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες από το ξέσπασμα του COVID-19.

Μόνο το 52% των γυναικών που είναι παντρεμένες ή σε μια ένωση λαμβάνουν ελεύθερα τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική περίθαλψη.

Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια, και 3 στις 4 από αυτές τις γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top