Ρόδι: Ποια σημαντικά οφέλη προσφέρει στην υγεία - Childit
Now Reading
Ρόδι: Ποια σημαντικά οφέλη προσφέρει στην υγεία

Ρόδι: Ποια σημαντικά οφέλη προσφέρει στην υγεία

Προσθέτοντας το ρόδι στη διατροφή σου θα ωφεληθείτε ολιστικά

Τα ρόδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, υγεία του ουροποιητικού συστήματος, αντοχή στην άσκηση και πολλά άλλα.

Τα ρόδια είναι στρογγυλά, κόκκινα φρούτα. Διαθέτουν μια λευκή εσωτερική σάρκα που είναι πυκνά γεμάτη με τραγανούς, ζουμερούς βρώσιμους σπόρους που ονομάζονται αρίλιες.

Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά για τον χυμό με ζωηρά χρώματα στον οποίο χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά αυτά τα μοναδικά φρούτα έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν.

Με τη δυνατότητα να υποστηρίξει πολλές πτυχές της υγείας, από το ανοσοποιητικό έως την υγεία του εγκεφάλου, τα ρόδια αξίζει να προστεθούν στην υγιεινή διατροφική σας ρουτίνα.

Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Οι μικροί ροζ σπόροι μέσα σε ένα ρόδι, που ονομάζονται αρίλιες, είναι το βρώσιμο τμήμα του καρπού. Ενώ μπορεί να απαιτούν προσπάθεια για να αφαιρεθούν από την εσωτερική σάρκα του φρούτου, το διατροφικό τους προφίλ και η γεύση τους αξίζει τον χρόνο σας.

Συνολικά, τα ρόδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν επίσης κάποια πρωτεΐνη.

Παρακάτω είναι η διατροφή για τα αρίλια σε ένα μέσο φρούτο ροδιού (282 γραμμάρια)

Θερμίδες: 234

Πρωτεΐνη: 4,7 γραμμάρια

Λίπος: 3,3 γρ

Υδατάνθρακες: 52 γραμμάρια

Ζάχαρη: 38,6 γρ

Φυτικές ίνες: 11,3 γραμμάρια

Ασβέστιο: 28,2 mg, ή 2% της Ημερήσιας Αξίας

Σίδηρος: 0,85 mg, ή 5% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγνήσιο: 33,8 mg, ή 8% της Ημερήσιας Αξίας

Φώσφορος: 102 mg, ή 8% της Ημερήσιας Αξίας

Κάλιο: 666 mg, ή 13% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη C: 28,8 mg, ή 32% της Ημερήσιας Αξίας

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 107 mcg, ή 27% της Ημερήσιας Αξίας

Συγκριτικά, μια μερίδα 1/2 φλιτζάνι (87 γραμμάρια) σπόρων παρέχει 72 θερμίδες, 16 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών, 1 γραμμάριο λίπους και 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Λάβετε υπόψη ότι οι διατροφικές πληροφορίες για το ρόδι και τα σπόρια διαφέρουν από αυτές του χυμού ροδιού, ο οποίος δεν παρέχει πολλές φυτικές ίνες ή βιταμίνη C. Αυτό ισχύει για τα φρούτα γενικά — η κατανάλωση ολόκληρης της μορφής θα παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πάντα παρούσες στο σώμα σας, αλλά το να έχετε πάρα πολλές από αυτές μπορεί να είναι επιβλαβές και να συμβάλει σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες (3 Αξιόπιστη πηγή).

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις που προσφέρουν προστασία από αυτή τη βλάβη. Οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκονται στα ρόδια ονομάζονται πουνικαλαγίνες, ανθοκυανίνες και υδρολυόμενες τανίνες.

Η λήψη αντιοξειδωτικών από λαχανικά και φρούτα όπως τα ρόδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και να βοηθήσετε στην πρόληψη ασθενειών.

Μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τη φλεγμονή

Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια φυσιολογική σωματική απόκριση σε μόλυνση και τραυματισμό. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι πρόβλημα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία – και είναι συνηθισμένο σήμερα, ιδιαίτερα στους δυτικούς πολιτισμούς.

Όταν η φλεγμονή δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να συμβάλει σε πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν επίσης βρει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι οι ενώσεις στα φρούτα, τον χυμό και το λάδι του ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ή στην επιβράδυνση της εξάπλωσής τους στο σώμα.

Τόσο οι μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα όσο και σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Στην πραγματικότητα, το φρούτο έχει επιδείξει αντικαρκινικά αποτελέσματα σε καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του δέρματος και του παχέος εντέρου.

Μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι φρούτα πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις, όπως το ρόδι, μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στις αρτηρίες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης – συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

See Also

Υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και σε ανθρώπους έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, ένα όφελος που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιοξειδωτική του δράση.

Σε μια μελέτη, σε ενήλικες ηλικίας 18-70 ετών που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες πέτρες στα νεφρά έλαβαν 1.000 mg εκχυλίσματος ροδιού για 90 ημέρες. Αυτό βρέθηκε ότι βοηθά στην αναστολή του μηχανισμού με τον οποίο σχηματίζονται πέτρες στο σώμα.

Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Οι ενώσεις του ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών, όπως ορισμένων τύπων βακτηρίων, μυκήτων και ζυμομυκήτων.

Για παράδειγμα, τόσο παλιότερες όσο και νεότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προστατεύσουν την υγεία του στόματός σας στοχεύοντας ανεπιθύμητα στοματικά μικρόβια που μπορεί να γίνουν προβληματικά όταν μεγαλώσουν υπερβολικά — όπως αυτά που προκαλούν κακοσμία του στόματος και προάγουν την τερηδόνα.

Μπορεί να βελτιώσει την αντοχή στην άσκηση

Οι πολυφαινόλες στα ρόδια μπορεί να αυξήσουν την αντοχή στην άσκηση, το χρονικό διάστημα που μπορείτε να συμμετέχετε σε μια σωματική δραστηριότητα πριν κουραστείτε.

Μια ανθρώπινη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη μόλις 1 γραμμαρίου εκχυλίσματος ροδιού 30 λεπτά πριν από το τρέξιμο αύξησε το χρόνο μέχρι την εξάντληση κατά 12%.

Άλλες έρευνες στον άνθρωπο έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα ροδιού έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τόσο την αντοχή στην άσκηση όσο και την αποκατάσταση των μυών.

Καλό για τον εγκέφαλό σας

Τα ρόδια περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ελλαγιταννίνες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Ως εκ τούτου, προσφέρουν επίσης προστατευτικά οφέλη για τον εγκέφαλό σας έναντι καταστάσεων που επηρεάζονται από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανάρρωση από υποξική-ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη.

Οι ελλαγιταννίνες στο ρόδι πιστεύεται ότι βοηθούν στην παραγωγή μιας ένωσης στο έντερο που ονομάζεται ουρολιθίνη Α, η οποία έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και να καθυστερεί την εμφάνιση γνωστικών.

Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Παλαιότερες και νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η πεπτική υγεία, που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα βακτήρια του εντέρου σας, συνδέεται στενά με τη συνολική υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και το ρόδι μπορεί να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις, γενικά ίνες, που χρησιμεύουν ως καύσιμο για τα καλά βακτήρια ή προβιοτικά, στο το πεπτικό σας σύστημα. Τα πρεβιοτικά επιτρέπουν σε αυτά τα βακτήρια να ευδοκιμούν και να υποστηρίζουν ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Επιπρόσθετα, τα αρίλια ροδιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προσφέροντας περίπου 3,5 γραμμάρια ανά μερίδα 1/2 φλιτζάνι (87 γραμμάρια).

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες πεπτικές παθήσεις, όπως η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η εκκολπωματίτιδα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top