Πάνω από το 80% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν εξουθένωση - Childit
Now Reading
Πάνω από το 80% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν εξουθένωση

Πάνω από το 80% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν εξουθένωση

Πώς οι οικογένειες, οι εργοδότες και η κοινωνία μπορούν να στηρίξουν τις μητέρες ώστε να διαχειριστούν τις προκλήσεις της δουλειάς και της οικογένειας

Η ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας μπορεί συχνά να χαρακτηριστεί από εξαντλητική προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες σε ένα πλήθος ρόλων και υποχρεώσεων. Η μελέτη της Gallup, σε συνδυασμό με το Motherly’s Annual State of Motherhood Study, αποκαλύπτει ότι το 81% των εργαζόμενων μητέρων βιώνουν εξουθένωση, καθώς επιτελούν τον ρόλο του «προεπιλεγμένου γονέα» σε περισσότερες περιστάσεις.

Οι μητέρες συχνά διαχειρίζονται την καθημερινότητα με λίστες υποχρεώσεων, επαγγελματικές συναντήσεις και οικογενειακές έκτακτες ανάγκες, όπως μια ξαφνική ασθένεια ή μια έκτακτη επισκευή. Αυτός ο αόρατος επιβλαβής φόρτος εργασίας μπορεί να μην είναι άμεσα ορατός στο επαγγελματικό περιβάλλον, όπως ωστόσο υποστηρίζουν τα στατιστικά, οι επιπτώσεις του είναι πραγματικές και ανησυχητικές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των εργαζόμενων μητέρων αναφέρουν ότι είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις κρίσεις φροντίδας των παιδιών, ενώ μόλις το 22% των πατέρων αναλαμβάνουν τους ίδιους ρόλους. Επιπλέον, οι μητέρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναγκαστούν να υπονομεύσουν την καριέρα τους, είτε αρνούμενες προαγωγές είτε μειώνοντας τις ώρες εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Στήριξη από τους συντρόφους: Ισότητα από το σπίτι

Η ισότητα στις οικογενειακές υποχρεώσεις ξεκινά από το σπίτι, και οι σύντροφοι μπορούν να διευκολύνουν τον φόρτο των μητέρων με τους εξής τρόπους:

  1. Διαίρει και Βασίλευε: Καταγράψτε μαζί όλες τις οικιακές και γονικές ευθύνες και κατανείμετέ τες δίκαια. Εξετάστε μεθοδολογίες όπως το “Fair Play” της Eve Rodsky για επιπλέον καθοδήγηση.
  2. Πρωτοβουλίες χωρίς αναμονή: Αντί να περιμένετε να σας ζητηθεί, αναλάβετε πρωτοβουλίες, π.χ. ετοιμάστε πρωινά ή προγραμματίστε τα ιατρικά ραντεβού των παιδιών.
  3. Υποστηρικτικά συναισθήματα: Ενισχύστε συναισθηματικά την μητέρα, εκφράζοντας εκτίμηση και δίνοντας κίνητρα, αμβλύνοντας το αίσθημα ότι όλα είναι μια δική της υποχρέωση.

Ρόλος διευθυντών: Δημιουργώντας ευνοϊκά περιβάλλοντα εργασίας

Οι διευθυντές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο προσβάσιμα και ευέλικτα εργασιακά περιβάλλοντα:

  1. Προσφέρετε ευελιξία: Κατανοήστε τις ανάγκες των μητέρων για προσαρμοσμένο ωράριο ή δυνατότητες τηλεργασίας, και επανακαθορίστε τις προσδοκίες του γραφείου.
  2. Κανονικοποίηση ορίων: Ενθαρρύνετε τα όρια στην εργασία, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αποσυνδέονται έγκαιρα για να αφιερώσουν χρόνο στην οικογένεια.
  3. Απομακρυσμένη εργασία: Η υποχρέωση επιστροφής στο γραφείο χωρίς λόγο μπορεί να αποδυναμώνει το ηθικό και την παραγωγικότητα. Επιτρέψτε την ευελιξία όπου είναι δυνατόν.

Κίνηση από τις επιχειρήσεις: Πολιτιστικές και πολιτικές αλλαγές

Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά ενσωματώνοντας ουσιαστικές αλλαγές:

  1. Ευέλικτες Πολιτικές: Παρατεταμένη γονική άδεια και πολιτικές για την ευελιξία της εργασίας αποτελούν βασικά κομμάτια υποστήριξης για τις εργαζόμενες μητέρες.
  2. Εκπαίδευση Διευθυντών: Διασφαλίστε ότι οι διευθυντές είναι σε θέση να στηρίζουν τις μητέρες με κατεύθυνση προς την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
  3. Υποστήριξη μέσω παροχών: Επενδύστε σε δομές παιδικής μέριμνας και προσφέρετε οικογενειακή άδεια και παροχές συμβουλευτικής για να προλάβετε την εξουθένωση.

Η σπουδαιότητα της τηλεργασίας

Για πολλές μητέρες, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι δεν είναι απλώς ευχάριστη αλλά αναγκαία στην ισορροπία ζωής και εργασίας. Οι γυναίκες που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως ή με υβριδική προσέγγιση έχουν λιγότερες πιθανότητες εξουθένωσης και παραμένουν πιο αφοσιωμένες στη δουλειά τους. Κατά συνέπεια, η υποχρεωτική επιστροφή στο γραφείο χωρίς έγκυρο λόγο ενέχει κινδύνους για την ευημερία τους και την παραγωγικότητα της επιχείρησης.

Συμπέρασμα

Η στήριξη των εργαζόμενων μητέρων δεν είναι απλά ηθικά σωστή—είναι καίρια για την ευημερία των επιχειρήσεων. Όταν οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να εξισορροπήσουν την προσωπική και επαγγελματική ζωή τους, ευδοκιμούν και η δέσμευσή τους αυξάνεται. Αυτή η υποστήριξη δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των οικογενειών, αλλά απαιτεί συνεργασία μεταξύ οικογένειας, εργασιακών χώρων και κοινωνίας για να επιβληθούν πραγματικές αλλαγές. Όταν στηρίζουμε τις μητέρες μέσα από ουσιαστικές πολιτικές, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και πολιτιστικές αλλαγές, όλοι κερδίζουν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top