5 προειδοποιητικά σημάδια ότι μεγαλώνετε κακομαθημένα παιδιά - Childit
Now Reading
5 προειδοποιητικά σημάδια ότι μεγαλώνετε κακομαθημένα παιδιά

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι μεγαλώνετε κακομαθημένα παιδιά

Πώς να αποφύγετε να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν ότι δικαιούνται τα πάντα

Κανείς δεν σκοπεύει να μεγαλώσει ένα κακομαθημένο παιδί. Πηγαίνετε όμως σε οποιαδήποτε παιδική χαρά, εμπορικό κέντρο ή παιδικό πάρτι γενεθλίων και θα δείτε ότι τα παιδιά με κακή συμπεριφορά παρενοχλούν τους γονείς τους.

Πριν από λίγο καιρό, μια τέτοια συμπεριφορά από παιδιά ήταν απαράδεκτη. Τώρα, οι έντονες δημόσιες καταρρεύσεις, η γκρίνια, οι καυγάδες και ο εκφοβισμός των γονέων φαίνεται να είναι ο κανόνας.

Πώς έγινε αυτο; Τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς;

Κακές συμπεριφορές που τροφοδοτούνται από την τεχνολογία

Πριν δείξουμε το δάχτυλο στους γονείς, ας αναγνωρίσουμε τη βαθιά επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών. Το Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει τα παιδιά με συσκευές και έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά τους.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική εξάρτηση των παιδιών στην τεχνολογία αυξάνει το άγχος, την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση, με αποτέλεσμα χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση, μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες και καθυστερήσεις στη συναισθηματική νοημοσύνη. Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ πίεσε για προειδοποιητικές ετικέτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου smartphone. Ως αποτέλεσμα, μια ολόκληρη γενιά παιδιών μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα όταν σχετίζεται με τις οθόνες από τους ανθρώπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται ανατράφηκαν από στοργικούς, καλοπροαίρετους γονείς που δεν είχαν ιδέα σε τι έμπαιναν. Καθώς οι αρνητικές εθιστικές ιδιότητες της τεχνολογίας δεν ήταν ακόμη κατανοητές.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, είδα δύο νεαρούς άντρες, και οι δύο 16 ετών, να έχουν εκρήξεις θυμού. Ούρλιαζαν, έβριζαν και υποτίμησαν τους γονείς τους. Και οι δύο ήταν «εθισμένοι» στην τεχνολογία που περνούσαν περισσότερο χρόνο με τις οθόνες τους από τους συνομηλίκους τους, προκαλώντας κενά στη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Με άλλα λόγια, μεγάλωσαν αλλά δεν ωρίμασαν, μένοντας παγιδευμένοι σε συμπεριφορές που είναι πολύ πιο κατάλληλες για μικρά παιδιά.

Οι συναισθηματικές καθυστερήσεις τροφοδοτούν συμπεριφορές κακομαθημένων. Αντί να εργάζονται για την ανεξαρτησία και την αυτονομία, τα κακομαθημένα παιδιά παραμένουν προσκολλημένα στους γονείς τους και απαιτούν να ικανοποιήσουν κάθε τους ανάγκη.

Η λανθασμένη γονική μέριμνα τροφοδοτεί την κακή συμπεριφορά

Ο Sean Grover πέρασε πολλά χρόνια γράφοντας για παιδιά που εκφοβίζουν τους γονείς τους. Το βιβλίο του, When Kids Call the Shots, περιγράφει λεπτομερώς τι προκαλεί τους καλούς γονείς να παίρνουν κακές αποφάσεις και να μεγαλώνουν κακομαθημένα παιδιά. Τρία συγκεκριμένα αρχέτυπα στυλ γονικής μέριμνας προωθούν συμπεριφορές κακομαθημένων: ο ένοχος γονέας, ο ανήσυχος γονέας και ο γονέας που διορθώνει τα πάντα.

Ακολουθούν ορισμένες γονικές επιλογές που συχνά τροφοδοτούν την κακή συμπεριφορά:

Γονείς που κακοποιήθηκαν ή παραμελήθηκαν από τους γονείς τους προσπάθησαν να αναιρέσουν την παιδική τους ηλικία δίνοντας στα παιδιά τους υπερβολική δύναμη.

Γονείς που υποφέρουν από άγχος και δεν αντέχουν να βλέπουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται.

Γονείς που δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις μεταθέτουν τον γονεϊκό ρόλο στο παιδί τους, μεγαλώνοντας το παιδί να φροντίζει αυτούς αντί να το φροντίζουν εκείνοι.

See Also
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

Αρνητικά αποτελέσματα κακομαθημένης ανατροφής

Εδώ είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα ζητήματα:

Χαμηλή ανοχή απογοήτευσης: Όταν ένα παιδί που το κακομαθαίνουν είναι απογοητευμένο, είναι πιο πιθανό να θέλει να τα παρατήσει. Δυσκολεύονται να ανεχθούν και να αντιμετωπίσουν την απογοήτευσή τους.

Αδύναμες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Τα κακομαθημέν παιδιά δεν απολαμβάνουν την επίλυση προβλημάτων. Δεν παλεύουν με ένα πρόβλημα και δεν βρίσκουν λύσεις μόνοι τους, θέλουν κάποιος άλλος να την βρει.

Αίσθημα ανωτερότητας: Η τεχνολογία υπόσχεται ανακούφιση με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα κακομαθημένα παιδιά περιμένουν ότι μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν, όποτε το θέλουν, χωρίς να δουλέψουν γι’ αυτό.

Κοινωνικά προβλήματα: Τα κακομαθημένα παιδιά αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές εκτός αν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, γεγονός που τα καθιστά αντιδημοφιλή και αδύναμους παίκτες της ομάδας.

Συναισθηματική ανωριμότητα: Τα κακομαθημένα παιδιά παραμένουν κολλημένα στα «τρομερά δύο» και είναι επιρρεπή σε εκρήξεις θυμού και κατάρρευση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top