Πώς θα προστατεύσουμε το μωρό μας από τις ιώσεις
Μια παιδίατρος συνιστά προσοχή αλλά όχι ακρότητες: δεν χρειάζεται, από φόβο, να το κλείσουμε σε μια γυάλα.
Αν έχετε ένα μωρό στο σπίτι, διαβάζοντας όλα αυτά για τις ιώσεις του χειμώνα και την επιστροφή διαφόρων επιδημιών, ίσως νιώθετε την ανάγκη, στην προσπάθειά σας να προστατεύσετε τον ευαίσθητο οργανισμό του, να απομονωθείτε από όλο τον κόσμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι! Ωστόσο μια Αμερικανίδα παιδίατρος, η dr. Jarret Connor, στις συμβουλές που δίνει προς νέους γονείς συνιστά προσοχή αλλά χωρίς υπερβολές.
«Δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος κανόνας για το πότε μπορείτε να αρχίσετε να υποδέχεστε επισκέπτες στο σπίτι, ούτε για το πότε μπορείτε να κυκλοφορήσετε το νεογέννητο σε δημόσιους χώρους», εξηγεί η dr Connor. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποφύγετε να το φέρετε σε επαφή με ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού, γιατί όλο και κάποιος θα φτερνιστεί και θα βήξει ανάμεσά τους.
Υποδεχτείτε λοιπόν λίγους επισκέπτες και φροντίστε να έχετε ένα αντισηπτικό σε κοινή θέα στο σπίτι, με το οποίο θα απολυμάνουν τα χέρια τους προτού αγγίξουν το μωρό και αφού τα πλύνουν με ζεστό νερό και σαπούνι.
Επιπλέον, προτού σας επισκεφτεί κάποιος, κάντε μαζί του μια «ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση», συμβουλεύει η dr. Connor. Εξηγήστε του, ιδιαίτερα αν ο ίδιος δεν έχει παιδιά, πόσο εύθραυστο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού και μη διστάσετε να τον ρωτήσετε αν ήρθε πρόσφατα σε επαφή με κάποιον άρρωστη.
«Μπορεί ένας επισκέπτης να έχει το παιδί του άρρωστο στο σπίτι και παρόλο που ο ίδιος δεν εκδηλώνει συμπτώματα να είναι φορέας του ιού ή άλλου μικροοργανισμού που αρρώστησε το παιδί του», προειδοποιεί η dr Connor.
Οι επισκέπτες, επίσης, αφού ακολουθήσουν την προαναφερόμενη ρουτίνα απολύμανσης των χεριών τους, καλό είναι να αποφύγουν να φιλήσουν το μωρό ή να το αγγίξουν στα χέρια και το πρόσωπο. Πιο ασφαλείς περιοχές είναι τα ποδαράκια και η κοιλίτσα.
Στο μεταξύ, υπάρχουν και πιο ενεργητικές μέθοδοι προστασίας και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενός μωρού. Μέσα από το θηλασμό, για παράδειγμα, το βρέφος παίρνει κάποια από τα αντισώματα της μαμάς. Επιπλέον, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι είναι καλό και οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, όχι μόνο τα απαραίτητα αλλά και κάποια προαιρετικά, π.χ. της γρίπης.
Ωστόσο η dr Connor υπογραμμίζει ότι σταδιακά, καθώς μεγαλώνει το μωρό μας, μπορούμε να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τους κανόνες προστασίας. «Περίπου μετά τους έξι μήνες, το ανοσοποιητικό του ισχυροποιείται. Ακόμα και αν, τότε, αρχίσει να περνάει κρυολογήματα και διάρροιες, αυτά βοηθούν στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού του», καταλήγει η γιατρός.