Πώς θα ξεχωρίσω τον εμετό από τις φυσιολογικές γουλίτσες;
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο «διαρροές» μετά το φαγητό του μωρού.
Από το χαμογελαστό στόμα του μωρού σας, που μόλις ήπιε το γάλα του, αρχίζει να τρέχει λίγο γαλατάκι, στη μορφή μιας παχύρευστης μικρής λωρίδας. Οι αναγωγές ή λεγόμενες «γουλίτσες» είναι απόλυτα φυσιολογικές. Πώς όμως θα τις ξεχωρίσουμε από τον εμετό, που ενδεχομένως να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας;
«Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές ανησυχίες των γονιών που μας επισκέπτονται», σχολιάζει σχετικά ο συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής dr Dennis Cooley, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι αναγωγές ή γουλίτσες παρατηρούνται περίπου στα δύο τρίτα των μωρών. Κι αυτό γιατί ο σφιγκτήρας στον οισοφάγο που φυσιολογικά συγκρατεί το φαγητό στο στομάχι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως σε αυτές τις ηλικίες, με συνέπεια μικρές ποσότητες τροφής να παλινδρομούν.
«Αλλαγές στην πίεση ανάμεσα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα ωθούν τα περιεχόμενα του στομάχου να ανεβούν προς τον οισοφάγο», εξηγεί ο dr Cooley όσον αφορά τις αναγωγές, οι οποίες, να τονίσουμε, δεν έχουν την ορμή του εμετού.
Ο εμετός, από την άλλη, είναι ορμητικός, σε σημείο κάποιες φορές να εκτοξεύεται σαν ρουκέτα, και μεγαλύτερος σε ποσότητα από τις γουλίτσες. Επιπλέον ένα μωρό που κάνει εμετό είναι συνήθως ανήσυχο, γκρινιάζει και κλαίει, ενώ στην περίπτωση της γουλίτσας μπορεί να φαίνεται απόλυτα ήρεμο και χαλαρό. Επίσης, ο εμετός μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό ή σοβαρή απώλεια όρεξης για φαγητό.
«Κάθε μωρό μπορεί να κάνει, περιστασιακά, λίγο εμετό», προσθέτει ο Cooley. «Αλλά αν ο εμετός επιμένει, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας». Ακόμα όμως και αν οι αναγωγές συμβαίνουν πολύ συχνά, καλό είναι να ενημερώσετε τον ειδικό, γιατί πιθανόν να αποτελούν σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβετε τον εμετό, αλλά μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα των αναγωγών λαμβάνοντας κάποια προληπτικά μέτρα. Σε γενικές γραμμές, οι αναγωγές είναι πιο σπάνιες με το θηλασμό, γιατί με αυτό τον τρόπο φτάνει λιγότερος αέρας στο στομαχάκι του μωρού. Βοηθητικό είναι, επίσης, το συστηματικό ρέψιμο στη διάρκεια του ταΐσματος του μωρού.
Αν, τέλος, δίνετε στο μωρό σας γάλα του εμπορίου, ταΐστε το σε ημι-όρθια θέση (διαφορετικά μπορεί να καταπιεί πολύ αέρα), προγραμματίστε περισσότερα γεύματα μέσα στην ημέρα, με μικρότερες ποσότητες γάλακτος κάθε φορά, και φυσικά παρατηρήστε στενά τις «γουλίτσες» του ώστε να αναφέρετε στον παιδίατρο τυχόν αλλαγές στη συχνότητα, την ποσότητα ή την ορμή τους.