Πώς θα βοηθήσετε ένα παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του - Childit
Now Reading
Πώς θα βοηθήσετε ένα παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του

Πώς θα βοηθήσετε ένα παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του

Δείξτε του τον κόσμο μέσα από τα δικά σας μάτια

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η βλεμματική επαφή με το μωρό μας. Το γνωρίζατε όμως ότι εξίσου σημαντικό είναι να του δείχνουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια μας;

Δηλαδή, «για να κατακτήσουμε μια καινούρια λέξη, πρέπει να μάθουμε ότι υπάρχει π.χ. η λέξη “φλιτζάνι” αλλά και να καταλάβουμε σε ποιο αντικείμενο αναφέρεται αυτή», εξηγεί η dr Celeste Kidd, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. «Όπως γνωρίζουμε, ένας τρόπος που χρησιμοποιούν τα μωρά για να λύσουν αυτό το πρόβλημα είναι παρατηρώντας το αντικείμενο στο οποίο στρέφεται το βλέμμα ενός ενήλικα».

Με λίγα λόγια, όταν το μωρό μας μας βλέπει να κοιτάμε ένα φλιτζάνι, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε τη λέξη που το περιγράφει, το μωρό μας αρχίζει να κάνει την αντίστοιχη σύνδεση στον εγκέφαλό του (φλιτζάνι-λευκό πορσελάνινο αντικείμενο). Έτσι, αρχίζει σταδιακά να χτίζει το λεξιλόγιό του. Τα περισσότερα μωρά είναι σε θέση να κοιτάξουν προς την ίδια κατεύθυνση με έναν ενήλικα, δηλαδή να μοιραστούν την ίδια κατεύθυνση στο βλέμμα τους, ήδη από την ηλικία των οκτώ μηνών.

Αυτό το κοινό βλέμμα ανάμεσα σε γονείς και μωρά -που βοηθούν τα τελευταία να αρχίσουν να καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις και σταδιακά να τις χρησιμοποιούν και στο δικό τους προφορικό λόγο- παρατηρείται και στην ανάγνωση εικονογραφημένων βιβλίων. «Όταν διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας, δίνετε από κοινού προσοχή σε αντικείμενα που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν συναντάτε στον πραγματικό κόσμο», σχολιάζει η Kidd. «Όταν π.χ. βλέπετε στο βιβλίο μια καμηλοπάρδαλη, τη δείχνετε στο παιδί σας και λέτε “καμηλοπάρδαλη”, του γίνεται σαφής η εικόνα της καμηλοπάρδαλης».

See Also

Η ίδια ειδικός, ωστόσο, μας συμβουλεύει να μην αγχωνόμαστε αν το δικό μας παιδί αργεί να μιλήσει. «Όλοι, σταδιακά, κατακτούν τις λέξεις που χρειάζονται. Κάθε παιδί μιλάει σε διαφορετικούς ρυθμούς. Θα συνιστούσα λοιπόν τους γονείς να μην ανησυχούν υπερβολικά».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top