Πότε πρέπει να πάμε στον παιδο-ορθοπεδικό για έλεγχο πλατυποδίας;
Οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευθούμε έναν παίδο-ορθοπεδικό εάν η πλατυποδία του παιδιού μας: • Είναι…
Οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευθούμε έναν παίδο-ορθοπεδικό εάν η πλατυποδία του παιδιού μας:
• Είναι δύσκαμπτη.
• Είναι επώδυνη.
• Εάν προκαλεί δυσκολίες στις δραστηριότητες του παιδιού ( π.χ. τρέξιμο, πήδημα).
• Εάν αφορά μόνο τη μια πλευρά
Επειδή είναι συχνό το άγχος των γονιών αλλά και η πίεση λόγω της έγνοιας, συγγενών και φίλων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις πιο πρόσφατες απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πλατυποδίας, όταν αυτή κριθεί ως εύκαμπτη-προσαρμοστική από τον παίδο-ορθοπεδικό:
Η εύκαμπτη ανώδυνη πλατυποδία δε χρειάζεται καμιά θεραπεία.
Είναι απαράδεκτο να γίνονται θεραπείες μόνο για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των γονιών. Πρέπει οι γονείς, αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι λοιποί συγγενείς και φίλοι, να πεισθούν ότι η ανώδυνη πλατυποδία είναι μια συχνή καλοήθης κατάσταση, μια παραλλαγή του φυσιολογικού. Πρέπει να ενημερωθούν ότι τα ειδικά παπούτσια ή τα διάφορα βοηθήματα είναι πανάκριβα και ενώ δεν αλλάζουν ουσιαστικά την εξέλιξη της πλατυποδίας, μπορεί να επηρεάσουν ψυχολογικά το παιδί και να μειώσουν την εκτίμηση που έχει για τον εαυτό του.
Εκείνο που θα μπορούσαμε να προτείνουμε είναι να ενθαρρυνθούν οι γονείς τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν ευλύγιστα παπούτσια, να προσέξουν το βάρος τους και να φροντίσουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής . Πολλές μελέτες έδειξαν ότι, ακόμα και παιδιά με πλατυποδία που ασχολούνται με αθλητισμό και χρησιμοποιούν ορθοτικά ενθέματα για την πρόληψη κακώσεων δε φαίνεται να τα χρειάζονται.
Οι μύθοι όμως δύσκολα καταρρίπτονται και για πολλές δεκαετίες τα ειδικά παπούτσια και τα άλλα ορθοπεδικά βοηθήματα ήταν στην ημερησία διάταξη. Είναι καιρός όμως να αντιδράσουμε σήμερα που ακόμα και η οικονομική συγκυρία είναι αρωγός της επιστήμης που θέλει τα πόδια του παιδιού με εύκαμπτη πλατυποδία ελεύθερα.