Ποιος είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας –σημαντικότερος και από το IQ– και πώς να τον πετύχουν τα παιδιά - Childit
Now Reading
Ποιος είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας –σημαντικότερος και από το IQ– και πώς να τον πετύχουν τα παιδιά

Ποιος είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας –σημαντικότερος και από το IQ– και πώς να τον πετύχουν τα παιδιά

Υπάρχει μια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια – να πώς θα τα βοηθήσετε να την αποκτήσουν

Υπάρχει μια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια – να πώς θα τα βοηθήσετε να την αποκτήσουν

Μέσα από την έρευνά της ως παιδοψυχολόγος, η Michele Borba ανακάλυψε ότι η επιμονή είναι η Νο. 1 ήπια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που έχουν υψηλά κίνητρα από εκείνα που τα παρατάνε εύκολα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από το IQ.

Τα παιδιά που έχουν επιμονή δεν τα παρατάνε μπροστά στις αποτυχίες. Πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν, γι’ αυτό παραμένουν παρακινημένοι να δουλέψουν σκληρά και να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινούν, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν.

Ακολουθούν εννέα τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν επιμονή:

Καταπολεμήστε τους παράγοντες που αποθαρρύνουν τα παιδιά

Το πρώτο βήμα είναι να καταπολεμήσετε τους τέσσερις παράγοντες που εκτροχιάζουν την επιμονή.

Κόπωση: Προστατέψτε τις ικανότητες συγκέντρωσης του παιδιού σας, τηρώντας τις τακτικές ρουτίνες ύπνου. Απενεργοποιήστε τις συσκευές μία ώρα πριν τον ύπνο και κρατήστε τις οθόνες έξω από το υπνοδωμάτιο το βράδυ.

Άγχος: Η πίεση για επιτυχία μπορεί να προκαλέσει συντριπτικά συναισθήματα. Εκφράστε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την επιτυχία του.

Αναγνώριση που βασίζεται αποκλειστικά σε γρήγορα επιτεύγματα: Ενσταλάξτε μια νοοτροπία ανάπτυξης, ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η επιτυχία δεν είναι σταθερή. Επαινέστε τους για τις προσπάθειές τους, όχι για τα αποτελέσματά τους.

Μαθησιακές προσδοκίες που δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες: Θέστε τις προσδοκίες λίγο πάνω από το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού σας. Οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ενώ αυτές που είναι πολύ χαμηλές μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη.

Διδάξτε ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες ανάπτυξης.

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι τα λάθη μπορεί να είναι θετικά, ακόμα κι αν μια κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως περίμεναν. Αποδεχτείτε τα λάθη τους και πείτε τους: «Είναι εντάξει να τα μπερδεύεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπάθησες».

Παραδεχτείτε και τα δικά σας λάθη. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι η επιτυχία συμβαίνει όταν δεν αφήνετε τις αναποδιές να σας καθορίζουν.

Διαμερισμός εργασιών σε μικρότερα κομμάτια.

Διδάσκοντας στα παιδιά σας να χωρίζουν μεγάλες εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια, θα τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο σίγουροι για την ολοκλήρωση των πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Εάν αισθάνονται απογοητευμένοι με ένα φύλλο εργασίας μαθηματικών, για παράδειγμα, ζητήστε τους να πάρουν ένα ξεχωριστό φύλλο χαρτιού και να καλύψουν όλα τα μαθηματικά προβλήματα εκτός από την επάνω σειρά. Στη συνέχεια, συνεχίστε να χαμηλώνετε το χαρτί στην επόμενη σειρά καθώς τελειώνουν το καθένα.

Ή, εάν αισθάνονται καταβεβλημένοι από τον τεράστιο όγκο των εργασιών που έχουν, μπορούν να γράψουν κάθε εργασία σε ένα post it, να τα στοιβάξουν ανάλογα με τη δυσκολία και να κάνουν μία εργασία τη φορά.

Γιορτάστε τις μικρές νίκες.

Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία μπορεί να καταστρέψει την επιμονή, αλλά η μικρότερη επιτυχία μπορεί να ενθαρρύνει ένα παιδί να συνεχίσει, επομένως βοηθήστε το να αναγνωρίσει τις μικρές του νίκες.

Για παράδειγμα: «Την τελευταία φορά έγραψες σωστά έξι λέξεις. Σήμερα έχεις οκτώ! Αυτό είναι κέρδος. Βελτιώνεσαι χάρη στη σκληρή δουλειά σου!»

Τεντώστε την εστίασή τους.

Εάν το παιδί σας θέλει να εγκαταλείψει μια εργασία, βάλτε ένα χρονόμετρο στο γραφείο του και ρυθμίστε το για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένο στο εύρος της προσοχής του.

Εξηγήστε ότι πρέπει απλώς να το διατηρήσουν μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν ένα γρήγορο διάλειμμα και να επαναφέρουν το χρονόμετρο.

Ενθαρρύνετέ τα να δουν πόσα προβλήματα μπορούν να ολοκληρώσουν πριν χτυπήσει το κουδούνι, ώστε να δουν ότι τα καταφέρνουν. Με τον καιρό, η εστίαση θα γίνει ευκολότερη.

Διορθώστε τα «εμπόδια».

Όταν τα παιδιά τα παρατάνε, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να δουν το δρόμο τους για να βγουν από μια πρόκληση. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας την απογοήτευσή τους και εκφράστε ότι είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Δοκιμάστε να κάνετε μια άσκηση αναπνοής ή να κάνετε ένα διάλειμμα.

See Also
Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τα παιδιά και ευνοεί καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουν στην εργασία, δείτε αν μπορείτε να τα βοηθήσετε να εντοπίσουν ένα μικρό εμπόδιο που τους δυσκολεύει.

Για παράδειγμα: «Φαίνεται ότι μπερδεύετε τα σύμβολα πρόσθεσης και πολλαπλασιασμού». Μόλις ξεκαθαρίσει το ζήτημα, εξασκηθείτε να εστιάζετε στο «εμπόδιο» μέχρι να το ξεπεράσει σιγά σιγά.

Επαινέστε την προσπάθεια.

Η ψυχολόγος από το Στάνφορντ, Carol Dweck, ανακάλυψε ότι όταν τα παιδιά επαινούνται για την ευφυΐα τους (π.χ. «Είσαι τόσο έξυπνος!»), είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν.

Αλλά όταν επαινούνται για την προσπάθειά τους (π.χ. «Δουλέψατε τόσο σκληρά για αυτό! Ωραία δουλειά.»), έχουν περισσότερα κίνητρα και εργάζονται σκληρότερα.

Για να αυξήσετε την επιμονή, επαινέστε την προσπάθεια του παιδιού σας, όχι τους βαθμούς ή τις βαθμολογίες του. Ο στόχος είναι να οδηγηθούν στην επιτυχία χωρίς ξένα κίνητρα. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι επιφανειακοί ενισχυτές μπορούν πραγματικά να μειώσουν την επιμονή των παιδιών.

Υιοθετήστε φράσεις όπως «επιμείνετε σε αυτό».

Αρνητικές αυτοσυζητήσεις όπως «Δεν μπορώ να το κάνω» ή «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος» εκτροχιάζουν την επιμονή. Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει μια σύντομη, θετική δήλωση για να πει στον εαυτό του όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Υπενθυμίστε τους να επαναλάβουν αυτή τη δήλωση δυνατά πολλές φορές για μερικές ημέρες μέχρι να θυμηθούν να τη χρησιμοποιήσουν μόνα τους: «Τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Θα γίνομαι όλο και καλύτερος αν συνεχίσω να προσπαθώ».

Κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε τα να το καταλάβουν.

Ένας από τους κορυφαίους κανόνες ανατροφής των παιδιών μου είναι: Ποτέ μην κάνετε κάτι για τα παιδιά σας που μπορούν να κάνουν με τον δικό τους τρόπο.

Κάθε φορά που διορθώνετε τα λάθη του παιδιού σας ή κάνετε κάτι για αυτά, μαθαίνει όλο και περισσότερο να εξαρτάται από εσάς. Υπάρχει η ευκαιρία να αναπτυχθεί η επιμονή.

Μόλις μάθετε ότι το παιδί σας μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία μόνο του, κάντε ένα βήμα πίσω. Αφήστε τους να αγκαλιάσουν αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top