Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού – ορίστε τι λένε οι ειδικοί - Childit
Now Reading
Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού – ορίστε τι λένε οι ειδικοί

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού – ορίστε τι λένε οι ειδικοί

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μητέρες που κατανάλωναν ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αναπτυξιακά αποτελέσματα που σχετίζονται με λιγότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό στα παιδιά τους.

Ως μαμάδες, σκεφτόμαστε συνεχώς πώς οι επιλογές μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να διαμορφώσουν την ανάπτυξη των παιδιών μας. Από τις προγεννητικές βιταμίνες μέχρι τη συζήτηση για το σούσι (ασφαλές ή μη ασφαλές;), μπορεί οι πληροφορίες να μοιάζουν συντριπτικές. Τώρα, μια νέα μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition προσθέτει νέα ενημέρωση στη συζήτηση: η κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με αναπτυξιακές διαφορές, συμπεριλαμβανομένης 20% μειωμένης πιθανότητας χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) στα παιδιά.

Για χρόνια, οι ερευνητές διερευνούν πώς η προγεννητική διατροφή διαμορφώνει την ανάπτυξη ενός παιδιού και τα ψάρια ήταν συχνά μέρος της συζήτησης – φορτωμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το DHA, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Αλλά αυτή η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους προτείνοντας μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Τι βρήκε αυτή η μελέτη για τα ψάρια και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά

Η μελέτη ECHO με έδρα τις ΗΠΑ ανέλυσε ≤32 κοόρτες εγκύων συμμετεχόντων με παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το 2019, εστιάζοντας στα αποτελέσματα αυτισμού μετά την ηλικία των 3 ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μητέρες που κατανάλωναν ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αναπτυξιακά αποτελέσματα που σχετίζονται με λιγότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό στα παιδιά τους. Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών δεν αύξησε σημαντικά το όφελος, αλλά η μείωση του κινδύνου αυτισμού ήταν πιο έντονη στις κόρες παρά στους γιους.

Η Δρ. Kristen Lyall, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε στο Motherly: «Είδαμε κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ισχυρότερες επιπτώσεις της συσχέτισης στα θηλυκά παιδιά σε σύγκριση με τα αρσενικά παιδιά. Αν και αυτό το εύρημα πρέπει να επαναληφθεί, μια πιθανή εξήγηση είναι εάν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται ειδικά με τη μείωση της πιθανότητας αυτισμού με συνυπάρχουσα νοητική αναπηρία (και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτισμό με νοητική αναπηρία παρά χωρίς). Υπάρχουν επίσης προηγούμενα στοιχεία που συνδέουν αυτά τα λιπαρά οξέα με τη γνωστική ανάπτυξη και τη διανοητική αναπηρία – υποδηλώνοντας περαιτέρω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό το εύρημα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνισαν διαφορές στα χαρακτηριστικά που συνήθως σχετίζονται με τον αυτισμό, όπως οι παραλλαγές στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τα στυλ επικοινωνίας, σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μαμάδες παρέλειψαν εντελώς το ψάρι.

Ακόμα πιο εκπληκτικό; Τα συμπληρώματα ωμέγα-3, που συχνά κυκλοφορούν στην αγορά ως εναλλακτική λύση για εγκύους, δεν έδειξαν τα ίδια οφέλη. Στην πραγματικότητα, η μελέτη σημείωσε μια ελαφρά αύξηση στα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες βασίζονταν σε συμπληρώματα διατροφής αντί για ψάρια.

Γιατί το ψάρι είναι βασικό συστατικό για τη νευροανάπτυξη

Τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το DHA και το σελήνιο, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την υγιή νευροανάπτυξη με τρόπους που τα συμπληρώματα από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν.

Γιατί λοιπόν δεν μετράνε τα συμπληρώματα; Η Δρ Lyall προτείνει, «Ένας [λόγος] μπορεί να είναι ότι η βιοδιαθεσιμότητα των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας μπορεί να διαφέρει στα συμπληρώματα από ό,τι στα φυσικά πλήρη τρόφιμα. Ένα άλλο μπορεί να είναι ότι άλλα θρεπτικά συστατικά στα ψάρια, όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος ή άλλα, ή τα γενικά οφέλη για την υγεία από το ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορεί να συμβάλλουν στη θετική ανάπτυξη των νευρώνων. Ένας τελευταίος —αν και υποθετικός— πιθανός λόγος είναι ότι άλλα πρόσθετα στα συμπληρώματα μπορεί να εξουδετερώσουν τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων».

Τι γίνεται με τον υδράργυρο;

Εάν είστε νευρικοί με τα ψάρια λόγω του υδραργύρου, δεν είστε μόνοι. Αυτό είναι ένα καυτό θέμα εδώ και χρόνια, με πολλές έγκυοι μητέρες να αποφεύγουν εντελώς τα ψάρια για να αποφύγουν πιθανούς κινδύνους. Αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης ψαριών υπερτερούν των κινδύνων, αρκεί να επιμένετε σε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί, εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα «αποφυγής» για τις εγκύους μητέρες. Για τις μητέρες που εξακολουθούν να ανησυχούν για τον υδράργυρο, η συμβουλή του γιατρού σας ή η χρήση οδηγών όπως οι συστάσεις για τα ψάρια του FDA μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ασφαλείς, ενημερωμένες επιλογές.

Τι σημαίνει αυτό για τις μέλλουσες μαμάδες;

Αν και αυτή η μελέτη δεν προτείνει ότι η κατανάλωση ψαριών αποτρέπει τον αυτισμό ή εγγυάται συγκεκριμένα αναπτυξιακά αποτελέσματα, υπογραμμίζει ότι η προγεννητική διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

See Also

Αυτή η έρευνα εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα μπορούν πραγματικά να ταιριάζουν με τα οφέλη των ολόκληρων τροφίμων. Για τις εγκύους μητέρες, είναι μια απαλή ώθηση να ξαναδείτε τι υπάρχει στο πιάτο σας και να εξετάσετε την ασφαλή, μέτρια κατανάλωση ψαριών ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προγεννητικής δίαιτας.

Η Δρ Lyall συνόψισε: «Νομίζω ότι τα ευρήματά μας υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τις τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές—δηλαδή να καταναλώνονται τουλάχιστον 1-2 γεύματα ψαριού την εβδομάδα—και τα συνολικά οφέλη κατανάλωση. Οι έγκυοι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες σχετικά με την επιλογή ειδών ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο».

Να θυμάστε

Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το πώς η προγεννητική διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού. Για τις μέλλουσες μαμάδες, είναι μια υπενθύμιση ότι η ασφαλής, μέτρια κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι πολύτιμο μέρος μιας ισορροπημένης προγεννητικής διατροφής. Πάντα να συμβουλεύεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καλύτερη διατροφική προσέγγιση για εσάς και το μωρό σας.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top