Μπαμπάς μόνος… παραδίδει μαθήματα θάρρους
Γιατί κι η πατρότητα έχει και αυτή τις δικές της δυσκολίες
Ο Μάθιου Γουίλιαμς, μετά το διαζύγιο, έχει την κοινή επιμέλεια των δύο αγοριών και προσπαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να ισορροπήσει ανάμεσα στις επαγγελματικές και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις. Πλέον όχι μόνο έχει αρχίσει να τα καταφέρνει αλλά οι εξελίξεις στην προσωπική του ζωή σηματοδότησαν και αποφάσεις, αλλαγές στην καριέρα του και τώρα συνδυάζει τη συγγραφή, την εμψύχωση και ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων που βιώνουν κι εκείνοι θέματα διαζυγίου ή γονεϊκότητας. Μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία, γράφει βιβλία, αρθρογραφεί και δίνει συμβουλές.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε συμβουλεύει τους μπαμπάδες –μόνους και μη– να δοκιμάσουν τα παρακάτω «τρικ»:
Ευελιξία
Στην προσπάθεια επίτευξης κάποιου είδους ισορροπίας, η ευελιξία είναι μια ικανότητα που θεωρώ ότι είναι αναγκαία να αναπτυχθεί – και ξέρω ότι δεν είναι μια δεξιότητα που έρχεται φυσικά. Εκτός από την ανάγκη να είμαι ευέλικτος στην δική μου προσέγγιση ως προς την εργασία μου, είμαι πολύ τυχερός που έχω έναν εργοδότη και μια δουλειά που μου επιτρέπει την ευελιξία να διαχειρίζομαι τον δικό μου χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορώ να δουλέψω τις ώρες που χρειάζεται με τρόπο που μου επιτρέπει να κάνω όλα τα πράγματα που είναι σημαντικά για μένα ως γονιός – σχολείο, αθλητικές ημέρες, συνελεύσεις, τα βράδια των γονιών. Προσπαθήστε να έχετε στη δουλειά σας έναν βαθμό ευελιξίας για να μη στερήστε την ανατροφή και τον χρόνο των παιδιών σας.
Νέες προτεραιότητες
Οι προσδοκίες σταδιοδρομίας και εξέλιξης πρέπει να αξιολογούνται και συχνά να αξιολογούνται εκ νέου κατά την προσαρμογή σε μια μονογονεϊκή πραγματικότητα. Οι προσωπικές και οικογενειακές θυσίες που μπορεί να είναι απαραίτητες για την προώθηση της καριέρας σας μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δύσκολες όταν ο άλλος γονέας δεν σας υποστηρίζει πλέον για να πετύχετε τις φιλοδοξίες σας – όταν δεν έχετε πλέον έναν συνεργάτη ζωής που θα μοιράζεται το επιπλέον οικιακό φορτίο που χρειάζεστε για να ανεβείτε στη σκάλα της ιεραρχίας.
Να ζητάτε και να δέχεστε βοήθεια
Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι δυσκολευόμαστε να ισορροπήσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες μας. Μετά το διαζύγιο μπορούμε να γίνουμε πιο έντονα ανεξάρτητοι, αποφασισμένοι να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να το κάνουμε όλοι και ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αλλά αυτό είναι κουταμάρα. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια μερικές φορές. Και πάλι, είμαι πολύ τυχερός – έχω γονείς που βοηθούν εξαιρετικά με την φροντίδα των παιδιών μου όταν οι εργασιακές δεσμεύσεις απαιτούν να μένω μακριά από το σπίτι. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια και μην είστε υπερβολικά υπερήφανοι για να τη δεχτείτε όταν προσφέρεται – οι καρδιακές προσβολές και η υπερκόπωση δεν είναι οι πιο επιθυμητές καταχωρήσεις στο βιογραφικό του καθενός!
Προσέξτε τα όρια
Με το συνεχώς αυξανόμενο θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ευκαιρίες για ευέλικτη εργασία – τόσο από πλευράς ωρών εργασίας όσο και από την τοποθεσία από την οποία εργαζόμαστε – έχουν επεκταθεί σημαντικά. Αλλά τίποτα που αξίζει πάντα δεν έρχεται χωρίς κόστος, και στην περίπτωση αυτή είναι το θόλωμα των ορίων μεταξύ της εργασίας και της ύπαρξης στο σπίτι. Σε μια εποχή στην οποία είμαστε πάντα έτοιμοι να επικοινωνήσουμε, είναι σημαντικό να θέσουμε και να προστατέψουμε τα όρια γύρω από τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας, ιδιαίτερα ως ένας μόνο γονέας. Δουλεύω με εθελοντές και ως εκ τούτου η δουλειά μου περιλαμβάνει το βράδυ και το Σαββατοκύριακο. Αλλά, όπως δεν αναμένεται να διακοπεί από τα αιτήματα των παιδιών μου να παίζουν όταν εργάζομαι, ούτε θα πρέπει να αισθάνομαι υποχρεωμένος να απαντάω σε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα όταν φροντίζω τα παιδιά μου.
Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων
Δεν είναι πάντα; Όσο πιο σαφείς είμαστε για το τι είναι το πιο σημαντικό για εμάς, για τους εργοδότες μας και για τις οικογένειές μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σταθμίσουμε τις διαφορετικές μας προτεραιότητες. Αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε πού βρίσκονται οι προτεραιότητές σας και να κατανείμετε ανάλογα το χρόνο και την προσπάθειά σας. Και μην ξεχάσετε να αφιερώσετε χρόνο μόνο για εσάς.
Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας
Στις μέρες μας όλοι νομίζουν ότι έχουν λόγο – και όλοι ξέρουν τι είναι σωστό και τι όχι. Να ακούτε όσους εμπιστεύεστε και να μάθετε να ακούτε και το ένστικτό σας. Θα κάνετε λάθη. Είναι κι αυτό στο παιχνίδι. Όλοι κάνουν λάθη. Να κάνετε ό,τι λειτουργεί για εσάς και τα παιδιά σας και να είστε το παράδειγμα που θέλετε να ακολουθήσουν.