Η μελαγχολία των γιορτών: όταν δεν αισθανόμαστε τόσο όμορφα όσο θα θέλαμε.
Τι φταίει και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού;
Ενώ τα περισσότερα παιδιά και πολλοί ενήλικες φαίνεται να απολαμβάνουν αυτή την εποχή, που οι επισκέψεις σε φιλικά και οικογενειακά σπίτια και οι βόλτες διαδέχονται η μία την άλλη, υπάρχουν και κάποιοι που κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα, χωρίς οι μαμάδες να αποτελούμε την εξαίρεση.
Οι λόγοι της μελαγχολίας των γιορτών.
-Οι υψηλές προσδοκίες που θέτουμε στον εαυτό μας, καθώς πιστεύουμε ότι αυτές τις μέρες δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αισθανόμαστε όμορφα και να το δείχνουμε.
-Τραυματικές αναμνήσεις από προηγούμενες γιορτές, για παράδειγμα από τα Χριστούγεννα που χάσαμε τον πατέρα μας ή μια αγαπημένη μας θεία.
-Το οικονομικό στρες, καθώς τα έξοδα των δώρων και των υπόλοιπων κοινωνικών υποχρεώσεων μπορεί να αποδειχτούν δυσβάστακτα για πολλούς.
-Το αίσθημα απομόνωσης που καταβάλλει όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετούς φίλους ή συγγενείς για να περάσουν αυτές τις γιορτές. Ή, από την άλλη, η επαφή μας με κάποιους ανθρώπους που μας στρεσάρουν (π.χ. τα πεθερικά του άντρα μας ή δικούς μας συγγενείς), τους οποίους νιώθουμε υποχρεωμένοι να συναντήσουμε αυτές τις μέρες.
Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό;
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να μας προκαλέσουν μια μελαγχολία, η οποία όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μορφές κατάθλιψης όπως η λεγόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Στην τελευταία περίπτωση, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να μη μας αφήνουν να συγκεντρωθούμε σε κάποια εργασία, να κοιμηθούμε καλά ή να βρούμε το κίνητρο για μια εργασία – ίσως ακόμα και να μας πυροδοτούν αυτοκτονικές σκέψεις.
Στην περίπτωση της SAD, οι γιορτές δεν είναι η αιτία, απλώς μπορεί να τυχαίνει να συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση της διαταραχής. Όπως και να είναι, αν τα συμπτώματα μας κάνουν δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητά μας, πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού.
Αν υποφέρετε από τη μελαγχολία των γιορτών, πώς θα την αντιμετωπίσετε;
Χαμηλώστε τον πήχυ των προσδοκιών: Για παράδειγμα, σε ένα σπιτικό ρεβεγιόν είναι αναμενόμενο τα μικρότερα παιδιά να βάλουν τα κλάματα, να σπάσουν μερικά στολίδια ή να μην ενθουσιαστούν όσο περιμέναμε από τα δώρα μας. Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να απολαύσουμε τις καλές στιγμές, γιατί θα υπάρξουν και τέτοιες.
Θέστε κάποια όρια: Δεν είναι απαραίτητο να πείτε «ναι» σε όλες τις προσκλήσεις ή να αγοράσετε δώρα σε όλους τους φίλους και τους γνωστούς. Ανάλογα με το πρόγραμμα, την ενέργεια, τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητά σας, βάλτε κάποια όρια ώστε αφενός να μη βρεθείτε άφραγκες, αφετέρου να έχετε την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας ή ακόμα και μόνες σας στο σπίτι.
Αισθάνεστε μόνες; Αν, αντιθέτως, νιώθετε απομονωμένες, τώρα έχετε περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να κοινωνικοποιηθείτε. Δηλώστε συμμετοχή σε παιδικές εορταστικές δραστηριότητες όπου μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί με τα παιδιά σας ή αναζητήστε τρόπους να προσφέρετε εθελοντική εργασία.
Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις: Αν οι γιορτές ξυπνούν άσχημες μνήμες, π.χ. εκείνη της απώλειας ενός αγαπημένου σας προσώπου, ξεκινήστε μια καινούρια οικογενειακή παράδοση ή κάντε ένα ταξίδι που θα επισκιάσει το παρελθόν.
Φροντίστε τον εαυτό σας: Ακόμα και αν χρειαστεί να αφήσετε για μερικές ώρες τα παιδιά σε συγγενείς ή σε μια νταντά, καλοπιάστε τον εαυτό σας όσο μπορείτε κάνοντας κάτι που σας αρέσει, για παράδειγμα απολαμβάνοντας ένα καλό μασάζ σε κάποιο σπα. Ενδώστε στις χαρές της εποχής (π.χ. το φαγητό και το ποτό) αλλά με μέτρο, γιατί οι υπερβολές θα σας χαλάσουν το στομάχι και τη διάθεση. Και όσο κρύο κι αν κάνει, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση, έστω κι αν πρόκειται για ένα ζωηρό περίπατο στην περιοχή σας.
Ζητήστε βοήθεια: Αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, ή λειτουργούν μόνο προσωρινά, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.