Δυο δυο, στην μπανιέρα δυο δυο
Μπάνιο μαζί με το παιδί: Σύνδεση, τρυφερότητα, υγιή σχέση με το σώμα και… πολλές σαπουνόφουσκες!
Όταν το παιδί είναι ακόμα μωρό, πολλοί γονείς μπαίνουν μαζί στην μπανιέρα ή το κάνουν ντους έχοντας το στην αγκαλιά τους για να το εξοικειώσουν με το νερό και τη διαδικασία του μπάνιου. Πολλοί γονείς ακόμα κι όσο το παιδί τους μεγαλώνει και παύει να είναι πια μωρό συνεχίζουν να κάνουν μπάνιο μαζί του κι αυτό γίνεται μια μικρή δική τους ιεροτελεστία και αγαπημένη συνήθεια. Είναι ένας όμορφος τρόπος σύνδεσης αλλά κι ένα μάθημα προσωπικής υγιεινής και ανατομίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί απολαμβάνει αυτή τη διαδικασία, δεν έχει αναπτυχθεί το αίσθημα της γύμνιας ή της σεμνότητας. Μεγαλώνοντας ωστόσο μπορεί να αρχίσει να νιώθει άβολα, είτε να μείνει γυμνό μπροστά στους γονείς του είτε να δει τους γονείς του γυμνούς, ή τα αδέρφια του. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει χρονικά περίπου όταν τα παιδιά ξεκινάνε το σχολείο.
Οι τάσεις της σύγχρονης ψυχολογίας θεωρούν ότι ο χώρος του μπάνιου παρέχει πολλές διδακτικές στιγμές και μπορεί να είναι ένας τόπος όπου η βασική υγιεινή μαθαίνεται με πρακτικό τρόπο μέσω της επίδειξης και της μίμησης. Εκεί τα παιδιά βλέπουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά την τουαλέτα και ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί το σώμα τους γενικά. Γενικά οι γονείς θα πρέπει να αισθάνονται άνετα μπροστά στα παιδιά τους. Γύρω στην ηλικία των 5 ετών το παιδί γίνεται πιο αυτόνομο και αποκτά μεγαλύτερη άνεση στο να κάνει μπάνιο μόνο του και θα σας το δείξει.
- Το μπάνιο μαζί με τα παιδιά τους επιτρέπει στους γονείς να διαμορφώνουν στα παιδιά τους μια σχέση άνεσης με το σώμα τους, διδάσκοντάς τους να νιώθουν εντάξει με το σώμα τους στο σύνολό του αλλά και τις ατέλειές του.
- Αν κάνουν μαζί μπάνιο αδέρφια διαφορετικού φύλου είναι μια καλή ευκαιρία να τους εξηγήσετε τις ανατομικές διαφορές με φιλικό προς τα παιδιά τρόπο.
- Όταν φτάσουν στην ηλικία που τα παιδιά θέλουν να είναι ανεξάρτητα και να αυτοεξυπηρετούνται μπορούν σταδιακά να σταματήσουν το κοινό μπανιάρισμα, χωρίς ωστόσο να στιγματίσουν τη γύμνια – να μην αρχίσουν να νιώθουν αμήχανα ή ντροπή ξαφνικά για το σώμα τους.
- Ένας καλός τρόπος να το σταματήσετε χωρίς να τα τραυματίσετε ψυχικά, είναι να κάνετε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας θετική επιχειρηματολογία: «τώρα μεγάλωσες, μπορείς να τα καταφέρεις και μόνο σου».
Ως γονιός, θέλετε να είστε αυτός που διδάσκει το παιδί σας για όλα τα μέρη του σώματος. Σε ηλικία περίπου 2 έως 3 ετών, ένα παιδί αρχίζει να είναι περίεργο για το δικό του σώμα, είναι σημαντικό να τους μάθετε τα σωστά ονόματα διαφόρων τμημάτων του σώματος και να τους δείξετε πώς να τα πλένουν κατάλληλα. Η μπανιέρα μπορεί να γίνει το πρώτο κατάλληλο μέρος για να τα διδάξετε πώς να σέβονται το σώμα τους αλλά και πώς να σέβονται το σώμα του άλλου. Το σημαντικό είναι η ισορροπία – ούτε να ντρέπονται και να νιώθουν ντροπή για το (γυμνό) σώμα τους αλλά και ούτε να επιδεικνύουν τη γύμνια τους ή να επιθυμούν να δουν γυμνό κάποιον άλλον όταν ο άλλος δεν το επιθυμεί. Καλλιεργήστε στο παιδί σας την αγάπη και το σεβασμό για το σώμα του, τις ανάγκες που έχει (καθαριότητα, υγιεινή, φροντίδα, τρυφερότητα), μάθετέ του να απαιτεί το σεβασμό των άλλων για το σώμα του (να μην επιτρέπει τίποτα που να του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα: αμηχανία, δυσφορία, άγχος) αλλά δείξτε του επίσης πόσο σημαντικό είναι να σέβεται το ίδιο το σώμα των άλλων. Το πόσο χώρο χρειάζονται μεγαλώνοντας και το αίσθημα της ιδιωτικότητας είναι επίσης ένα μήνυμα που εύκολα μπορεί να διαβάσει ο γονιός ή να περάσει στο παιδί… ακόμα και μέσα από τις σαπουνάδες.