Γιατί τα βρέφη βάζουν τα χέρια στο στόμα
Ανακαλύπτοντας το σώμα και τον κόσμο γύρω τους
Τα βρέφη, από την περίοδο ακόμα που είναι στην κοιλιά της μαμάς τους είναι γνωστό ότι βάζουν αντανακλαστικά τον αντίχειρα στο στόμα τους. Κάτι που ξεκινούν και πάλι να κάνουν μετά τη γέννησή τους, συνήθως από τον δεύτερο μήνα.
Το στόμα τους είναι από τα πρώτα μέρη του σώματος που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν για να τραφούν με γάλα από το στήθος της μαμάς ή αργότερα το μπιμπερό.
Αφού συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο ζωής, είναι πολύ συνηθισμένο να αρχίσει το μωρό να βάζει τα χέρια, και όχι μόνο τον αντίχειρα, στο στόμα του (τα περισσότερα μωρά βγάζουν τα πρώτα τους δόντια μεταξύ 4-7 μηνών).
Μία αιτία είναι ότι μπορεί να αρχίζει να βγάζει δοντάκια και με τον τρόπο αυτό ανακουφίζει τα ούλα του.
Το στόμα σε αυτή την ηλικία είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχουν τα βρέφη για να δέχονται ερεθίσματα και να αρχίσουν να ανακαλύπτουν το ίδιο τους το σώμα και σιγά σιγά και τον κόσμο που τα περιβάλλει.
Όταν ένα βρέφος βάζει τα χέρια του στο στόμα, είναι ένας τρόπος να εξερευνήσει τη λειτουργία τους και να ανακαλύψει ότι είναι μέρος του σώματός του και μπορεί να τα ελέγχει. Είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους γονείς στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής του. Όταν το βρέφος ικανοποιήσει την περιέργειά του για τα ίδια του τα χέρια, αρχίζει να αποκτά σταδιακά και την ικανότητα να πιάνει άλλα πράγματα και να τα βάζει στο στόμα του για να μάθει ακόμα περισσότερα για τον κόσμο γύρω του.
Η ικανοποίηση αυτής της ενστικτώδους περιέργειας μπορεί να ενέχει κινδύνους για το μωρό. Για αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα αντικείμενα που είναι σε μία ορισμένη ακτίνα γύρω του, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι για να εξερευνήσει το σχήμα, την υφή και τη γεύση τους θα τα βάλει στο στόμα του.