Ένας ταύρος γίνεται «δάσκαλος» για τα παιδιά μας
Μια περιπέτεια γεμάτη αξίες και συναίσθημα.
Η ταινία «Φερδινάνδος», εμπνευσμένη από το πολυαγαπημένο βιβλίο (1936) «The Story of Ferdinand» των Μονρό Λιφ και Ρόμπερτ Λόσον, μας μιλάει για έναν γιγάντιο ταύρο με γιγάντια καρδιά, που θα τον περάσουν για επικίνδυνο κτήνος και θα τον αιχμαλωτίσουν, απομακρύνοντάς τον από το σπίτι του. Αποφασισμένος να επιστρέψει στην οικογένειά του, θα οδηγήσει μια αταίριαστη ομάδα στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους. Με φόντο την Ισπανία, ο «Φερδινάνδος» αποδεικνύει πως δεν μπορείς να κρίνεις έναν ταύρο από τα κέρατά του. Eκτός όμως του ότι είναι μια απολαυστική ταινία για όλη την οικογένεια, προσφέρει τροφή για συζήτηση με τα παιδιά και τους περνάει κάποια σημαντικά μηνύματα:
Να είμαι ο εαυτός μου. Ένα από τα βασικότερα μηνύματα της ταινίας, που μας μιλάει για το δικαίωμα του καθενός να είναι αυτό ακριβώς που επιθυμεί. Μπορούμε να το καταφέρουμε, με το να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας. Ίσως αυτό να μην είναι κατανοητό ως έννοια για τα μικρότερα παιδιά, αλλά δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μιλήσουν ο καθένας για το τι σημαίνει όλο αυτό.
Αναζητώντας τον εαυτό μου: Προτού όμως μπορέσουμε να είμαστε ο αληθινός εαυτός μας πρέπει να τον αναζητήσουμε. Ο Φερδινάνδος για να το πετύχει αυτό επικεντρώνεται στα δυνατά του σημεία. Όλοι μας έχουμε κάποιο δυνατό σημείο, μια ιδιαίτερη δύναμη που μερικές φορές μας κάνει να διαφέρουμε από τους άλλους. Οι δυνάμεις αυτές είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορούν να φέρουν στη ζωή μας ένα θετικό αποτέλεσμα. Μερικά από αυτά είναι το θάρρος, η περιέργεια, η ειλικρίνεια, η καλοσύνη, το χιούμορ και η ηγετική ικανότητα. Ο Φερδινάνδος αρχικά δεν γνωρίζει τις δυνάμεις του, αλλά στην πορεία τις αναγνωρίζει και με την πίστη, το θάρρος και την επιμονή του οδηγείται στο στόχο του.
Κριτική σκέψη: Όλοι περίμεναν ότι ο Φερδινάνδος θα ακολουθούσε τα χνάρια του πατέρα του και θα πάλευε με ταυρομάχους στην αρένα. Εκείνος όμως απεχθανόταν τη βία και λάτρευε τα λουλούδια… Ένας διαφορετικός λοιπόν ταύρος από τον πατέρα του αλλά και από τους άλλους ταύρους ακολουθεί το δύσκολο δρόμο γιατί η ισπανική παράδοση της ταυρομαχίας έρχεται σε αντίθεση με τα προσωπικά του πιστεύω. Και φυσικά εδώ μιλάμε και για το θέμα της διαφορετικότητας, των προσωπικών αξιών μας, την ηθική μας και για το ότι μερικές φορές μπορεί να επιθυμούμε να κάνουμε το «σωστό» αντί για το εύκολο…
Bullying: Ο Φερδινάνδος μας διδάσκει πως μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις στη βία, το πείραγμα, την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό είναι με καλοσύνη και χιούμορ!
Τροφή για συζήτηση
1. Ρωτήστε τα παιδιά σας ποια ήταν η δύναμη που χρησιμοποιούσε ο Φερδινάνδος σε κάθε αποστολή του.
2. Μιλήστε για τις δυνάμεις που μπορεί να έχει ο καθένας σας. Εκείνα για τον εαυτό τους και για εσάς. Εσείς για εκείνα και τον εαυτό σας. Στις συζητήσεις χρησιμοποιήστε πάντα χιούμορ, για να τους κρατάτε το ενδιαφέρον, να είστε ειλικρινείς χωρίς να είστε επικριτικοί.
3. Αν θα έπρεπε να ανταλλάξετε δυνάμεις, ποια δύναμη που δεν έχετε θα επιλέγατε να αποκτήσετε και γιατί;
4. Τι είναι οι ταυρομαχίες και γιατί υπάρχει ο βασανισμός των ταύρων για διασκέδαση των ανθρώπων;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Φερδινάνδος» (Ferdinand), που προβάλλεται τη νέα σεζόν στη Nova (μαζί με αγαπημένα παιδικά, διάσημες σειρές και βραβευμένες ταινίες), ήταν υποψήφια παιδική ταινία στις Χρυσές Σφαίρες 2018 και στα βραβεία Όσκαρ για τις εξής κατηγορίες:
- Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων και
- Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι – (Home).