Now Reading
Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα: Tips για να είναι όλα υπό έλεγχο

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα: Tips για να είναι όλα υπό έλεγχο

Η επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις εργαζόμενες μαμάδες!

Και ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως είχατε αποφασίσει πότε θα επιστρέψετε στη δουλειά, είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να έγιναν πιο περίπλοκα τώρα που γίνατε μαμά και περνάτε όλη τη μέρα με το μωρό σας.

Είναι φυσιολογικό, όσο πλησιάζει η στιγμή της επιστροφής στη δουλειά, τόσο να αυξάνεται το άγχος για το τι θα ακολουθήσει. Μην ανησυχείτε όμως! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η μετάβαση αυτή ομαλή, τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας. Τους έχουμε συγκεντρώσει και σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω!

Ζητήστε βοήθεια

Ένα από τα πράγματα που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη, είτε γίνατε για πρώτη φορά μαμά, είτε έχετε κι άλλα παιδιά, είναι το να ζητάτε βοήθεια. Το μεγάλωμα του παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, οπότε είναι σημαντικό να έχετε γύρω σας ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Πριν επιστρέψετε λοιπόν στη δουλειά, καλό είναι να εξερευνήσετε τις επιλογές σας όσον αφορά στη φύλαξη του παιδιού.

Είτε πρόκειται για κάποιο συγγενή, είτε για κάποια υπηρεσία babysitting, όπως αυτές που θα βρείτε στο nannuka.com, είναι σημαντικό να έχετε προγραμματίσει από πριν ποιός θα βρίσκεται με το παιδί σας τις ώρες που λείπετε. Παράλληλα, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να υπάρχουν στο σπίτι όλα όσα θα χρειαστεί όποιος μείνει μαζί με το παιδί. Καλό είναι να είναι διαθέσιμα τα αγαπημένα του παιχνίδια, τις πάνες του, το γάλα του, αλλά και μερικές έτοιμες βρεφικές κρέμες σε βαζάκια, όπως είναι οι Babybio. Έτσι, όποιος και να φροντίζει το παιδί θα μπορεί να του δώσει ό,τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή!

Κάντε το ωράριό σας πιο ευέλικτο

Η ευελιξία είναι απαραίτητη για όλες τις εργαζόμενες μητέρες! Αν λοιπόν πρόκειται να επιστρέψετε σε μία δουλειά με πλήρες ωράριο, καλό είναι να κάνετε εκ των προτέρων μία συζήτηση με το αφεντικό σας για να δείτε τι εναλλακτικές υπάρχουν. Ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύετε κάποιες μέρες ή ώρες από το σπίτι, να μοιραστείτε τον όγκο της εργασίας με κάποιο συνάδελφο ή ακόμα και να κάνετε μετάβαση από την πλήρη στη μερική απασχόληση.

Πριν κάνετε τη συζήτηση αυτή, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί ποιές είναι οι λύσεις που σας εξυπηρετούν, ώστε να τις προτείνετε στο αφεντικό σας και να καταλήξετε μαζί στο καλύτερο πλάνο για τις δύο πλευρές. Το σημαντικό είναι να βρείτε μία μέση λύση που θα σας προσφέρει ευελιξία, κάνοντας την επιστροφή στο γραφείο πιο εύκολη!

Υιοθετήστε μία σταθερή ρουτίνα

Το να ακολουθούν τα παιδιά -αλλά και οι γονείς- μία συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα μπορεί να κάνει τις μεταβατικές περιόδους πολύ πιο ομαλές και ευχάριστες! Ειδικά τα μωρά και τα νήπια θέλουν να έχουν μία αίσθηση σταθερότητας μέσα στη μέρα τους, γνωρίζοντας τί πρόκειται να γίνει και πότε. Επομένως, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι μία καλή στιγμή να οργανώσετε τις καθημερινές σας ρουτίνες!

Το πως αρχίζει και τελειώνει η μέρα είναι κομβικής σημασίας για το πως θα εξελιχθεί το ενδιάμεσο κομμάτι της, οπότε καλό είναι να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην πρωινή ρουτίνα, όσο και τη βραδινή. Δε χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο, απλά θα πρέπει να πραγματοποιείτε δραστηριότητες, όπως το τάισμα, το παιχνίδι και το μπάνιο σε συγκεκριμένες ώρες, με συγκεκριμένη σειρά. Μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο είναι να είστε συνεπείς και να κρατάτε τη ρουτίνα σας όσο γίνεται πιο σταθερή.

Δείτε Επίσης

Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας

Η σωστή διαχείριση χρόνου δεν είναι ό,τι πιο εύκολο όταν καλείστε να βρείτε τις ισορροπίες σας μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Είναι όμως μία από τις σημαντικότερες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε, ειδικά όταν επιστρέψετε στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας, όχι μόνο στο πλαίσιο της δουλειάς, αλλά και εκτός αυτής, είναι να φτιάχνετε λίστες. Κάθε μέρα, δείτε ποιά είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε και ποιά μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα. Έπειτα, βάλτε τα σε μία λίστα με σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από το πιο επείγον. Έτσι, θα εξασφαλίσετε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα που έχετε να κάνετε, θα γίνουν. Όσο για τα υπόλοιπα, μην αγχώνεστε -μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη μέρα!

Η επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα είναι ένα μεταβατικό στάδιο, τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί. Υιοθετώντας όμως τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας, μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή, βρίσκοντας παράλληλα τις σωστές ισορροπίες για εσάς και την οικογένειά σας. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται απλά για μία φάση -με καλή οργάνωση και υπομονη, θα προσαρμοστείτε όλοι εύκολα στη νέα πραγματικότητα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top