Now Reading
Πιο σιγά, μαμάδες: Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα αυτοφροντίδας που θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε τον εαυτό σας

Πιο σιγά, μαμάδες: Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα αυτοφροντίδας που θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε τον εαυτό σας

Επειδή η μητρότητα έχει αρκετή βιασύνη, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Mariah Maddox δίνει συμβουλές αυτοφροντίδας σε νέες μαμάδες

Η δημιουργία και η διατήρηση μιας σκόπιμης πρωινής ρουτίνας για τις μαμάδες είναι τόσο σημαντική – ωστόσο σπάνια θυμόμαστε να βάζουμε τον εαυτό μας ως προτεραιότητα χωρίς να νιώθουμε ειλικρινά ένοχες για αυτό. Συχνά χανόμαστε μέσα στη μητρότητα και σε ό,τι συνεπάγεται το να είμαστε μαμά για τα μικρά μας. Βάζουμε τους εαυτούς μας στο πίσω μέρος και για πολλούς από εμάς δεν επιστρέφουμε ποτέ πραγματικά.

Αλλά αξίζουμε τον χρόνο μας – και την ίδια προσπάθεια που ρίχνουμε σε όλους τους άλλους γύρω μας. Αξίζουμε να βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο μερικές φορές για να μπορέσουμε να βρούμε και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας, να γαλουχήσουμε την εσωτερική μας γυναίκα και να μην χαθούμε ανάμεσα σε όλα όσα είναι η μητρότητα.

Για πολλές μαμάδες, η μητρότητα είναι η μεγαλύτερη κρίση ταυτότητας που θα βιώσουμε ποτέ. Θυμάμαι την ατελείωτη βιασύνη των ημερών του νεογέννητου όταν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε ένα ντους, ένα γεύμα ή να προσπαθήσω να κλείσω τα μάτια μου για μερικές στιγμές ενώ το μωρό κοιμόταν. Θυμάμαι πώς τα ντους μου έγιναν κάτι που ξόδευα μόλις τρία λεπτά. Συχνά θυμάμαι ότι παρέλειπα οποιαδήποτε μορφή αυτο-φροντίδας συνολικά – είτε αφορούσε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μου, είτε το να τρώω ένα πλούσιο γεύμα είτε το να ντυνόμουν πλήρως.

Η μητρότητα ήταν μια ατελείωτη βιασύνη.

Σηκωνόμουν από το κρεβάτι την τελευταία στιγμή για να προσπαθήσω να στριμώξω κάθε λεπτό ύπνου που μπορούσα να κοιμηθώ. Θα θυσίαζα το να ντυθώ και θα κατέφευγα στο να φορέσω ένα μπλουζάκι και ένα αθλητικό παντελόνι – ή απλά να μένω με τα ίδια ρούχα που είχα την προηγούμενη μέρα. Συχνά εξακολουθώ ακόμα και τώρα να βιάζομαι στο ντους, πιστεύοντας ότι πρέπει να βιαστώ και να επιστρέψω στο παιδί μου, παρόλο που είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο ανεξάρτητο τώρα (και δεν βασίζεται μόνο σε μένα).

Ήταν προφανές ότι δεν έθεσα τον εαυτό μου προτεραιότητα, και αυτό γιατί δεν πίστευα ότι έπρεπε να είμαι. Πίστευα ότι το παιδί μου, ο άντρας μου, η δουλειά μου και οτιδήποτε άλλο έρχονταν πρώτα.

Αλλά δεν ένιωθα καλά με τον εαυτό μου. Δεν ήξερα ποια ήμουν. Δεν είχα χρόνο να συνδεθώ με αυτή τη νέα γυναίκα που γινόμουν. Ήμουν ένας ξένος που ζούσα στο πετσί μου.

Είχα συνηθίσει τόσο πολύ να βάζω τον εαυτό μου στο πίσω μέρος. Συνήθισα τόσο πολύ να νιώθω τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου ασήμαντες. Συνήθισα τόσο πολύ στη βιασύνη των πραγμάτων που ποτέ δεν κατάλαβα πώς να ανακτήσω την ισορροπία μου—μέχρι τώρα.

Πρόσφατα επέστρεψα στην καθιέρωση μιας σκόπιμης πρωινής ρουτίνας — και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει για τον εαυτό μου εδώ και πολύ καιρό. Επειδή πιστεύω ότι οι συνήθειες πρωινής ρουτίνας χτίζουν την επίγνωση και βοηθούν να καλλιεργήσω μια καλύτερη σύνδεση μέσα μου, έχω αφοσιωθεί στο να διατηρώ τον χρόνο που χρειάζομαι για να προετοιμαστώ για την επόμενη μέρα.

Από τότε που το έκανα αυτό, έχω δει πραγματικά μια αλλαγή στο πώς νιώθω για τον εαυτό μου και στο πώς εξελίσσονται οι μέρες μου. Φυσικά, είμαι εδώ για να μοιραστώ τη μαρτυρία μου και να ελπίζω ότι ενθαρρύνει άλλες μαμάδες να συμμετάσχουν και να δημιουργήσουν μια σκόπιμη πρωινή ρουτίνα για τον εαυτό τους.

Πώς να φτιάξετε μια πρωινή ρουτίνα αυτοφροντίδας για μαμάδες

Μάθετε τι σας βοηθά να ρυθμίσετε τον ρυθμό της ημέρας σας

Για την πρωινή μου ρουτίνα, η μουσική δίνει τον τόνο. Κάτι σχετικά με την απαλή τζαζ που παίζει στο παρασκήνιο καθώς προετοιμάζομαι για τη μέρα μου με βοηθά να ισορροπήσω. Χαλαρώνω χορεύοντας στη μουσική ενώ ντύνομαι και με βοηθά να νιώθω πιο ελεύθερη όλη την ημέρα.

Το να βρείτε τι σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν θετικό τόνο για την ημέρα σας είναι τόσο απλό όσο το να καταλάβετε τι σας βοηθά να αισθάνεστε καλά—εσωτερικά και εξωτερικά. Μόλις βρείτε αυτό το πράγμα, ενσωματώστε το στην καθημερινή σας πρωινή ρουτίνα.

Ξεκουραστείτε καλά το προηγούμενο βράδυ

Ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Πιστέψτε με, το ξέρω. Αλλά μια σκόπιμη πρωινή ρουτίνα ξεκινά με μια συνειδητή ρουτίνα πριν από τον ύπνο. Ως μαμά, μερικές φορές είναι δύσκολο να πάτε για ύπνο σε μια αξιοπρεπή ώρα, όταν προσπαθείτε να βάλετε τα μικρά σας να κοιμηθούν, να τελειώσετε τα πιάτα και γενικά να χαλαρώσετε από την κουραστική μέρα που μόλις αντέξατε. Αλλά η καλή βραδινή ξεκούραση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη — το ξέρω καλά. Αλλά αυτό που εννοώ είναι ότι ξεκινάει σιγά σιγά.

Για τον εαυτό μου, έχω αρχίσει να περιορίζω τη νύχτα τον χρόνο μου στην οθόνη. Διαπιστώνω ότι το να μην ασχολούμαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν πάω για ύπνο με βοηθάει να χαλαρώνω και να αποκοιμιέμαι πολύ πιο εύκολα. Προσπάθησα επίσης να μην αναγκάσω τον εαυτό μου να τα καταφέρει όλα αν δεν γίνουν μέχρι το τέλος της ημέρας.

Δείτε Επίσης

Έχω αυτό που ονομάζω «κυλιόμενη» λίστα υποχρεώσεων, που σημαίνει ότι αν δεν ολοκληρώσω τις εργασίες μέχρι την ώρα του ύπνου, αυτές οι εργασίες απλώς περνούν στην επόμενη μέρα. Αλλά δεν προσπαθώ πλέον να ανταποκριθώ στο όριο του να ελέγχω κάθε εργασία μόνο και μόνο για να πω ότι τελείωσα τα πράγματα. Γνωρίζω ότι η ξεκούρασή μου είναι σημαντική και το τιμώ αναγνωρίζοντας τη νύχτα ως την ευκαιρία μου να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ.

Να είστε πλήρως παρούσες σε κάθε βήμα της ρουτίνας σας

Κάποτε άκουσα μια γυναίκα σε ένα podcast να μιλάει για το πώς είναι έτσι συνειδητή με τον εαυτό της με τον αφιερώνει χρόνο σε κάθε πράγμα. Συνέχισε εξηγώντας πώς ενώ βάζει λοσιόν μετά το ντους, προσέχει πώς την εφαρμόζει, πώς αισθάνεται στο δέρμα της και πώς την κάνει να νιώθει αναζωογονημένη.

Ακούγοντας αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι που δεν είχα παρατηρήσει ποτέ πριν: Ούτε μια φορά δεν έχω σκεφτεί τόσο συνειδητά κάνοντας κάτι για μένα. Καθώς κάνω ντους, συχνά συγκεντρώνομαι στο τι θα φορέσω όταν βγω έξω. Ενώ βάζω κρέμα για το δέρμα μου, επικεντρώνομαι στο τι πρόκειται να κάνω στα μαλλιά μου. Καθώς φτιάχνω τα μαλλιά μου, επικεντρώνομαι στο τι θα φάω για πρωινό. Συνειδητοποίησα ότι είμαι πάντα συγκεντρωμένη στο επόμενο πράγμα.

Αλλά αφού άκουσα αυτό το podcast, αποφάσισα να προσπαθήσω να είμαι πλήρως παρούσα σε κάθε βήμα της πρωινής μου ρουτίνας – και δεν μπορώ να εκφράσω πόσο γειωμένη με έκανε να νιώσω μέσα μου από τότε που το έκανα. Όταν κάνω ντους, εστιάζω στο πώς κυλάει το νερό στο δέρμα μου. Εισπνέω, εκπνέω και επιβεβαιώνω τον εαυτό μου για την ημέρα. Όταν βγαίνω από το ντους, επικεντρώνομαι στην εφαρμογή λοσιόν στο δέρμα μου και σκέφτομαι πώς αισθάνομαι όταν ανανεώνομαι. Ενώ φτιάχνω τα μαλλιά μου, εκτιμώ το στέμμα που κάθεται πάνω από το κεφάλι μου και την ευελιξία του. Και ενώ μαγειρεύω το πρωινό μου, σκέφτομαι πώς το σώμα μου αξίζει να τρέφεται καλά κάθε μέρα.

Αυτό απλά με δίδαξε πώς να επιβραδύνω – κάτι που πιστεύω ότι κάθε μαμά χρειάζεται μια υπενθύμιση για να κάνει εν μέσω του να τα κάνει όλα.

Πρέπει να θυμόμαστε να τοποθετούμε την ενσυνειδητότητα στη ρίζα της ρουτίνας μας – και στο κέντρο της ζωής μας. Επειδή η μητρότητα είναι συχνά μια βιασύνη – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθείτε στα δύσκολα. Η οικοδόμηση μιας σκόπιμης πρωινής ρουτίνας είναι αυτό που χρειάζεστε για να βρείτε ισορροπία – και να συνδεθείτε ξανά με τον εαυτό σας.

Αν λοιπόν αναζητάτε έναν δικαιολογημένο λόγο για να περάσετε 45 λεπτά στο ντους, τώρα έχετε κάτι παραπάνω από δικαιολογία. Πιστεύω πραγματικά στο ρητό ότι όταν φαίνεσαι καλά, νιώθεις καλά. Και όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, γίνεσαι και καλύτερη μαμά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top