8 σημάδια ότι πάσχετε από το σύνδρομο της «εξαντλημένης μητέρας» και πώς να το αντιμετωπίσετε - Childit
Now Reading
8 σημάδια ότι πάσχετε από το σύνδρομο της «εξαντλημένης μητέρας» και πώς να το αντιμετωπίσετε

8 σημάδια ότι πάσχετε από το σύνδρομο της «εξαντλημένης μητέρας» και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το σύνδρομο εξουθένωσης χτυπάει πιο συχνά τις σύγχρονες μητέρες και όχι μόνο τις εργαζόμενες

Το να γίνεις μαμά είναι απίστευτα συναρπαστικό, αλλά συνοδεύεται και από ένα τεράστιο ποσό ευθύνης. Πράγματι, πολλές μητέρες αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των εργασιών μέσα και έξω από το σπίτι, λειτουργώντας ως το κέντρο της οικογένειας. Το λεγόμενο «ψυχικό φορτίο» τους περιλαμβάνει τα πάντα, από τον καθαρισμό και τη φροντίδα των παιδιών μέχρι τη διαχείριση προγραμμάτων και τον προγραμματισμό του εβδομαδιαίου μενού — και όλα αυτά είναι πάνω από την καριέρα τους (αν έχουν).

Εάν είστε συνεχώς καταβεβλημένες και εξαντλημένες και γενικά αισθάνεστε ότι αναλαμβάνετε περισσότερα από ένα άτομα μπορείτε να αντέξετε, μπορεί να πάσχετε από το «Σύνδρομο της Εξαντλημένης Μητέρας». Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτήν την πάθηση και λάβετε συμβουλές για να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.

Τι είναι το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας;

Το σύνδρομο εξουθενωμένης μητέρας (DMS) συμβαίνει όταν μια μητέρα αισθάνεται συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά εξουθενωμένη από τις συνεχείς απαιτήσεις της ανατροφής των παιδιών.

Είναι αυτό το συναίσθημα του να δίνεις τα πάντα, ώσπου να έχεις δώσει τόσο πολύ από τον εαυτό σου που δεν έχει μείνει τίποτα. Μπορεί να σας πιάσει κρυφά — μια μέρα, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι είστε εξαντλημένοι πέρα ​​από την κανονική κούραση και τα πράγματα που σας έφερναν χαρά μοιάζουν περισσότερο με υποχρεώσεις. Και αυτό είναι προβληματικό, δεδομένου ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μια από τις πιο σημαντικές δουλειές που θα έχετε ποτέ.

Τι προκαλεί το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας;

Η σημερινή κοινωνία, με την αυξανόμενη εστίασή της στην τεχνολογία και την πίεση για επιτυχία, έχει εξαντλήσει τους γονείς περισσότερο από ποτέ, αφήνοντάς τους να κυνηγούν έναν κινούμενο στόχο. Ακολουθεί μια λίστα παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στο σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας.

Κοινωνικές προσδοκίες. Η πίεση να είσαι η «τέλεια» μητέρα είναι τεράστια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οικογενειακές προσδοκίες μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε ότι υποτίθεται ότι τα έχετε όλα μαζί όλη την ώρα.

Γονικό άγχος. Οι καθημερινές ευθύνες της φροντίδας των παιδιών, της διαχείρισης χρονοδιαγραμμάτων, της διασφάλισης ότι επιτυγχάνουν τα ορόσημα τους… είναι πολλές, και αθροίζονται.

Έλλειψη υποστήριξης. Πολλές μητέρες δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, είτε από τον σύντροφό τους, την οικογένεια ή τους φίλους τους. Το να προσπαθείς να το κάνεις μόνος μπορεί να είναι απομονωτικό και συντριπτικό.

Στέρηση ύπνου. Χωρίς αρκετή ξεκούραση, όλα είναι πιο δύσκολα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να αισθάνεστε κουρασμένοι – είναι το ότι το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν.

Δεν γυμνάζεστε ή δεν τρώτε καλά. Όταν είστε απασχολημένοι με τη φροντίδα όλων των άλλων, είναι εύκολο να παραμελήσετε τη δική σας υγεία. Αλλά χωρίς την κατάλληλη τροφή και κίνηση, είναι δύσκολο να αισθάνεσαι καλά σωματικά ή ψυχικά.

Συμπτώματα του συνδρόμου της εξαντλημένης μητέρας

Εάν αντιμετωπίζετε γονική εξουθένωση, μπορεί να παρατηρήσετε μια σειρά από σημεία και συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ενοχή. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου της εξαντλημένης μητέρας είναι η ενοχή. Μπορεί να έχετε μια συντριπτική αίσθηση ενοχής εάν αισθάνεστε ότι είστε πολύ κουρασμένες και δεν δίνετε το 100% του εαυτού σας στην οικογένεια και τις ευθύνες σας.

Χρόνια κόπωση. Ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάσαι, νιώθεις ότι είσαι πάντα κουρασμένος.

Πονοκέφαλοι και πόνοι στο σώμα. Το άγχος και η εξάντληση μπορεί να προκαλέσουν ένταση και μπορεί να πονάτε πιο συχνά.

Αλλαγές στην όρεξη. Μερικές μητέρες αρχίζουν να τρώνε υπερβολικά για να αντιμετωπίσουν το άγχος, ενώ άλλες χάνουν εντελώς την όρεξή τους.

Μειωμένη ανοσία. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά επειδή το σώμα σας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ασθένεια τόσο εύκολα.

Άγχος. Ακόμα και οι μικρές εργασίες αισθάνονται μνημειώδεις επειδή το ψυχικό σας φορτίο ήδη ξεχειλίζει.

Ευερεθιστότητα. Είναι τόσο εύκολο να χτυπάς τον σύντροφό σου ή τα παιδιά σου όταν είσαι συναισθηματικά εξαντλημένος.

Συναισθηματική απόσπαση. Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά μουδιασμένοι ή αποκομμένοι από τον σύντροφό σας, τα παιδιά ή ακόμα και τον εαυτό σας.

Οι επιπτώσεις της γονικής εξουθένωσης

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας είναι πραγματικό και μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία σας. Όταν αφεθεί ανεξέλεγκτο, το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ζητήματα όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία, καθώς το χρόνιο στρες επιβαρύνει το σώμα σας.

See Also

Επιπλέον, όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι, είναι δύσκολο να είστε παρόντες στη σχέση σας. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας, ειδικά αν πιστεύετε ότι δεν τραβάει το βάρος του ή μπορεί να αισθάνεστε αποκομμένοι συναισθηματικά.

Αυτή η δυναμική μπορεί επίσης να εισχωρήσει στην ανατροφή των παιδιών σας, καθώς δεν μπορείτε να είστε τόσο παρόντες με τα παιδιά σας όσο κάποτε. Με τα smartphone τόσο πανταχού παρόντα όσο είναι σήμερα, πολλές μαμάδες στρέφονται στα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί  να σας επιβαρύνουν χειρότερα.

Να θυμάστε ότι ακόμα κι αν επιβαρύνουν το άγχος και την εξάντλησή σας, τα παιδιά είναι ανθεκτικά. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι ένα βήμα προς την αλλαγή και η βελτίωση της δικής σας κατάστασης μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να ζήσουν στο έπακρο τη ζωή τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας

Εάν πάσχετε από το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας, δεν πρέπει να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας! Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο: πιθανότατα έχετε το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας επειδή έχετε εργαστεί σκληρά για να γίνετε όλα όσα χρειάζεται η οικογένειά σας και πολλά ακόμα.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της γονικής εξουθένωσης.

Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε κάτι μικρό για τον εαυτό σας. Αφιερώστε 15 λεπτά για διατάσεις ή διαλογισμό νωρίς το πρωί ή απολαύστε ένα φλιτζάνι καφέ ενώ το παιδί σας κοιμάται. Ακόμα και η ακρόαση ενός ηχητικού βιβλίου μπορεί να είναι πολυτέλεια!

Ζητήστε βοήθεια. Εάν δεν έχετε ζητήσει από τον σύντροφό σας να χειριστεί το μερίδιό του από τις οικιακές και οικογενειακές εργασίες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τώρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν εργάζεστε και οι δύο με πλήρη απασχόληση, επειδή ένα άτομο απλά δεν μπορεί να τα επωμιστεί όλα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, βασιστείτε στους φίλους και την οικογένειά σας για περιστασιακή βοήθεια.

Θέστε όρια. Θυμηθείτε: είναι εντάξει να πείτε όχι. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα για όλους συνέχεια. Άστε την ιδέα να είστε η «τέλεια» μαμά – είναι αποδεκτό να αφήνετε κάποια πράγματα να ξεφύγουν για χάρη της ψυχικής σας υγείας.

Αναζητήστε θεραπεία. Μερικές φορές, το να έχεις χώρο να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι απίστευτα θεραπευτικό. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υπερένταση, την ενοχή και την εξάντληση και να σας δώσει στρατηγικές για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.

Συνδεθείτε με άλλες μαμάδες. Η εύρεση μιας κοινότητας άλλων μητέρων που βιώνουν το ίδιο πράγμα μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Βοηθάει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνες ενώ ανταλλάσσετε συμβουλές.

Επικεντρωθείτε στην επίγνωση και τη χαλάρωση. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, ακόμη και σε μικρές δόσεις, μπορεί να σας βοηθήσει όταν τα πάντα αισθάνονται υπερβολικά. Οι απλές ασκήσεις αναπνοής, το ημερολόγιο ή ακόμα και η λήψη μερικών βαθιών αναπνοών μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε επαναφορά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top