Ο καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, σύμφωνα με μελέτη - Childit
Now Reading
Ο καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, σύμφωνα με μελέτη

Ο καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη απέτυχε να βρει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των νευροαναπτυξιακών δυσκολιών στα παιδιά.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ απέτυχε να βρει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των νευροαναπτυξιακών δυσκολιών στα παιδιά, αλλά οι ερευνητές συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις ιατρικές οδηγίες για την κατανάλωση καφεΐνης.

Η Δρ Gunn-Helen Moen και η διδακτορική φοιτήτρια Shannon D’Urso από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ (IMB) οδήγησαν σε μια εις βάθος γενετική ανάλυση δεδομένων από δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη Νορβηγία.

«Οι Σκανδιναβοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους καταναλωτές καφέ στον κόσμο, πίνουν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, με ελάχιστο στίγμα για την κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Δρ Moen.

«Η μελέτη μας χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα από μητέρες, πατέρες και μωρά καθώς και ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφέ από τους γονείς πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού τους μέχρι την ηλικία των 8 ετών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, κινητικών και γλωσσικών του δεξιοτήτων».

«Η ανάλυσή μας δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των νευροαναπτυξιακών δυσκολιών των παιδιών».

Οι ερευνητές είπαν ότι οι φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμποδίζουν την εύκολη διάσπαση της καφεΐνης και μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να φτάσει στο έμβρυο, όπου δεν υπάρχουν ένζυμα που να τη μεταβολίζουν.

Θεωρήθηκε ότι η συσσώρευση καφεΐνης επηρεάζει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, αλλά η Δρ Moen είπε ότι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης δεν μπορούσαν να εξηγήσουν άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το αλκοόλ, ο καπνός του τσιγάρου ή η κακή διατροφή.

«Χρησιμοποιήσαμε μια μέθοδο που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση, η οποία χρησιμοποιεί γενετικές παραλλαγές που προβλέπουν τη συμπεριφορά κατανάλωσης καφέ και μπορούν να διαχωρίσουν την επίδραση διαφορετικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», εξήγησε.

«Μιμείται μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή χωρίς να υποβάλλει τις εγκύους και τα μωρά τους σε οποιεσδήποτε παρενέργειες. Το όφελος αυτής της μεθόδου είναι ότι οι επιπτώσεις της καφεΐνης, το αλκοόλ, το τσιγάρο και η διατροφή μπορούν να διαχωριστούν στα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε αποκλειστικά την επίδραση της καφεΐνης στην εγκυμοσύνη».

Δείτε Επίσης

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν γενετική ανάλυση για να κατανοήσουν πολύπλοκα χαρακτηριστικά και ασθένειες ειδικά στην πρώιμη ζωή, με μια προηγούμενη μελέτη της Dr Moen που έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη δεν επηρέασε το βάρος γέννησης, τον κίνδυνο αποβολής ή θνησιγένειας.

Τονίζουν τη σημασία της τήρησης των συμβουλών από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει άλλα αποτελέσματα εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εφαρμόσουν παρόμοιες αναλύσεις για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τις γενετικές και περιβαλλοντικές αιτίες της νευροποικιλομορφίας και την επίδρασή της από άλλους παράγοντες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε διεθνείς συνεργάτες στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Alexandra Havdahl από το PsychGen Center for Genetic Epidemiology and Mental Health, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, το Όσλο και την Αγγλία καθώς και την Caroline Brito Nunes του IMB, τον Dr Daniel Hwang και τον καθηγητή David Evans. Η έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Νορβηγική μελέτη κοόρτης για τη μητέρα, τον πατέρα και το παιδί (MoBa).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top