11 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με το μάρσιπο
Μπορεί η χρήση του να φαίνεται το πιο απλό και φυσικό πράγμα του κόσμου, υπάρχουν όμως βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε το μωρό μας.
Κείμενο: childit.gr – απαγορεύεται η αναδημοσίευση
Οι μαμάδες κουβαλούν από αρχαιοτάτων χρόνων τα μωρά τους τυλιγμένα σε ένα κομμάτι ύφασμα.
Ωστόσο η χρήση του μάρσιπου, όσο απλή και φυσική και αν δείχνει, ενέχει και κινδύνους αν δεν γίνει σωστά, όχι μόνο για το μωρό αλλά και για το γονιό. Αυτά είναι λοιπόν δέκα κοινά λάθη που κάνουμε και που πρέπει να έχουμε κατά νου.
1. Αγοράζουμε μάρσιπο σε ακατάλληλο μέγεθος. Ένας μάρσιπος δεν είναι πασπαρτού για όλες τις ηλικίες και τα κιλά.
Ελέγξτε λοιπόν τις προδιαγραφές για να βεβαιωθείτε ότι είναι ο σωστός για το μικρό σας και ρυθμίστε τον έτσι ώστε να μην είναι ούτε υπερβολικά χαλαρός ούτε υπερβολικά σφιχτός αλλά να τον αισθάνεστε απόλυτα άνετο.
2. Δεν διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης του. Μπορεί να σας ακούγεται εύκολο το δέσιμο ενός μαρσίπου, αλλά απαιτεί πολλή εξάσκηση για να το κάνετε κτήμα σας. Μην περιμένετε να τα καταφέρετε με την πρώτη. Ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα βήμα και, αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, αναζητήστε στο YouTube βιντεάκια όπου γίνεται επίδειξη τοποθέτησης (σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στο μοντέλο μαρσίπου που έχετε αγοράσει).
3. Τοποθετούμε το μωρό πολύ χαμηλά. Το κεφάλι του μωρού πρέπει να ακουμπάει στο στήθος σας ή, αν το μεταφέρετε στην πλάτη, στον ώμο σας. Ένα μωρό δεμένο πολύ χαμηλά στο μάρσιπο μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπνεύσει ελεύθερα, είναι πιθανότερο να λυθεί και, επιπλέον, ταλαιπωρεί τη μέση σας.
4. Νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα όταν τον φοράμε. Ακόμα και όταν είστε σίγουροι ότι έχετε στερεώσει καλά μάρσιπο και μωρό, πάντα πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα λυθεί κάποιος κόμπος που έχετε κάνει. Γι’ αυτό την ώρα που κουβαλάτε το μωρό σας στο μάρσιπο αποφεύγετε να καταπιάνεστε με επικίνδυνες εργασίες όπως το μαγείρεμα.
5. Σκεπάζουμε το πρόσωπο του μωρού. Πρέπει να διατηρείτε πάντα οπτική επαφή με το προσωπάκι του και να μην το καλύπτετε ποτέ με ύφασμα γιατί έτσι κινδυνεύει από ασφυξία.
6. Δεν στηρίζουμε καλά το λαιμό του. Ένα μωρό στους πρώτους μήνες της ζωής του δεν είναι σε θέση να στηρίξει μόνο του το κεφαλάκι του. Γι’ αυτό φροντίζουμε να του εξασφαλίζουμε πάντα ένα στήριγμα, κανόνας που ισχύει και για τη χρήση του μαρσίπου.
7. Αφήνουμε το κεφαλάκι του να πέφτει μπροστά. Αν το δούμε να γέρνει προς το στήθος του, πρέπει να το επαναφέρουμε σε όρθια θέση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η παροχή οξυγόνου.
8. Στερεώνουμε το μωρό με τεντωμένα τα πόδια. Ένα μωρό σε αυτή τη θέση για πολλές ώρες κινδυνεύει να αναπτύξει δυσπλασία του ισχίου. Το ιδανικό είναι τα ποδαράκια του να θυμίζουν βατραχάκι, να είναι δηλαδή ελαφρώς λυγισμένα.
9. Τοποθετούμε το μωρό έτσι ώστε να κοιτάει προς τα έξω ενώ είναι ακόμα υπερβολικά μικρό. Τα μωρά λίγων μηνών θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αρχίσουν να στηρίζουν καλά το λαιμό τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να βιάζεστε να τα τοποθετήσετε προς τα έξω. Επιπλέον, τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση σε ένα νεογέννητο. Η γενική σύσταση είναι λοιπόν να περιμένετε μέχρι να γίνουν 4-6 μηνών προτού… τα φέρετε σε επαφή με τον έξω κόσμο.
10. Αφήνουμε το μωρό να παραζεσταθεί. Ιδιαίτερα το χειμώνα, έχουμε την τάση να το ντύνουμε με πολλές στρώσεις ρούχων ακόμα και όταν το μεταφέρουμε στο μάρσιπο, όπου ούτως ή άλλως παίρνει τη ζεστασιά του σώματός μας. Επομένως ακόμα και τις πιο κρύες μέρες αφαιρέστε –τουλάχιστον–μια από τις στρώσεις ρούχων του προτού το βάλετε στο μάρσιπο.
11. Τοποθετούμε το μωρό μας πάντα στην ίδια θέση. Ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του, πρέπει να το τοποθετούμε με το κεφαλάκι του εναλλάξ από τις δύο πλευρές. Διαφορετικά μπορεί να ατονήσουν οι μυς του από τη μία πλευρά ή το κεφαλάκι του να μην αναπτυχθεί αρμονικά.