Ένα απλό tip που θα σας ανακουφίσει καθημερινά από το στρες
Ακολουθώντας τον «κανόνα του ενός λεπτού», που προτείνει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Lisa Sadikman, θα έχετε και το σπίτι σας τακτοποιημένο και το κεφάλι σας ήσυχο.
Μερικά πρωινά, το σπίτι είναι διάσπαρτο με τα παιχνίδια της προηγούμενης ημέρας, τα πιάτα άπλυτα από το χτεσινό δείπνο, ενώ τα πλυμένα ρούχα περιμένουν υπομονετικά στη σιδερώστρα. Καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος, επιλέγω να επικεντρωθώ σε μία εκκρεμότητα, που δεν μου παίρνει πολλή ώρα αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι η μέρα ξεκινάει καλά: στρώνω το κρεβάτι.
Τότε, χωρίς να το συνειδητοποιώ εφαρμόζω τον «Κανόνα του ενός λεπτού», που προτείνει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Lisa Sadikman στο Scary Mommy. Τι λέει αυτός ο κανόνας;
Όταν μαζεύονται πολλές υποχρεώσεις (δηλαδή σχεδόν πάντα), να ξεκινήσουμε από εκείνες που μπορούμε να ολοκληρώσουμε σε ένα λεπτό, είτε πρόκειται για παράδειγμα για το στρώσιμο του κρεβατιού, είτε για το σκούπισμα του πάγκου της κουζίνας, είτε για την τακτοποίηση μιας στοίβας ρούχων που εδώ και μέρες θέλουμε να βάλουμε στο συρτάρι (αλλά όλο το αναβάλλουμε).
Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών δεν θα μας αλλάξει τη ζωή, αλλά θα συντομεύσει, χωρίς κόπο και χρόνο, την τεράστια λίστα των εκκρεμοτήτων που μας πονοκεφαλιάζει και θα διευκολύνει, σε πρακτικό επίπεδο, την καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα αν αυτή η καθημερινότητα περιλαμβάνει ένα σύζυγο, δύο παιδιά και ένα (τουλάχιστον) κατοικίδιο ζώο.
Χωρίς λοιπόν να το πολυσκεφτείτε, όποτε έχετε στη διάθεσή σας έστω και ένα λεπτό, δηλαδή δεν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποια επείγουσα κατάσταση όπως το άλλαγμα του μωρού ή το κουδούνι της πόρτας που χτυπάει, αφιερώστε το σε κάτι μικρό που θα κάνει μεγάλη διαφορά. Μαζεύοντας, για παράδειγμα, τα παιχνίδια του μικρού σε ένα κουτί, θα μπορείτε να περπατήσετε με άνεση στο σαλόνι και δεν θα πελαγώνετε μπροστά στη θέα ενός «βομβαρδισμένου» δωματίου. Θα ωφελήσετε ακόμα και την υγεία σας: σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια παρουσιάζουν ανεβασμένα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες (αν και δεν αποσαφηνίζεται ποιο είναι το αίτιο και ποιο το αποτέλεσμα).
Μπορείτε να παρακινήσετε και τα παιδιά σας να εφαρμόσουν τον «Κανόνα του ενός λεπτού». Αντί να τους φωνάζετε να μαζέψουν τα πιάτα τους, να το κάνετε σαν παιχνίδι: να βάλετε χρονόμετρο προτρέποντάς τους, στη διάρκεια ενός λεπτού, να αδειάσουν το τραπέζι από όσο περισσότερα σερβίτσια μπορούν (ανάλογα και με την ηλικία τους βέβαια, για να μη μετρήσετε απώλειες). Αν μάλιστα έχετε πάνω από ένα παιδί, θα συμμαζέψουν την κουζίνα μέσα σε ένα λεπτό στο fast forward!
Και τι γίνεται αν μια εργασία εκτιμάται να πάρει πάνω από ένα λεπτό; Τότε, μπορείτε να τροποποιήσετε τον «Κανόνα του ενός λεπτού» κάνοντάς τον τον «Κανόνα των πέντε ή δέκα λεπτών». Η λογική είναι, πάντα, να ξεκινάτε από τις πιο σύντομες και απλές εργασίες, για να μειώνεται σε χρόνο ρεκόρ η λίστα τους.