9 τρόποι που το co-sleeping μπορεί να επηρεάσει το παιδί
Τι αλλάζει στην προσωπικότητά του όταν κοιμάται με τη μαμά και το μπαμπά
Υπάρχουν δύο «σχολές» σε ό,τι αφορά τον ύπνο του παιδιού με τους γονείς του, το λεγόμενο co-sleeping: η μία άποψη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι και η άλλη άποψη ότι μπορούν να κοιμούνται κάθε βράδυ μαζί.
Κατά καιρούς, και ειδικά στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές φωνές που απέρριπταν το co-sleeping, καθώς ισχυρίζονταν ότι τα παιδιά γίνονται περισσότερο εξαρτημένα από τους γονείς τους και δυσκολεύονται να ανεξαρτητοποιηθούν όσο μεγαλώνουν. Ωστόσο, πλέον, όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να κοιμούνται με τα παιδιά τους και αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ψυχολογική «ζημιά» από το co-sleeping είναι μύθος.
Σε άρθρο του στο Psychology Today, ο κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα διαταραχών ύπνου Michael J Breus, επικαλείται μάλιστα μία έρευνα που έγινε πάνω στο θέμα το 2011 και έδειξε ότι το να μοιράζεται το παιδί με τους γονείς του το κρεβάτι δεν επηρεάζει αρνητικά την νοητική και συμπεριφορική ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Πώς μπορεί όμως να επηρεάσει το παιδί;
- Έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγόρια που κοιμούνται με τους γονείς τους από βρέφη και μέχρι την ηλικία των 5 ετών έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται λιγότερο ενοχές.
- Δείχνει πιο εύκολα τρυφερότητα: η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα κορίτσια που κοιμούνταν με τους γονείς τους ήταν πιο ανοιχτά σε εκδηλώσεις τρυφερότητας και σωματικής επαφής, όπως η αγκαλιά, ως ενήλικες.
- Τα πάει καλύτερα στο σχολείο: με βάση έρευνες, παιδιά με εμπειρίες co-sleeping έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο ενώ επιδεικνύουν και καλύτερη συμπεριφορά.
- Ανεξαρτητοποιούνται πιο νωρίς: το co-sleeping πλέον δεν «ενοχοποιείται» για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στον ύπνο κάποια παιδιά, αφού έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει το παιδί να νιώσει αυτάρκες και ανεξάρτητο, με αποτέλεσμα αντί να είναι «κολλημένο» με τους γονείς του, όπως πιστευόταν παλαιότερα, να αναπτύσσει πιο νωρίς το αίσθημα της ανεξαρτητοποίησης.
- Έχει λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα: έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο ψυχολογικό θέμα από τα παιδιά που δεν έχουν εμπειρίες co-sleeping.
- Κοιμάται καλύτερα και πιο βαθιά: αποτέλεσμα είναι να ξυπνά νιώθοντας ξεκούραστο και να έχει περισσότερο θετική αντιμετώπιση στις προκλήσεις της καθημερινότητας.
- Είναι ευτυχισμένο: αγγλική έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται με τους γονείς τους έχουν την τάση να είναι λιγότερο χαρούμενα, να έχουν περισσότερα ξεσπάσματα και να εμφανίζουν περισσότερες φοβίες από ότι τα παιδιά που συστηματικά κάνουν co-sleeping.
- Έχει λιγότερο άγχος: εμφανίζει λιγότερες φοβίες και ανησυχίες αλλά και λιγότερα προβλήματα στον ύπνο από τα παιδιά που κοιμούνται μόνα τους
- Αισθάνεται καλύτερα την αποδοχή των γονιών του: το γεγονός ότι οι γονείς ικανοποιούν την ανάγκη του παιδιού να κοιμηθεί μαζί τους, κάνει το παιδί να νιώθει ότι ο μπαμπάς και η μαμά το ακούν και συμβάλλει σε μία πιο θετική σχέση μέσα στην οικογένεια.
*romper.com