5+1 tips που θα βοηθήσουν το μωρό σας να κοιμάται περισσότερο και καλύτερα
Για να του εξασφαλίσετε γλυκά όνειρα, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του dr Harvey Karp, συγγραφέα μιας σειράς οδηγών για γονείς.
Η πρώτη ερώτηση που συνήθως κάνει μια νέα μαμά σε μια άλλη είναι: «Κοιμάται καλά το μωρό σου;». Όχι τυχαία, αφού ο βαθύς και επαρκής ύπνος είναι προϋπόθεση για την ευεξία και την καλή υγεία όχι μόνο του βρέφους αλλά και των γονιών του!
Αν, τώρα, το δικό σας μωρό έχει βγει… νυχτοπούλι, δοκιμάστε τις συμβουλές που δίνει ο Αμερικανός γιατρός dr Harvey Karp, συγγραφέας μιας σειράς οδηγών για γονείς με τίτλο «Το πιο χαρούμενο μωρό» (The Happiest Baby). Το πιο πρόσφατο μάλιστα από τα βιβλία του αφορά τον ύπνο του μωρού και ονομάζεται «Ο οδηγός του πιο χαρούμενου μωρού για τέλειο ύπνο» (The Happiest Baby Guide to Great Sleep).
1. Ξεκινήστε την εκπαίδευση στον ύπνο από την πρώτη ημέρα. «Ακόμα και αν όλοι σας λένε ότι η ιδανική ηλικία είναι στους 3 με 4 μήνες, μπορείτε να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το μωρό σας από την πρώτη μέρα της ζωής του», υποστηρίζει ο dr Karp.
2. Δοκιμάστε το φάσκιωμα. Ο dr Karp πιστεύει ότι βοηθάει τα μωρά να αποκοιμηθούν. «Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που έχουμε ανακαλύψει ότι ενθαρρύνουν τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα, ιδιαίτερα εκείνα που κοιμούνται ανάσκελα. Σε συνδυασμό με το λευκό θόρυβο (white noise), τα βοηθάει να νιώθουν πιο ασφαλή». Το φάσκιωμα δεν ενέχει κινδύνους, όπως προσθέτει ο ίδιος. Σύμφωνα με έρευνες, αν γίνει με μια λεπτή, ειδική για φάσκιωμα κουβέρτα, ακόμα και αν αυτή λυθεί στη διάρκεια του ύπνου και σκεπάσει το πρόσωπο του μωρού, δεν μπορεί να του προκαλέσει ασφυξία. Αποφύγετε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε για αυτόν το σκοπό ένα πιο βαρύ σκέπασμα.
3. Βρείτε τον πιο αποτελεσματικό λευκό θόρυβο. «Στη μήτρα, τα μωρά ακούν 24 ώρες το 24ωρο έναν ήχο που είναι πιο δυνατό από εκείνον της ηλεκτρικής σκούπας. Όταν λοιπόν βρεθούν ξαφνικά σε ένα σιωπηλό δωμάτιο, τους φαίνεται παράξενο», εξηγεί ο dr Karp. Όπως προσθέτει ο ίδιος, υπάρχουν δύο είδη λευκού θορύβου: υψηλής συχνότητας (όπως ξυπνητήρια, συναγερμοί, σειρήνες), τα οποία τραβούν την προσοχή ενός μωρού, και χαμηλής συχνότητας (όπως το βουητό ενός αυτοκινήτου, τρένου ή αεροπλάνου), που είναι πιο καθησυχαστικά και μπορεί να νανουρίσουν ένα μωρό.
«Πολλές συσκευές και εφαρμογές κινητού παράγουν έναν ακατάλληλο για νανούρισμα λευκό θόρυβο, ένα “σσσ” που είναι ενοχλητικό για τους γονείς και που δεν βοηθάει ιδιαίτερα πολλά μωρά να χαλαρώσουν. Από την άλλη, ο λευκός θόρυβος χαμηλής συχνότητας, όπως ο ήχος της βροχής στη στέγη του σπιτιού, βοηθάει τα περισσότερα μωρά να αποκοιμηθούν». Χρησιμοποιώντας μάλιστα λευκό θόρυβο από την ημέρα της γέννησης ενός μωρού, το εκπαιδεύετε έτσι ώστε αν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, να αποκοιμηθεί ξανά μόνο του (αν φυσικά δεν πεινάει ή δεν θέλει άλλαγμα).
4. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε όλη τη μέρα σας σύμφωνα με τον ύπνο του μωρού. Έχουν όλα τα διαστήματα ύπνου στη διάρκεια της ημέρας την ίδια αξία; Όχι ακριβώς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας υπνάκος στο καρότσι ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου βλάπτει – ίσως μάλιστα να είναι πιο ωφέλιμος για το παιδί, σύμφωνα με τον παραπάνω ειδικό.
«Όλοι απολαμβάνουμε το ρυθμικό λίκνισμα ενός πλοίου στη θάλασσα, αν λοιπόν πέσουμε για ύπνο σε ένα σταθερό δωμάτιο, θα μας λείψει αυτό το “κούνημα” που μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα και πιο βαθιά», υποστηρίζει ο dr Karp και προσθέτει: «Αντίστοιχα, πολλά μωρά κοιμούνται καλύτερα στο καροτσάκι ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου».
Δεν χρειάζεται λοιπόν να οργανώσετε το πρόγραμμα όλης της ημέρας σας σύμφωνα με το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού. Οφείλετε όμως να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα περιβάλλον που το βοηθάει να κοιμηθεί, όπου κι αν βρίσκεστε, προσθέτει ο ίδιος. Αν λοιπόν το μωρό σας κοιμάται καλά στο καροτσάκι αλλά χρειάζεται και το λευκό θόρυβο για να χαλαρώσει, μπορείτε να βγείτε βόλτα και να έχετε μαζί σας μια εφαρμογή λευκού θορύβου στο κινητό σας.
5. Σταδιακά μειώστε τη χρήση λευκού θορύβου. Σε ποια ηλικία παύει να είναι απαραίτητη; Εξαρτάται από το παιδί, απαντά ο dr Karp. «Γονείς με ρωτούν συνέχεια: το παιδί μου δεν θα εθιστεί στο λευκό θόρυβο; Τα μωρά είναι εθισμένα στο λευκό θόρυβο από τη μήτρα, οπότε είναι πολύ ξαφνικό να τους τον κόψουμε μόλις γεννηθούν. Μπορείτε όμως να αρχίσετε να μειώνετε σταδιακά την έντασή του, για μία με δύο εβδομάδες, μέχρι να τον κλείσετε εντελώς». Ο ίδιος ειδικός πιστεύει, πάντως, ότι είναι απόλυτα αποδεκτό για ένα παιδί τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της ζωής του να κοιμάται με λευκό θόρυβο.
Και τι κάνετε αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν; Σύμφωνα με τον dr Karp, το 5-10% των μωρών δεν αποκοιμούνται με λευκό θόρυβο και φάσκιωμα. Αν και το δικό σας ανήκει σε αυτό το ποσοστό, δοκιμάστε να το κοιμίσετε σε μια κούνια που λικνίζεται με γρήγορη ταχύτητα.