Now Reading
5 συνταγές-προτάσεις για το κολατσιό της σχολικής εβδομάδας

5 συνταγές-προτάσεις για το κολατσιό της σχολικής εβδομάδας

Για αλμυρά και γλυκά γούστα!

Είναι δύσκολο για μια μαμά να έχει κάθε φορά και νέα ιδέα για το μενού του καθημερινού σχολικού κολατσιού. Σας προτείνουμε λοιπόν, 5 διαφορετικές σπιτικές συνταγές για την κάθε ημέρα της σχολικής εβδομάδας για να μην ξανά αγχωθείτε!     

Δευτέρα: Έχει περάσει μόλις το σαββατοκύριακο, τα παιδιά ίσως έχουν φάει κάποιο γλυκό παραπάνω… Kαλό θα είναι λοιπόν να ξεκινήσει η εβδομάδα με κάτι αλμυρό και πολύ γευστικό:

Τυροψωμάκια με λαχανικά και κασέρι 

 Σκεύη/συσκευές: μπολ, ταψί φούρνου

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά

Μερίδες: 10 τυροψωμάκια

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά:

  • 500 γρ. μείγμα Easy Bake Τυροψωμάκια
  • 175 γρ. νερό (ή ¾ κούπας του τσαγιού)
  • 115 γρ. ελαιόλαδο (½ κούπα του τσαγιού)
  • 150 γρ. ανάμεικτα κατ/να λαχανικά (καλαμπόκι, αρακά, καρότα και πιπεριές σε κυβάκια κ.λπ.)
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 αυγό για επάλειψη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε ένα μπολ, βάζουμε το μείγμα για τυροψωμάκια με το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και αφράτη.

2) Ρίχνουμε στη ζύμη τα κατεψυγμένα λαχανικά (χωρίς να τα αποψύξουμε) και το κασέρι και τα ενσωματώνουμε ζυμώνοντας λίγο ακόμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ζυμαράκια σε μορφή μπάλας και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα.

3) Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά το πολύ.

4) Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 25 λεπτά.

5) Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Τρίτη: H σοκολάτα πάντα ενθουσιάζει τα παιδιά για να συνεχίσουν με ενέργεια την εβδομάδα, γι’ αυτό προτείνουμε μια συνταγή που θα συζητηθεί για καιρό στο σχολείο!

Choco Muffins με μπανάνα και μπαχαρικά

Σκεύη/συσκευές: μπολ, θήκες για muffins

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 17 λεπτά

Χρόνος αναμονής: –

Μερίδες: 12 muffins

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά:

  • 300 γρ. μείγμα Easy Bake choco muffins
  • 150 γρ. νερό (ή ⅔ κούπας του τσαγιού)
  • 150 γρ. σπορέλαιο (⅔ κούπας του τσαγιού)
  • 1 αυγό
  • 2 μέτριες ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες & ½ μπανάνα σε λεπτές φέτες
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια κουτάλα το μείγμα για muffins, το νερό, το σπορέλαιο, το αυγό, τις πολτοποιημένες μπανάνες, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2) Βάζουμε φορμάκια στις θήκες για muffins και τα γεμίζουμε κατά τα ⅔ αυτών. Εάν θέλουμε προσθέτουμε από μια λεπτή φέτα μπανάνα στην κορυφή κάθε muffin.

3) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 17 λεπτά.

4) Αφήνουμε να κρυώσουν και τα καταναλώνουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Τετάρτη: Για τη μέση της εβδομάδας ένα σάντουιτς γεμάτο φαντασία με προζυμένιο ψωμί είναι ιδανικό για να κρατήσει το παιδί σας χορτάτο.

Σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί και κοτοσαλάτα

Σκεύη/συσκευές: μπολ, ταψί φούρνου

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά

Μερίδες: 4 σάντουιτς

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά για το προζυμένιο ψωμί:

  • 500 γρ. μείγμα Easy Bake Προζυμένιο ψωμί
  • 310 γρ. νερό (1 + ⅓ κούπες του τσαγιού)
  • 1 φακελάκι μαγιάς (περιέχεται στην συσκευασία Easy Bake)

Υλικά για την κοτοσαλάτα:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα light
  • ½ κ.σ. απαλή μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. μαγειρεμένο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό τσαμπί σταφύλια, κομμένα στη μέση
  • 1 πιπεριά κίτρινη, ψιλοκομμένη
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ετοιμάζουμε τα ψωμάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το μείγμα για ψωμί και προσθέτουμε το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά.

2) Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

3) Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά.

4) Σχηματίζουμε 4 ισομεγέθη καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος.

5) Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 50 λεπτά.

6) Χαράζουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 200°C για περίπου 40 λεπτά.

7) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε την κοτοσαλάτα.

8) Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το ξύδι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σος.

9) Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα σταφύλια, την πιπεριά και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά, να δέσουν τα υλικά. Φυλάμε την κοτοσαλάτα καλυμμένη με διάφανη μεμβράνη στο ψυγείο, μέχρι το στήσιμο των σάντουιτς.

10) Για να στήσουμε τα σάντουιτς κόβουμε τα καρβελάκια στη μέση, βάζουμε μερικές κουταλιές από την κοτοσαλάτα στο καθένα, την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο ψωμί, τα κλείνουμε και σερβίρουμε.

 

Πέμπτη: Γιατί να μην τα γλυκάνουμε αλλά με κάτι που θα τα γεμίσει ενέργεια και θα θυμίζει αρκετά γλυκό; H προτεινόμενη συνταγή είναι απολαυστική και θρεπτική!

Σπιτικές μπάρες δημητριακών με 2 σοκολάτες

Σκεύη/συσκευές: ταψί φούρνου με βάση 27Χ21 εκ., ανοξείδωτο μπολ, μικρή κατσαρόλα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά

Μερίδες: 18 μπάρες

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Δείτε Επίσης

Υλικά:

  • 500 γρ. μείγμα Easy Bake Μπάρες Δημητριακών
  • 150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια
  • 150 γρ. λευκή κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψί με βάση 27Χ21 εκ. Απλώνουμε επάνω ομοιόμορφα το μείγμα, διαλύοντας τυχόν συσσωματώσεις.

2) Μετά το πιέζουμε καλά, με την παλάμη μας ή μια σπάτουλα, ώστε να μην έχει κενά.

3) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (με αέρα) για 8-10 λεπτά.

4) Κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος (σε 18 μέρη), πριν κρυώσει.

5) Αφήνουμε τις μπάρες να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.

6) Βάζουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε ανοξείδωτο μπολ και την λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή τοποθετούμε το μπολ πάνω από μικρή κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει). Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να είναι τελείως λείο.

7) Βουτάμε τις μισές μπάρες στην σοκολάτα και τις ακουμπάμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα για να κρυώσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

8) Βάζουμε τη λευκή κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος σε ανοξείδωτο μπολ και την λιώνουμε με τον ίδιο τρόπο (μπεν μαρί). Βουτάμε τις υπόλοιπες μπάρες στη λευκή σοκολάτα και τις ακουμπάμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.

9) Για να στερεοποιηθούν οι σοκολάτες πιο γρήγορα βάζουμε τις μπάρες στο ψυγείο. Τους θερμότερους μήνες (Άνοιξη & Καλοκαίρι) φυλάμε τις μπάρες σε αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο.

 

Παρασκευή: Mια σπιτική πίτσα για την τελευταία μέρα της εβδομάδας είναι σημαντικός λόγος να ξυπνήσουν το πρωί και να περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει η ώρα του σχολικού κολατσιού. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και προσθέστε τα αγαπημένα τους υλικά στην παρακάτω συνταγή:

Σπιτική Pizza

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Μερίδες: 2 βάσεις pizza

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά για τη ζύμη

500 γρ, μείγμα Ζύμη Πίτσας Easy Bake

15 γρ. ελαιόλαδο (ή 3 κουτ. gλυκού)

280 γρ. νερό (ή 1-2/5 κούπες του τσαγιού)

Φακελάκι μαγιάς (περιέχεται στη συσκευασία)

Λίγο αλεύρι για αλεύρωμα της επιφάνειας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε το νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει λεία και ελαστική. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 15 λεπτά

Βήμα 2

Για αφράτη βάση πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, περίπου 350 γρ. το καθένα και τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε και τα κρατάμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους (περίπου 50 λεπτά), κατόπιν τοποθετούμε σε αλευρωμένα ταψιά και τοποθετούμε τα υλικά της αρεσκείας μας. Για λεπτή βάση, κόβουμε τη ζύμη σε 4 μέρη, περίπου 175 γρ. το καθένα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 50 λεπτά. Κατόπιν ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθετούμε τα υλικά της αρεσκείας μας.

Βήμα 3

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 210°C

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top