3 συμβουλές για να μεγαλώσετε πιο ευτυχισμένα παιδιά, από ειδικούς του Χάρβαρντ και του Γέιλ - Childit
Now Reading
3 συμβουλές για να μεγαλώσετε πιο ευτυχισμένα παιδιά, από ειδικούς του Χάρβαρντ και του Γέιλ

3 συμβουλές για να μεγαλώσετε πιο ευτυχισμένα παιδιά, από ειδικούς του Χάρβαρντ και του Γέιλ

Μία από τις συμβουλές: «Μη μαθαίνετε στα παιδιά να φοβούνται τον κόσμο»

Μία από τις συμβουλές: «Μη μαθαίνετε στα παιδιά να φοβούνται τον κόσμο»

Εάν είστε γονιός, πιθανότατα θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευτυχισμένα. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, ειδικά όταν οι συμβουλές από ειδικούς γονέων είναι αντιφατικές – όπως να αποφεύγετε την επιθυμία να τα χαροποιείτε πάντα όταν νιώθουν απογοητευμένα.

Οι ερευνητές της ευτυχίας όπως η Laurie Santos και ο Arthur Brooks μπορούν να βοηθήσουν. Είναι δύο από τις πιο εξέχουσες φωνές του πεδίου: η Santos είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και ο εκπαιδευτής πίσω από το πιο δημοφιλές μάθημα του Πανεπιστημίου Γέιλ και ο Brooks είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διευθύνει το Εργαστήριο Ηγεσίας και Ευτυχίας του σχολείου.

Η έρευνά τους έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή, όταν πρόκειται για παιδιά. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους εν μέσω κρίσης ψυχικής υγείας των νέων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center με γονείς στις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, τα ευτυχισμένα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να μεγαλώσουν και να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες με καλύτερη συνολική απόδοση στην εργασία και βελτιωμένες κοινωνικές σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που έχουν μοιραστεί οι δυο τους στους γονείς σχετικά με το πώς να μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα παιδιά, όπως τις διαβάζουμε στο cnbc.com:

Διδάξτε στα παιδιά ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και όχι μόνιμα

«Μερικές φορές, θα είμαστε απλώς αναστατωμένοι ή λυπημένοι ή ανήσυχοι ή απογοητευμένοι ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτό το είδος είναι φυσιολογικό», είπε η Santos στο podcast της, «The Happiness Lab», νωρίτερα φέτος, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια δύσκολη ιδέα για τους ενήλικες. Αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά».

Οι γονείς συχνά βιάζονται να φτιάξουν το κέφι των παιδιών τους – λέγοντας ένα αστείο ή προσφέροντας έναν αντιπερισπασμό, όπως ένα μπισκότο ή ένα νέο παιχνίδι. Αλλά μια προσωρινή λύση δεν αντιμετωπίζει την πηγή της κακής διάθεσης και αποφεύγει να διδάξει στο παιδί σας ένα σημαντικό μάθημα: Τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και τελικά θα περάσουν.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους για να χτίσουν ανθεκτικότητα, λένε οι παιδοψυχολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να ντρέπονται για συναισθήματα όπως ο θυμός, η λύπη ή το άγχος.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια κατανοητή αναλογία, όπως τις ηλιόλουστες και βροχερές μέρες του καιρού, πρότεινε η Σάντος.

«Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά ότι μερικές φορές, ο συναισθηματικός σας καιρός είναι σαν να είναι στην Κρήτη, όπου έχει -θεωρητικά- ηλιοφάνεια όλη την ώρα», είπε. «Και μερικές φορές ο συναισθηματικός σας καιρός μοιάζει με εκεί που μεγάλωσα στα βορειοανατολικά, όπου έχει χιόνι ή βροχή».

Όπως και ο καιρός, είναι φυσιολογικό τα συναισθήματα να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε η Σάντος: «Δεν μπορεί να είναι ηλιόλουστη κάθε μέρα όταν πρόκειται για τη συναισθηματική σου υγεία».

Μην μαθαίνετε στα παιδιά να φοβούνται τον κόσμο

Ο κόσμος είναι γεμάτος αρνητικούς τίτλους – αλλά αν προσπαθήσετε να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για κάθε χειρότερο σενάριο, διατρέχετε τον κίνδυνο να τα τρομάξετε. Αυτό δεν θα τα κρατήσει ασφαλή και θα τα κάνει ανήσυχα και λιγότερο πιθανό να πετύχουν, λέει ο Μπρουκς.

Τα παιδιά που βλέπουν τον κόσμο ως επικίνδυνο και απειλητικό «είναι λιγότερο υγιή από τους συνομηλίκους τους, πιο συχνά λυπημένα, πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και λιγότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους», έγραψε ο Μπρουκς σε μια στήλη για το The Atlantic πέρυσι. «Τείνουν επίσης να αντιπαθούν τη δουλειά τους και να αποδίδουν χειρότερα από τους πιο θετικούς συναδέλφους τους».

Η λύση του: Προετοιμάστε τα παιδιά για συγκεκριμένα προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και να είστε ρεαλιστές σχετικά με το επίπεδο κινδύνου. Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά να μη δέχονται ποτέ βόλτες στο σπίτι από αγνώστους χωρίς να τα κάνετε να φοβούνται όλα τα νέα άτομα σε κάθε περίσταση.

Δείτε Επίσης

Ο Μπρουκς και η σύζυγός του εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν την «αυξανόμενη απαισιοδοξία» της κόρης τους μοιράζοντας συγκεκριμένες, πραγματικές θετικές γνώσεις για τον κόσμο, σημείωσε.

«Δεν ανταποκριθήκαμε στις απειλές. Απλώς προσπαθήσαμε να είμαστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις ευγενικές συμπεριφορές που είδαμε και τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος ήταν πιο ασφαλής και ευημερούσε σήμερα από ό,τι στο παρελθόν», έγραψε ο Μπρουκς. «Ήταν ο τρόπος μας να μοιραστούμε την αυθεντική μας πεποίθηση ότι συνολικά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί και τα πράγματα βελτιώνονται».

Προσπαθήστε να έχετε θετική επιρροή, γιατί η ευτυχία είναι μεταδοτική

Ο Μπρουκς και η Σάντος συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο σχετικά με την ευτυχία: Είναι μεταδοτική. Όταν είστε χαρούμενοι, τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν χαρούμενα απλά με το να είναι κοντά σας.

«Το Νο. 1 ζήτημα που βλέπω στη δυναμική της οικογένειας είναι μια κοινωνική μετάδοση αρνητικότητας», είπε ο Μπρουκς στο Harvard Business Review νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αυτό πρέπει να το αντιστρέψει ο καθένας μας, να προσπαθήσει να διοχετεύσει τον ιό της ευτυχίας στην οικογένειά μας και να το κάνει ουσιαστικά κι εσκεμμένα».

Αυτό ισχύει για όλα τα συναισθήματα, δείχνει η έρευνα, και ένας καλός λόγος για τους γονείς να αντικατοπτρίζουν την υγιή συμπεριφορά που ελπίζουν να δουν στα παιδιά τους. «Καλώς ή κακώς, οι γονείς έχουν τεράστια επίδραση στο σύνολο των συναισθημάτων των παιδιών τους και στο επίπεδο του άγχους των παιδιών τους», είπε ο Σάντος στο podcast «House Calls».

Εάν αισθάνεστε άγχος για τους βαθμούς ή τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών σας, τα παιδιά σας θα ενσωματώσουν αυτό το άγχος στη ζωή τους, είπε ο Σάντος. Ρύθμιση του άγχους σας και «εξάσκηση για λίγη αυτοφροντίδα για τον εαυτό σου» –ακόμα και να πάρεις άδεια από τη δουλειά για να ανακουφίσεις λίγη από την πίεση στη ζωή σου– μπορεί να είναι «πραγματικά χρήσιμη», πρόσθεσε.

«Αν μπορείτε να αρχίσετε να αναδιαμορφώνετε [τη νοοτροπία σας], ως ενήλικες με τους πλήρως σχηματισμένους μετωπιαίους λοβούς και όλες τις δεξιότητες και τα δεδομένα ρύθμισης των συναισθημάτων που έχετε, εάν μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε αυτό, αυτό θα είναι μια τεράστια βοήθεια για τα παιδιά σας», κατέληξε η Σάντος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top