1η Ιουνίου – Παγκόσμια Μέρα Γονέων
Το να είσαι γονιός είναι η σημαντικότερη δουλειά του κόσμου – κάθε μέρα!
Η Παγκόσμια Ημέρα των Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου. Η Ημέρα ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012 με το ψήφισμα A / RES / 66/292 και τιμά τους γονείς σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα παρέχει την ευκαιρία να δείξουμε την εκτίμησή μας όλους τους γονείς σε όλα τα μέρη του κόσμου για την ανιδιοτελή δέσμευσή τους στα παιδιά και τη δια βίου τους θυσία για την καλλιέργεια αυτής της σχέσης.
Από τη δεκαετία του 1980, ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας έρχεται ολοένα και περισσότερο στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε μια σειρά ψηφισμάτων και κήρυξε το Διεθνές Έτος της Οικογένειας και τη Διεθνή Ημέρα Οικογενειών.
Υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών, η Παγκόσμια Ημέρα των Γονέων αναγνωρίζει επίσης ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών. Για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και σε μια ατμόσφαιρα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης.
Οι κεντρικοί στόχοι της ατζέντας για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030 που υιοθετήθηκαν από τους παγκόσμιους ηγέτες το 2015 εστιάζονται στην κατάργηση της φτώχειας, την προώθηση της κοινής οικονομικής ευημερίας, της κοινωνικής ανάπτυξης και της ευημερίας των ανθρώπων, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Οι οικογένειες παραμένουν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής εξασφαλίζοντας την ευημερία των μελών τους, εκπαιδεύοντας και κοινωνικοποιώντας τα παιδιά και τη νεολαία και φροντίζοντας τους νέους και τους ηλικιωμένους.
Ειδικότερα, οι πολιτικές που προσανατολίζονται προς την οικογένεια μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων 1 έως 5 για την αειφόρο ανάπτυξη όσον αφορά την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. εξασφαλίζοντας την υγιή ζωή και προάγοντας την ευημερία όλων των ηλικιών. εστιάζοντας στην εξασφάλιση εκπαιδευτικών ευκαιριών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής και στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Επιπλέον για το 2020 απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη για τους εργαζόμενους γονείς καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να έχει επιπτώσεις
Οι οικογένειες φέρουν το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως άγκυρες της οικογένειας και το θεμέλιο των κοινοτήτων και των κοινωνιών μας, οι γονείς έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τις οικογένειές τους από βλάβες, να φροντίζουν παιδιά εκτός σχολείου και, ταυτόχρονα, να συνεχίζουν τις εργασιακές τους ευθύνες. Χωρίς υποστήριξη από τους γονείς, η υγεία, η εκπαίδευση και η συναισθηματική ευημερία των παιδιών κινδυνεύουν. Με την εισαγωγή πολιτικών και πρακτικών στο χώρο εργασίας φιλικών προς την οικογένεια, οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα είναι σε καλύτερη θέση να προωθήσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και να παρέχουν συστηματική υποστήριξη στους εργαζομένους.
Καθώς η πανδημία την εκθετική της ανάπτυξη, το σημερινό σημείωμα της UNICEF, του ΠΟΥ και των Ηνωμένων Εθνών για τις φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές και άλλες καλές πρακτικές στο χώρο εργασίας στο πλαίσιο του κορωνοϊού δείχνει ότι είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες οικογένειες για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνέπειες για τα παιδιά.