Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά - δείτε τι άλλαξε - Childit
Now Reading
Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά – δείτε τι άλλαξε

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά – δείτε τι άλλαξε

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά - δείτε τι άλλαξε

Οι οδηγίες για την έκθεση των μωρών σε τροφικά αλλεργιογόνα νωρίτερα στη ζωή λειτουργούν, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια αποτελούν εδώ και καιρό ανησυχία για τους γονείς και τα σχολεία. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο με αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να βιώσει αναφυλαξία, ακόμη και θάνατο, εάν εκτεθεί. Αλλά μια μεγάλη νέα μελέτη, όπως διαβάζουμε στο Parents.com, προσφέρει ελπίδα ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά.

Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) διεξήγαγαν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), στις 20 Οκτωβρίου 2025.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να βασιστούν σε προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η εισαγωγή των παιδιών σε τροφικά αλλεργιογόνα στα φιστίκια, τα αυγά και άλλα υψηλού κινδύνου νωρίτερα στη ζωή από ό,τι συνιστούσε προηγουμένως θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Η προηγούμενη έρευνα ώθησε μεγάλους οργανισμούς υγείας να αλλάξουν τις συστάσεις τους για την καθυστέρηση της εισαγωγής τροφικών αλλεργιών, και ερευνητές και γιατροί λένε ότι αυτή η μελέτη επικυρώνει αυτές τις οδηγίες.

«Αυτή είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη που δείχνει ότι οι εθνικές οδηγίες που ενθαρρύνουν τους γονείς να εισάγουν φιστίκια και άλλα αλλεργιογόνα τρόφιμα νωρίς στη βρεφική ηλικία έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», λέει ο David Hill, MD, PhD, θεράπων ιατρός στο Τμήμα Αλλεργίας και Ανοσολογίας CHOP και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά - δείτε τι άλλαξε

Σχετικά με τη μελέτη για τη μείωση των τροφικών αλλεργιών στα παιδιά

Πριν φτάσουμε στα ευρήματα της νέας μελέτης Παιδιατρικής, είναι χρήσιμο να έχουμε κάποιο πλαίσιο για το πώς φτάσαμε εδώ.

Οι προηγούμενες οδηγίες ήταν πολύ διαφορετικές

Για παράδειγμα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες των παιδιών ή οι οικογενειακοί φίλοι με παιδιά μπορεί να ανησυχούν βλέποντας τους σημερινούς γονείς να εισάγουν στη διατροφή ενός παιδιού αυγά ή προϊόντα φιστικιών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οδηγίες ήταν κάποτε πολύ διαφορετικές.

«Πριν από το 2000, συνιστούσαν συστηματικά την καθυστέρηση της εισαγωγής των φιστικιών μέχρι την ηλικία των 2 έως 3 ετών», εξηγεί η Beth Oller, MD, οικογενειακή γιατρός. «Το 2008, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) απέσυρε τη σύσταση για περιορισμό της πρόωρης εισαγωγής φιστικιών και δήλωσε ότι η πρόωρη κατανάλωση στους 4 έως 6 μήνες θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών στα φιστίκια».

Το 2015, η μελέτη Learning Early About Peanut Allergy (LEAP) διαπίστωσε ότι βρέφη με σοβαρό έκζεμα ή αλλεργίες στα αυγά που εκτέθηκαν σε προϊόντα φιστικιών μεταξύ 4 και 11 μηνών είχαν 81% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα φιστίκια. Η δοκιμή οδήγησε σε παγκόσμιες αλλαγές στις οδηγίες εισαγωγής αλλεργιών.

Σήμερα, οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι οι φροντιστές θα πρέπει να εισάγουν αυγά, φιστίκια και άλλα σημαντικά τροφικά αλλεργιογόνα σε παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στους 4 έως 6 μήνες. Η νέα μελέτη από την CHOP υποδηλώνει έντονα ότι αυτές οι οδηγίες λειτουργούν και μειώνουν τους κινδύνους για τροφικά αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια.

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια μειώνονται στα παιδιά - δείτε τι άλλαξε

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πρόωρη εισαγωγή λειτουργεί.

Στη μελέτη, ο Δρ. Hill και η ομάδα του συνέκριναν ηλεκτρονικά αρχεία περισσότερων από 120.000 παιδιών που εξετάστηκαν σε παιδιατρικά ιατρεία σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά αλλεργιών πριν και μετά τη δημοσίευση των οδηγιών για την πρόωρη εισαγωγή φιστικιών.

«Παρατηρήσαμε μια σταθερή και στατιστικά σημαντική πτώση στις νέες διαγνώσεις αλλεργιών στα φιστίκια και σε άλλες τροφικές αλλεργίες μετά την έναρξη ισχύος αυτών των συστάσεων», λέει ο Δρ. Hill.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μείωση αυτή ήταν στην πραγματικότητα 27% σε παιδιά ηλικίας 0-3 ετών από τις αλλαγές του 2015 και 40% από μια προσθήκη το 2017.

Στην πραγματικότητα, οι αλλεργίες στα φιστίκια έγιναν από το πιο συνηθισμένο τροφικό αλλεργιογόνο στα παιδιά το δεύτερο πιο συχνό, ξεπερασμένο από το αυγό. Τα ευρήματα δεν εκπλήσσουν τους ειδικούς που δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

«Για χρόνια… έχουμε γίνει μάρτυρες της δύναμης του πώς η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες των τροφίμων μπορεί να απενεργοποιήσει την αλλεργική αντίδραση», λέει ο Inderpal Randhawa, MD, πιστοποιημένος αλλεργιολόγος, παιδίατρος και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Τροφικής Αλλεργίας στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. «Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει τα κλινικά μας αποτελέσματα: το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται. Εάν παρουσιάσετε αντιγόνα τροφίμων νωρίς, με συνέπεια και με ασφάλεια, το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει ανοχή αντί να ξεκινήσει μια αμυντική αλλεργική αντίδραση».

Και ο Δρ. Ραντάβα τονίζει ότι αυτά τα ευρήματα – και οι οδηγίες για την εισαγωγή των φιστικιών νωρίτερα – είναι σημαντικά για την ασφάλεια των παιδιών.

«Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι από τις πιο σοβαρές και επίμονες τροφικές αλλεργίες», τονίζει ο Δρ. Ραντάβα. «Ακόμα και ίχνη μπορούν να προκαλέσουν αναφυλαξία, μια ταχεία, απειλητική για τη ζωή αντίδραση που αφορά τους αεραγωγούς, την αρτηριακή πίεση και την καρδιά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά, απαιτώντας άμεση χρήση επινεφρίνης και επείγουσα περίθαλψη».

Συμβουλές για γονείς σχετικά με την εισαγωγή τροφικών αλλεργιογόνων στα παιδιά

Τα στοιχεία για την εισαγωγή προϊόντων φιστικιών και άλλων τροφικών αλλεργιογόνων στα περισσότερα μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους είναι ισχυρά. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρο του παιδιού σας, ο οποίος γνωρίζει πρώτα το μοναδικό ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και του μωρού σας.

«Εάν τα παιδιά σας είχαν αλλεργικές αντιδράσεις ή έκζεμα, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό», τονίζει ο Δρ. Oller.

Γενικά, ωστόσο, οι γονείς θα λάβουν το πράσινο φως για να αφήσουν το παιδί τους να δοκιμάσει τροφές με φιστίκια και άλλα αλλεργιογόνα περίπου στους 4 έως 6 μήνες, εξηγεί η Danelle Fisher, MD, FAAP, πιστοποιημένη παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμα

Η υγεία του εντέρου του μωρού είναι σημαντική για την αποφυγή αλλεργιών και εκζέματος – Childit

Scroll To Top