Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα smartphones πριν από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούσαν να βλάψουν την ψυχική υγεία εφ' όρου ζωής - Childit
Now Reading
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα smartphones πριν από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούσαν να βλάψουν την ψυχική υγεία εφ’ όρου ζωής

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα smartphones πριν από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούσαν να βλάψουν την ψυχική υγεία εφ’ όρου ζωής

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα smartphones πριν από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούσαν να βλάψουν την ψυχική υγεία εφ' όρου ζωής

Η κατοχή ενός smartphone σε νεαρότερη ηλικία σχετίζεται επίσης με μειωμένη εικόνα του εαυτού, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Development and Capabilities, διαπίστωσε ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών που είχαν αποκτήσει το πρώτο τους smartphone σε ηλικία 12 ετών ή νεότερη, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις, επιθετικότητα, αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα, χειρότερη συναισθηματική ρύθμιση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι αυτές οι επιπτώσεις της κατοχής smartphone σε νεαρή ηλικία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πρώιμη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους υψηλότερους κινδύνους διαδικτυακού εκφοβισμού, διαταραγμένου ύπνου και κακών οικογενειακών σχέσεων κατά την ενήλικη ζωή.

Μια ομάδα ειδικών από τα Sapien Labs, τα οποία φιλοξενούν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο για την ψυχική ευεξία, το Global Mind Project -από όπου συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα για αυτήν την έρευνα- ζητούν επείγουσα δράση για την προστασία της ψυχικής υγείας των μελλοντικών γενεών.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η πρώιμη κατοχή smartphone -και η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συχνά φέρνει- συνδέεται με μια βαθιά μετατόπιση στην ψυχική υγεία και ευεξία στην πρώιμη ενήλικη ζωή», λέει η επικεφαλής συγγραφέας νευροεπιστήμονας Δρ Tara Thiagarajan, η οποία είναι η ιδρύτρια και επικεφαλής επιστήμονας των Sapien Labs.

«Αυτές οι συσχετίσεις διαμεσολαβούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο διαταραγμένος ύπνος και οι κακές οικογενειακές σχέσεις που οδηγούν σε συμπτώματα στην ενήλικη ζωή που δεν είναι τα παραδοσιακά συμπτώματα ψυχικής υγείας της κατάθλιψης και του άγχους και μπορούν να παραβλεφθούν από μελέτες που χρησιμοποιούν τυπικά διαγνωστικά τεστ. Αυτά τα συμπτώματα αυξημένης επιθετικότητας, αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα και αυτοκτονικών σκέψεων μπορούν να έχουν σημαντικές κοινωνικές συνέπειες καθώς τα ποσοστά τους αυξάνονται στις νεότερες γενιές.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, και με την ηλικία των πρώτων smartphones να είναι πλέον πολύ κάτω από τα 13 σε όλο τον κόσμο, προτρέπουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση, παρόμοια με τους κανονισμούς για το αλκοόλ και τον καπνό, περιορίζοντας την πρόσβαση στα smartphone για άτομα κάτω των 13 ετών, επιβάλλοντας την εκπαίδευση για τον ψηφιακό γραμματισμό και επιβάλλοντας την εταιρική λογοδοσία».

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα smartphones έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι συνδέονται, μαθαίνουν και σχηματίζουν ταυτότητες. Αλλά παράλληλα με αυτές τις ευκαιρίες έρχονται αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς οι αλγόριθμοι κοινωνικών μέσων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ενισχύσουν το επιβλαβές περιεχόμενο και να ενθαρρύνουν την κοινωνική σύγκριση – ενώ παράλληλα επηρεάζουν και άλλες δραστηριότητες όπως η αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο και ο ύπνος.

Παρόλο που πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ορίζουν ελάχιστη ηλικία χρήστη τα 13, η επιβολή είναι ασυνεπής. Εν τω μεταξύ, η μέση ηλικία κατοχής πρώτου smartphone συνεχίζει να μειώνεται, με πολλά παιδιά να περνούν ώρες την ημέρα στις συσκευές τους.

Προς το παρόν, η εικόνα διεθνώς όσον αφορά την απαγόρευση των τηλεφώνων στα σχολεία είναι τουλάχιστον ανάμεικτη. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων είναι περιορισμένα, ωστόσο μια μελέτη που ανατέθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση διαπίστωσε βελτιωμένη εστίαση μεταξύ των μαθητών. Αυτόν τον μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι θα γίνει η μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει μέχρι στιγμής τα smartphones στα σχολεία, ακολουθώντας περιοχές όπως η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα και η Δυτική Βιρτζίνια, οι οποίες έχουν όλες θεσπίσει νομοθεσία που απαιτεί από τα σχολεία να έχουν πολιτικές που περιορίζουν τουλάχιστον την πρόσβαση σε smartphones.

Συνολικά, προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον χρόνο μπροστά σε οθόνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πρόσβαση σε smartphones και διάφορα αποτελέσματα ψυχικής υγείας έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και ανάμικτα, συχνά αντικρουόμενα αποτελέσματα – καθιστώντας δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα σχολεία και τις οικογένειες να διαχειριστούν αυτό το ζήτημα. Ενδεχομένως αυτό να σχετίζεται με τη χρήση συσκευών ανίχνευσης που παραβλέπουν τα κρίσιμα σχετικά συμπτώματα.

Για αυτή τη νέα ανάλυση, η ομάδα της Sapien άντλησε δεδομένα από το Global Mind Project και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το Mind Health Quotient (MHQ) –ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης που μετρά την κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική και σωματική ευεξία– για να δημιουργήσει μια συνολική βαθμολογία «υγείας του μυαλού».

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν:

· Τα συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται περισσότερο με την προηγούμενη κατοχή smartphone περιλαμβάνουν αυτοκτονικές σκέψεις, επιθετικότητα, αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα και παραισθήσεις.

· Οι νεαροί ενήλικες που απέκτησαν το πρώτο τους smartphone πριν από την ηλικία των 13 ετών είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες MHQ, με τις βαθμολογίες να μειώνονται προοδευτικά όσο νεότερη ήταν η ηλικία της πρώτης κατοχής. Για παράδειγμα, όσοι κατείχαν smartphone στην ηλικία των 13 ετών σημείωσαν μέσο όρο 30, μειώνοντας σε μόλις 1 για όσους είχαν ένα στην ηλικία των πέντε ετών.

· Αντίστοιχα, το ποσοστό που θεωρείται κατανεμημένο Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ή δυσκολεύονταν (με βαθμολογίες που υποδεικνύουν ότι είχαν πέντε ή περισσότερα σοβαρά συμπτώματα) αυξήθηκε κατά 9,5% για τις γυναίκες και 7% για τους άνδρες. Αυτό το μοτίβο ήταν σταθερό σε όλες τις περιοχές, τους πολιτισμούς και τις γλώσσες, υποδεικνύοντας ένα κρίσιμο παράθυρο αυξημένης ευαλωτότητας.

· Ότι η κατοχή ενός smartphone σε νεαρότερη ηλικία σχετίζεται επίσης με μειωμένη εικόνα του εαυτού, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, και συναισθηματική ανθεκτικότητα μεταξύ των γυναικών, και χαμηλότερη σταθερότητα και ηρεμία, αυτοεκτίμηση και ενσυναίσθηση μεταξύ των ανδρών.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η πρώιμη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί περίπου το 40% της συσχέτισης μεταξύ της κατοχής smartphone σε νεαρότερη παιδική ηλικία και της ψυχικής υγείας αργότερα, με τις κακές οικογενειακές σχέσεις (13%), τον διαδικτυακό εκφοβισμό (10%) και τον διαταραγμένο ύπνο (12%) να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η πανδημία COVID-19 μπορεί να έχει μεγεθύνει αυτά τα μοτίβα, αλλά η συνέπεια αυτών των τάσεων σε όλες τις παγκόσμιες περιοχές υποδηλώνει έναν ευρύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο της πρώιμης πρόσβασης σε smartphone.

Ενώ τα τρέχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ακόμη άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρώιμης κατοχής smartphone και της μετέπειτα ψυχικής υγείας και ευεξίας, ένας περιορισμός της εργασίας, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η κλίμακα της πιθανής βλάβης είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί και δικαιολογεί μια προληπτική αντίδραση.

Προτείνουν τέσσερις βασικούς τομείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής:

· Απαιτείται υποχρεωτική εκπαίδευση σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό και την ψυχική υγεία.

· Ενισχύεται η ενεργός αναγνώριση των παραβιάσεων της ηλικίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διασφαλίζονται ουσιαστικές συνέπειες για τις εταιρείες τεχνολογίας.

· Περιορίζεται η πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε Επίσης
Ήθελα να πιστέψω ότι τα παιδιά μου μου έλεγαν πάντα την αλήθεια — μέχρι που έμαθα για την «προκατάληψη αλήθειας» και γλίτωσα από μπελάδες

· Εφαρμόζονται σταδιακοί περιορισμοί πρόσβασης για τα smartphones.

«Συνολικά, αυτές οι συστάσεις πολιτικής στοχεύουν στην προστασία της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών παραθύρων», δηλώνει η Δρ Thiagarajan, της οποίας η ερευνητική εξειδίκευση επικεντρώνεται στον αντίκτυπο του περιβάλλοντος στον εγκέφαλο και το νου, με ενδιαφέρον για την κατανόηση και την ενεργοποίηση της παραγωγικής εξέλιξης του ανθρώπινου νου και των ανθρώπινων συστημάτων.

«Η εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστική πολιτική και κοινωνική βούληση, αποτελεσματική επιβολή και μια προσέγγιση πολλαπλών ενδιαφερομένων, αλλά υπάρχουν επιτυχημένα προηγούμενα. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόσβαση και η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους ρυθμίζεται μέσω ενός συνδυασμού γονικής, εμπορικής και εταιρικής λογοδοσίας».

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η κατοχή smartphone από την παιδική ηλικία, μια πρώιμη πύλη σε ψηφιακά περιβάλλοντα με τεχνητή νοημοσύνη, μειώνει σημαντικά την ψυχική υγεία και ευεξία στην ενήλικη ζωή, με βαθιές συνέπειες για την ατομική δράση και την κοινωνική ευημερία. Αρχικά με εξέπληξε το πόσο ισχυρά είναι τα αποτελέσματα. Ωστόσο, όταν τα λάβετε υπόψη σας, αρχίζει να βγάζει νόημα ότι το νεότερο αναπτυσσόμενο μυαλό διακυβεύεται περισσότερο από το διαδικτυακό περιβάλλον, δεδομένης της ευαλωτότητάς του και της έλλειψης κοσμικής εμπειρίας.

Τούτου λεχθέντος, νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η μόνη επίθεση στην ψυχική υγεία και η κρίση που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι ενήλικες. Εξηγούν μέρος της συνολικής παρακμής, αλλά όχι όλη. «Τώρα, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποκαλυφθούν οι αιτιώδεις μηχανισμοί, η αναμονή για αδιάσειστες αποδείξεις μπροστά σε αυτά τα ευρήματα σε επίπεδο πληθυσμού δυστυχώς κινδυνεύει να χάσει το παράθυρο για έγκαιρη, προληπτική δράση».

Αυτή η εργασία αποτελεί μέρος ενός ειδικού συνεκτικού συνόλου, με τίτλο «Το Φόρουμ Πολιτικής», στην επερχόμενη δημοσίευση του Journal of Human Development and Capabilities.

Πηγή

Διαβάστε ακόμα

Θέλετε να μεγαλώσετε χαρούμενα, επιτυχημένα παιδιά; «Περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο» για να τους δώσετε smartphone, λέει ειδικός του Yale – Childit

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ SMARTPHONE • Catherine Pearlman – Brainfood Εκδοτική

Scroll To Top