Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα πρότυπα ύπνου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρουν μια πρώιμη ένδειξη για πρόωρο τοκετό - Childit
Now Reading
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα πρότυπα ύπνου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρουν μια πρώιμη ένδειξη για πρόωρο τοκετό

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα πρότυπα ύπνου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρουν μια πρώιμη ένδειξη για πρόωρο τοκετό

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα πρότυπα ύπνου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρουν μια πρώιμη ένδειξη για πρόωρο τοκετό

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis ισχυρίζονται ότι τα ασυνεπή πρότυπα ύπνου στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis ανακάλυψαν ένα εκπληκτικό σημάδι: τα ασυνεπή πρότυπα ύπνου στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού. Με τη βοήθεια φορέσιμων συσκευών, οι γιατροί μπορεί σύντομα να έχουν ένα μη επεμβατικό, τεχνολογικά υποστηριζόμενο εργαλείο για τον εντοπισμό του κινδύνου πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Μια νέα μελέτη στο npj Women’s Health διερεύνησε εάν τα πρότυπα ύπνου στην αρχή της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis ανέλυσαν δεδομένα ύπνου από 665 εγκύους συμμετέχουσες που φορούσαν ακτιγράφους (συσκευές που φοριούνται στον καρπό και παρακολουθούν την κίνηση) κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να καταγράψει αντικειμενικά, συνεχή δεδομένα –όπως η συνέπεια της ώρας ύπνου και ο συνολικός χρόνος ύπνου– αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτοαναφερόμενες έρευνες.

Το βασικό εύρημα; Δεν ήταν ο αριθμός των ωρών ύπνου που είχε τη μεγαλύτερη σημασία – ήταν η συνέπεια των προτύπων ύπνου. Χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον ύπνο –όπως οι μεταβαλλόμενες ώρες ύπνου ή η ακανόνιστη διάρκεια ύπνου– συνδέθηκε περισσότερο με τον πρόωρο τοκετό από τη συνολική ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες μεγάλης κλίμακας που χρησιμοποίησε δεδομένα ύπνου μέσω φορητών συσκευών με αυτόν τον τρόπο, υποδηλώνοντας ότι οι ανεπαίσθητες αλλαγές στον ρυθμό του ύπνου θα μπορούσαν να αντανακλούν πρώιμα σημάδια φυσιολογικού στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γιατί αυτό αλλάζει τα δεδομένα

Για χρόνια, η πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού έμοιαζε με εκπαιδευμένη εικασία, συχνά βασιζόμενη σε ένα μείγμα οικογενειακού ιστορικού, συμπτωμάτων που εμφανίζονται πολύ αργά ή αόριστων παραγόντων κινδύνου. Αυτή η νέα έρευνα εισάγει μια διαφορετική πιθανότητα: ένα μετρήσιμο πρώιμο σήμα από τον οργανισμό στο οποίο μπορούν να ενεργήσουν οι πάροχοι.

Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη να ξεχωρίζει είναι ο χρόνος. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε πρότυπα ύπνου που συλλέχθηκαν πριν από τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πολύ πριν από το τρίτο τρίμηνο, όταν οι διαταραχές του ύπνου είναι πιο συχνές. Αυτό ανοίγει την πόρτα για έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση, μήνες μπροστά από τις τρέχουσες μεθόδους.

Εξίσου σημαντικό: η τεχνολογία δεν ήταν υπερβολικά περίπλοκη ή απρόσιτη. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκόπιμα απλά και ερμηνεύσιμα, καθιστώντας τα ευρήματα πιο πιθανό να υιοθετηθούν στην κλινική πράξη. Και επειδή οι συσκευές είναι φορετές και μη επεμβατικές, αυτό το είδος παρακολούθησης θα μπορούσε ρεαλιστικά να συμβεί στο σπίτι.

Αυτή η έρευνα υποδεικνύει μια μετατόπιση στη φροντίδα – μια μετατόπιση που υποστηρίζει την έγκαιρη ανίχνευση και πιο προληπτικά σχέδια φροντίδας.

Τι σημαίνει αυτό για τις μητέρες

Για πολλές μέλλουσες μητέρες, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης, ο ύπνος μπορεί να μοιάζει με κινούμενο στόχο. Η ναυτία, το άγχος, η σωματική δυσφορία και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν χάος στην ξεκούραση. Και για χρόνια, το ιατρικό σύστημα συχνά το αγνοούσε αυτό ως «φυσιολογικό» ή ασήμαντο.

Αυτή η έρευνα προσθέτει βάρος σε αυτό που πολλές έγκυοι ήδη υποψιάζονταν – οι ανήσυχες νύχτες μπορεί να περιέχουν ενδείξεις για κάτι περισσότερο από απλή κόπωση. Και όσο νωρίτερα παρατηρηθούν αυτές οι ενδείξεις, τόσο καλύτεροι πάροχοι υποστήριξης μπορούν να προσφέρουν.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό είναι ότι το προγνωστικό σήμα προήλθε από τη μεταβλητότητα του ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυμαινόμενες ώρες ύπνου και τα ασυνεπή προγράμματα τους έλεγαν περισσότερα από τον αριθμό των ωρών ύπνου. Ένας σταθερός ρυθμός –ακόμη και με περιστασιακές δύσκολες νύχτες– ήταν πιο σημαντικός στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων από τον στόχο για άψογο ύπνο.

Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα ύπνου ως παράθυρο στην εμπειρία του σώματός σας – για να ενημερωθεί η φροντίδα, όχι για να αυξηθεί η πίεση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο και την εγκυμοσύνη

Ο ύπνος κατά την εγκυμοσύνη είναι περίπλοκος – και όχι μόνο λόγω της αυξανόμενης κοιλιάς και των επισκέψεων στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας. Οι ορμονικές αλλαγές, ο αυξημένος μεταβολισμός, ακόμη και οι αλλαγές στα πρότυπα αναπνοής μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά ξεκουράζεστε.

Ακολουθούν μερικά γρήγορα στοιχεία που πρέπει να έχετε κατά νου:

Οι ανάγκες ύπνου αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, λόγω των αυξανόμενων επιπέδων προγεστερόνης.

Ο διαταραγμένος ύπνος είναι συχνός, ακόμη και νωρίς. Αλλά οι επίμονες αλλαγές – όπως η παραμονή ξύπνιος πολύ αργότερα από το συνηθισμένο ή το ξύπνημα πολλές φορές – μπορεί να αξίζει να παρακολουθούνται.

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με τον διαβήτη κύησης, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις διαταραχές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα, ο πρόωρος τοκετός προστίθεται σε αυτήν τη λίστα.

Οι αλλαγές στον ύπνο δεν σημαίνουν ότι κάνετε κάτι λάθος. Αλλά μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς το σώμα σας χειρίζεται τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και να δώσουν στην ομάδα φροντίδας σας έναν άλλο τρόπο να σας υποστηρίξει.

Γιατί τα πρότυπα ύπνου –όχι μόνο η διάρκεια του ύπνου– μπορεί να έχουν σημασία

Συχνά επικεντρωνόμαστε στο πόσο κοιμόμαστε, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το πόσο συνεπής είναι ο ύπνος σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό – ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Άτομα με πιο μεταβλητά πρότυπα ύπνου (συχνές αλλαγές στην ώρα ύπνου, την ώρα αφύπνισης και τη διάρκεια του ύπνου) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Ακόμα κι αν οι συνολικές ώρες ύπνου ήταν παρόμοιες, τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου ήταν πιο προγνωστικά για πρόωρο τοκετό από τον σταθερά σύντομο ύπνο.

See Also
Το να αποβάλεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια απώλεια που δεν περιγράφεται με λέξεις

Γιατί μπορεί να έχει σημασία αυτό; Το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, ή ο κιρκαδικός ρυθμός, παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, των ανοσολογικών αποκρίσεων και της φλεγμονής – όλα αυτά είναι κρίσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επανειλημμένη διακοπή αυτού του ρυθμού θα μπορούσε να σηματοδοτεί άγχος που υφίσταται το σώμα σας, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε συνειδητά.

Συμπέρασμα: Το σώμα σας τα πάει καλύτερα όταν μπορεί να βασιστεί σε έναν σταθερό ρυθμό ύπνου – όχι σε άψογο ύπνο, απλώς σε συνεπή ερεθίσματα.

Συμβουλές για τον καθορισμό ενός σταθερού προγράμματος ύπνου στην αρχή της εγκυμοσύνης

Η τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνεται αδύνατη – αλλά οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Ακολουθούν μερικές απαλές, ρεαλιστικές στρατηγικές για να βοηθήσετε το σώμα σας να εγκατασταθεί σε έναν ρυθμό:

Διατηρήστε την ώρα αφύπνισης. Ακόμα κι αν η ώρα ύπνου σας αλλάξει, το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού σας ρολογιού.

Χαλαρώστε με τον ίδιο τρόπο κάθε βράδυ. Μια σύντομη, χαλαρωτική ρουτίνα (όπως η μείωση των φώτων, το ελαφρύ stretching ή το διάβασμα) σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι έρχεται ο ύπνος.

Περιορίστε τις οθόνες κοντά στην ώρα του ύπνου. Το μπλε φως μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης – δοκιμάστε να μεταβείτε σε νυχτερινή λειτουργία ή να αφήσετε τις συσκευές στην άκρη 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο.

Προσέξτε για υπνάκους που αλλάζουν το πρόγραμμά σας. Η ξεκούραση είναι σημαντική, αλλά οι μεγάλοι ή αργοί υπνάκοι μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο το βράδυ.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Κάποιες νύχτες θα είναι ακόμα δύσκολες, και αυτό είναι εντάξει. Η συνέπεια δεν σημαίνει τελειότητα – απλώς σημαίνει ότι προσπαθείτε να βρείτε ένα μοτίβο στο οποίο μπορεί να βασιστεί το σώμα σας.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν ρυθμό στον οποίο μπορεί να βασιστεί το σώμα σας σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών – ακόμα κι αν κάποιες νύχτες είναι ακόμα απρόβλεπτες.

Το κείμενο στηρίχθηκε σε πληροφορίες άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Motherly

Διαβάστε ακόμα: Πώς η αυξανόμενη ζέστη επηρεάζει την εγκυμοσύνη – και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας – Childit5 συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης της εγκυμοσύνης – Childit

Scroll To Top