10 κοινωνικές δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα - Childit
Now Reading
10 κοινωνικές δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα

10 κοινωνικές δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα

Η ανάπτυξη της κοινωνικής ευφυΐας και της κοινωνικής νοημοσύνης ως πολύτιμα εφόδια στα παιδιά, απ’ όσο γίνεται πιο νωρίς

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με την ανατροφή των παιδιών αυτές τις μέρες είναι η έλλειψη χρόνου. Πολλοί γονείς παλεύουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και δεν μένουν πολλά για κοινωνική αλληλεπίδραση με την οικογένεια τα βράδια. Τα παιδιά σας χρειάζονται να τα διδάξετε και να τα βοηθήσετε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, και όλα αυτά ξεκινούν με μερικά μαθήματα οικοδόμησης σχέσεων.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν υγιείς τρόπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους νωρίς στη ζωή τους. Μπορεί ως παιδιά, να θεωρείται φυσικό να θυμώνουν και να έχουν μικρές εκρήξεις από τον θυμό τους. Ωστόσο, μπορείτε να τους διδάξετε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος.

Η κοινωνική ευφυΐα, όπως γράφει σε πρόσφατο άρθρο της στο site Power of Positivity η συγγραφέας Deborah Tayloe, τους επιτρέπει να κάνουν φίλους και να είναι χαρούμενοι σε κάθε είδους καταστάσεις, αλλά δεν είναι κάτι που μπορείς να το πετύχεις από τη μια μέρα στην άλλη. Έχει χτυπήσει ποτέ το παιδί σας το κεφάλι του στον τοίχο, δάγκωσε κάποιον, σας χαστούκισε ή έκανε άλλη σωματική δραστηριότητα όταν ήταν αναστατωμένο;

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν μάθει τον σωστό τρόπο να διοχετεύουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά γι’ αυτό είστε εκεί για να βοηθήσετε.

Δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων που χρειάζονται τα παιδιά στη ζωή

Η οικοδόμηση σχέσεων είναι απαραίτητη για την κοινωνική νοημοσύνη των παιδιών σας και για να είναι δυνατοί ενήλικες. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε αυτά τα μαθήματα ζωής, μπορείτε να ξεκινήσετε με τις παρακάτω δεξιότητες.

Πώς να δείξετε ενσυναίσθηση (ένα από τα πιο κρίσιμα συστατικά της οικοδόμησης σχέσεων)

Οι υγιείς σχέσεις προέρχονται από την επικύρωση των συναισθημάτων του άλλου. Έτσι, η ενσυναίσθηση είναι μία από τις βασικές δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να μπαίνουν στη θέση του άλλου.

Μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του παιχνιδιού ρόλων, τα παιδιά αναπτύσσουν ενσυναίσθηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τους ρωτήσετε: «Πώς πιστεύεις ότι ένιωσε η Σούζι όταν πήρες το μαρκαδόρο που χρησιμοποιούσε;» ή «Βλέπεις πώς γουργουρίζει η γατούλα και είναι χαρούμενη όταν δεν της τραβάς την ουρά;» Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούσατε κοινά παραδείγματα για να τους διδάξετε πώς να συμπεριφέρονται στους άλλους, κάτι που φανερώνει πώς θέλουν να τους συμπεριφέρεται κάποιος.

Πώς να συνεργαστείτε

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Parents, τα παιδιά συνήθως παίρνουν τις πρώτες τους σπίθες ανεξαρτησίας ήδη από την ηλικία των έξι μηνών. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι είναι άτομα και μπορούν να κάνουν μερικά πράγματα ανεξάρτητα. Το παιδί σας θα ανεξαρτητοποιηθεί περισσότερο στο δεύτερο έτος του λέγοντας ότι μπορεί να κάνει κάτι μόνο του.

Ενώ θέλετε το παιδί σας να αναπτύξει ανεξάρτητες δεξιότητες για την ενηλικίωση, πρέπει επίσης να μάθει την αξία της ομαδικής εργασίας. Οι δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων, όπως η συνεργασία, προσφέρουν οφέλη για μια ζωή.

Η συνεργασία και ο συμβιβασμός είναι συμπληρωματικές δεξιότητες. Τα παιδιά σας βρίσκουν τη χαρά της ολοκλήρωσης όταν εργάζονται με άλλους. Μαθαίνουν πώς να δίνουν και να παίρνουν, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.

Πώς να ζητήσετε συγγνώμη, βασικό μέρος της οικοδόμησης σχέσεων

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για τα μικρότερα παιδιά να διαφοροποιήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του σωστού και του λάθους. Επαινείτε την καλή συμπεριφορά και διορθώνετε άστοχες λέξεις και πράξεις ως γονιός ή δάσκαλος. Πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να στερούνται μια ζωτικής σημασίας ικανότητα οικοδόμησης σχέσεων για να ζητούν συγγνώμη και να επανορθώνουν με ειλικρίνεια, κάτι που προκαλεί πολλά προβλήματα στη ζωή.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διδάξετε στο νήπιό σας πώς να λέει «συγγνώμη» και να του δείξετε πώς να διορθώσει μια συμπεριφορά. Όταν ζητούν συγγνώμη, απαντήστε με «σε συγχωρώ» αντί «ωχ, δεν πειράζει». Μαθαίνουν ότι δεν είναι «εντάξει» να παραβιάσεις τους κανόνες ή να πληγώσεις κάποιον». Επιπλέον, τους διδάσκετε την αναπόσπαστη αξία της συγχώρεσης.

Αφού διορθώσετε την παράβαση και κάνετε τροποποιήσεις κατάλληλες για την ηλικία, δείξτε ότι είστε εντάξει. Μια συνήθεια που δεν θέλετε να αναπτύξει το παιδί σας είναι να κρατάει κακία. Δείξτε τους πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους και ενθαρρύνετέ τα να εργαστούν για να μην τα επαναλάβουν.

Σεβασμός στον Προσωπικό Χώρο

Μαζί με την εκκολαπτόμενη ανεξαρτησία έρχεται και η επίγνωση του προσωπικού του χώρου από το παιδί. Αυτό το περιθώριο μεταξύ των ανθρώπων συνήθως διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τον πολιτισμό, εξηγεί ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Access Language Education. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται άνετα με έναν προσωπικό χώρο περίπου 50 εκατοστών.

Η ιδέα τους για τον προσωπικό χώρο σύντομα επαναπροσδιορίζεται καθώς εξασκούν δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων στο σπίτι και στο κοινό. Γονείς και δάσκαλοι εξηγούν τη σωστή απόσταση με παραδείγματα και συνθήματα.

Μπορείτε να περιγράψετε αυτή την έννοια στα μικρότερα παιδιά λέγοντάς τους ότι ο καθένας έχει τη δική του «φούσκα ασφαλείας». Ο προσωπικός χώρος ενισχύει επίσης τον κανόνα να κρατούν τα χέρια τους για τον εαυτό τους.

Κάθε φορά που το παιδί ξεχνάει και βρίσκεται πολύ κοντά στον προσωπικό χώρο κάποιου άλλου, υπενθυμίστε του απαλά. Τραβήξτε τα χέρια σας σε απόσταση από τα χέρια και πείτε: «Θυμήσου τη φούσκα σου». Τα κοινωνικά ευφυή παιδιά συνήθως εσωτερικεύουν τον προσωπικό χώρο καθώς ωριμάζουν.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Εάν είστε γονιός ή δάσκαλος, γνωρίζετε πόσο οδυνηρά ειλικρινά είναι τα παιδιά με τους άλλους. Αν και δεν σκοπεύουν να είναι προσβλητικοί, συνήθως λένε ό,τι έχουν στο μυαλό τους. Το τακτ είναι μία από εκείνες τις δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων που δεν είναι εγγενείς και πρέπει να τις μάθεις. Ενισχύετε την έννοια της σκέψης πριν μιλήσετε καθώς διδάσκετε και διαμορφώνετε την ενσυναίσθηση. Ποιος γονιός δεν χρειάστηκε να εξομαλύνει κάτι που το ντροπιαστικό το παιδί του είπε σε κάποιον κάποια στιγμή; Εξασκηθείτε σε διαφορετικά σενάρια στο σπίτι και διδάξτε στα παιδιά σας να συμπάσχουν με τα συναισθήματα των άλλων πριν πουν κάτι.

Αποδοχή και εορτασμός των διαφορών

Τα παιδιά συχνά στερούνται διακριτικότητας μερικές φορές, αλλά είναι συνήθως πιο αποδεκτά από τους άλλους από πολλούς ενήλικες. Στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η Kristin Weir συζητά την προκατάληψη ως μαθημένη στάση και συμπεριφορά. Από τη φύση τους, τα παιδιά δέχονται, αλλά μπορούν να διδαχθούν την προκατάληψη από τη μικρότερη ηλικία.

Χρησιμοποιήστε παραδείγματα που μπορούν να κατανοήσουν τα μικρά παιδιά για να τα διδάξετε πώς να σέβονται τις διαφορές. Όπως τα λουλούδια, οι άνθρωποι έρχονται σε όλα τα διαφορετικά χρώματα και από όλο τον κόσμο. Αντί να απορρίπτετε τις διαφορές στους άλλους, η διαφορετικότητα είναι ένα όμορφο πράγμα που πρέπει να γιορτάζετε.

Γίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τα παιδιά σας διαμορφώνοντας την αποδοχή και την πολιτιστική συνείδηση. Διδάξτε τα να είναι ευαίσθητοι σε άλλους που έχουν σωματικές και ψυχικές προκλήσεις. Ο σεβασμός των διαφορών και η συμπερίληψη είναι απαραίτητα για υγιείς προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Να είσαι υπεύθυνος

Φυσικά, η διδασκαλία στα παιδιά του να είναι υπεύθυνα συνεχίζεται από την κούνια μέχρι να ενηλικιωθούν. Κάθε μάθημα ζωής είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις γνωστικές τους ικανότητες. Επιπλέον, προσβλέπουν σε εσάς να είστε το παράδειγμά τους.

See Also

Το να μεγαλώνεις δυνατά παιδιά περιλαμβάνει στη διδασκαλία τους πώς να κατέχουν τις ευθύνες τους. Δεν κάνετε καμία χάρη επιτρέποντάς τα να χαλαρώνουν, να κατηγορούν τους άλλους ή να εξαρτώνται αδικαιολόγητα. Η ανάθεση εργασιών κατάλληλων για την ηλικία στο σπίτι, η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου και η εκτέλεση εργασιών είναι βασικά μαθήματα που είναι ζωτικής σημασίας για να μάθουν.

Ανάπτυξη εξαιρετικών δεξιοτήτων επικοινωνίας για καλύτερη οικοδόμηση σχέσεων

Μια άλλη βασική δεξιότητα οικοδόμησης σχέσεων είναι πώς να επικοινωνείτε καλά. Αυτές οι δεξιότητες ξεκινούν στο σπίτι και θα συνεχιστούν στο σχολείο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράζονται καθαρά και να ακούν τους άλλους.

Μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα να εκφράσουν τις σκέψεις ή τις απόψεις τους, αλλά η ενεργητική ακρόαση είναι πιο δύσκολη.

Αντιμετώπιση της απογοήτευσης και του θυμού

Τα παιδιά δείχνουν πρόθυμα να καταφύγουν στη σωματική βία για να χειριστούν τα προβλήματά τους. Ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, μπορεί να δαγκώσουν, να χτυπήσουν, να χτυπήσουν, να χαστουκίσουν ή να χτυπήσουν κάτω ένα άλλο παιδί. Είναι σημαντικό να διδάσκονται πρακτικές δεξιότητες αντιμετώπισης στα παιδιά όταν νιώθουν απογοήτευση, ώστε να μην αφήνουν τον θυμό τους να τα εκμεταλλεύεται.

Οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να φύγουν και να μετρήσουν μέχρι το δέκα, καθώς τα παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτές τις διαδικασίες χαλάρωσης. Η ίδια η βάση του time out είναι να τους δώσετε χρόνο να σταματήσουν και να σκεφτούν τις ενέργειές τους, κάτι που συνήθως οδηγεί σε αλλαγή στάσης.

Αποδοχή Εποικοδομητικής Κριτικής

Είναι δύσκολο να ακούσεις ότι κάνεις λάθος ή ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Ακόμα και ως παιδί, θέλεις να ευχαριστήσεις τους γύρω σου. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για αυτό το θέμα ξεκινώντας από νεαρή ηλικία.

Πώς να τα βοηθήσετε σε αυτό:

Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε αρνητικές εκφράσεις προσώπου, καθώς τότε γίνεται καταστροφικό.

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να μιλήσει και μην φωνάζετε ποτέ όταν του δίνετε σοφές συμβουλές.

Ρωτήστε τα πώς τα έκανε να νιώσουν το σχόλιο και συνεργαστείτε μαζί τους για να δείτε πώς δεν ήταν προσωπική επίθεση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει ένα «καταλαβαίνω» στη συζήτηση, ώστε να ξέρουν ότι προσπαθείτε τουλάχιστον να δείτε την άποψή τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top