10 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε ένα παιδί όταν παίρνετε διαζύγιο - Childit
Now Reading
10 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε ένα παιδί όταν παίρνετε διαζύγιο

10 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε ένα παιδί όταν παίρνετε διαζύγιο

Η μετάβαση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για όλους αν δεν καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε με ευαισθησία, ιδιαίτερα απέναντι στα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Οι ισορροπίες γίνονται λεπτές στη διάρκεια ενός διαζυγίου και είναι εύκολο, πάνω στη στεναχώρια ή το θυμό μας, να πούμε στα παιδιά μας κάποια πράγματα που μετά ίσως μετανιώσουμε. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε να σας κυριεύουν έντονα συναισθήματα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και συγκρατηθείτε, προτού ξεστομίσετε κάποια από τις παρακάτω φράσεις που μπορεί να πληγώσουν βαθιά τα μικρότερα μέλη της οικογένειας:

«Ο μπαμπάς/η μαμά σου είναι τεμπέλης/χαμένος/παρτάκιας»

Λέγοντας στα παιδιά οτιδήποτε αρνητικό για τον ή την πρώην σύντροφό μας, προσβάλλουμε κατά κάποιον τρόπο και τα ίδια. «Τα παιδιά είναι το μισό του κάθε γονιού», εξηγεί η παιδοψυχολόγος Dr. Nancy Mramor. «Όταν λοιπόν υποτιμάμε τον άλλο γονιό, και το ίδιο το παιδί νιώθει υποτιμημένο. Ίσως υιοθετήσει αμυντική ή προστατευτική στάση απέναντι στο γονιό που κριτικάρεται, με αποτέλεσμα έτσι να διαταραχθεί η σχέση με το γονιό που κριτικάρει»

«Θα νιώθω μόνος μέχρι την επόμενη φορά που θα σε ξαναδώ»

Με αυτή τη φράση μπορεί εμείς να θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας πόσο πολύ θα μας λείπουν τις ημέρες που δεν θα τα έχουμε μαζί μας, στην πραγματικότητα όμως θα τα κάνουμε να νιώσουν ότι η ευτυχία μας είναι δικό τους πρόβλημα, προκαλώντας τους στρες και ανησυχία. «Ποτέ μη βάλετε τα παιδιά σας στη θέση του γονιού, κάνοντάς τα να αισθανθούν υπεύθυνα για την ευτυχία σας» εξηγεί ο ειδικός σε θέματα οικογενειακού δικαίου Benjamin Valencia II. «Το αντίστροφο πρέπει να συμβαίνει. Όχι να ανησυχούν τα παιδιά για την ψυχική κατάσταση των γονιών τους».

«Πρέπει να πάμε στο δικαστήριο με τη μαμά/τον μπαμπά για να έχω μετά περισσότερα χρήματα»

Όταν μοιραζόμαστε τα οικονομικά μας προβλήματα με τα παιδιά τα φορτώνουμε με ένα βάρος που δεν είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν και που δεν θα έπρεπε να το κάνουν. «Δεν πειράζει να πείτε στα παιδιά ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά το διαζύγιο και πως δεν θα μπορείτε να αγοράσετε πια όλα όσα αγοράζατε πριν» σχολιάζει η Mramor. «Αλλά μην τα επιβαρύνετε με θέματα ενηλίκων όπως τα οικονομικά προβλήματα. Αφήστε τα να απολαύσουν την παιδική ηλικία τους».

«Ο μπαμπάς ήθελε να μείνουμε όλοι μαζί, αλλά η μαμά δεν το ήθελε»

Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος να βάλουμε τα παιδιά μας στη δύσκολη θέση να διαλέξουν το αν θα πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου γονιού. «Το μόνο που καταφέρνουμε κατηγορώντας τον άλλο γονιό μπροστά στα παιδιά μας είναι να ενισχύσουμε τη στενοχώρια και τη σύγχυσή τους» υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια Nadine Carey. «Τους περνάμε το μήνυμα ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους γονείς, γιατί στην πραγματικότητα φταίει ο ένας από τους δύο».

«Όλοι οι άντρες απατούν» ή «Όλες οι γυναίκες είναι ψεύτρες»

Τέτοιου είδους φράσεις μπορούν να τραυματίσουν ακόμα και μακροπρόθεσμα ένα παιδί, ανοίγοντάς του το δρόμο για να δημιουργήσει, μελλοντικά, μια αρνητική εικόνα για το άλλο φύλο. «Τα παιδιά μας παρακολουθούν και μας ακούν. Δεν θέλουμε λοιπόν να επαναλάβουν τα ίδια μοτίβα στις δικές τους μελλοντικές σχέσεις» προειδοποιεί η Mramor.

«Αν δεν μας δυσκόλευες τόσο τη ζωή, δεν θα παίρναμε διαζύγιο»

Τα παιδιά ούτως ή άλλως θα κατηγορήσουν τον εαυτό τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Ξεστομίζοντάς τους τέτοιες φράσεις λοιπόν το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιβεβαιώνουμε τα συναισθήματά τους. «Είναι ευθύνη των γονέων να διαχειριστούν το στρες και τις μεταξύ του συγκρούσεις, όχι των παιδιών. Τέτοιες δηλώσεις λοιπόν κάνουν το παιδί να νιώσει ότι αν ήταν κατά κάποιον τρόπο καλύτερο, οι γονείς δεν θα είχαν τόσα προβλήματα και δεν θα κατέληγαν στο διαζύγιο» εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Ofra Obejas.

«Σαν τον πατέρα σου/τη μάνα σου είσαι κι εσύ»

See Also
Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

Προφανώς δεν θέλετε πλέον να είστε μαζί με τον πατέρα/τη μάνα του παιδιού. Επομένως, λέγοντάς του κάτι τέτοιο του περνάτε το μήνυμα ότι δεν θέλετε να είστε ούτε με το ίδιο το παιδί. «Τέτοιου είδους δηλώσεις κάνουν το παιδί να αναρωτηθεί αν χάνει την αγάπη σας» σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα οικογενειακού δικαίου Craig S. Pedersen.

«Ο μπαμπάς θα φύγει από το σπίτι για λίγο καιρό»

Αποφύγετε στη διάρκεια ενός διαζυγίου τα ψεματάκια και τις υπεκφυγές. Πείτε στο παιδί σας την αλήθεια, αλλά με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του. «Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι ζουν σε έναν κόσμο που μπορούν να κατανοήσουν και να προβλέψουν σε κάποιο βαθμό» υποστηρίζει ο ψυχίατρος Dr. Alex Dimitriu. «Θα χρειαστεί λοιπόν να τους εξηγήσουμε γιατί ο ένας γονιός φεύγει από το σπίτι. Και οι δύο γονείς πρέπει να συμφωνήσουν να παρουσιάσουν στο παιδί μια πιο ήπια εκδοχή της αλήθειας, που θα βοηθήσει το παιδί να κάνει αυτή τη μεγάλη μετάβαση».

«Αν σκοπεύεις να βάλεις τα κλάματα, πήγαινε στο δωμάτιό σου»

Είναι κατανοητό το γεγονός ότι σας πληγώνει να βλέπετε το παιδί σας να εκφράζει τη θλίψη που του προκαλεί το διαζύγιο. Ωστόσο πρέπει να το αφήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του και σε καμία περίπτωση να μην τα καταπιέσει. «Ένα διαζύγιο είναι τρομακτικό για τα παιδιά, ιδιαίτερα αν αυτά δεν είναι ακόμα σε θέση να εκφράσουν τα συναισθήματά τους τόσο σαφώς όσο οι ενήλικες» εξηγεί η Shelby Forsythia, μια ειδικός στην ανάρρωση από δύσκολες καταστάσεις. «Λέγοντας στα παιδιά σας κάτι τέτοιο τους δείχνετε ότι δεν θέλετε να τα δείτε να εκφράζουν τα “αρνητικά” συναισθήματά τους αλλά τα πιέζετε να σας τα κρύψουν».

«Εσύ είσαι τώρα ο άντρας/η γυναίκα του σπιτιού»

Με αυτό τον τρόπο ίσως νομίζετε ότι βοηθάτε το παιδί σας να καλλιεργήσει ένα αίσθημα υπευθυνότητας, στην πραγματικότητα όμως τα φορτώνετε με έναν «ενήλικο» ρόλο που δεν είναι ακόμα έτοιμο να αναλάβει. «Ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά, έχουν την τάση να παίρνουν αυτολεξεί τέτοιες δηλώσεις» εξηγεί η Carole Brody Fleet, συγγραφέας του βιβλίου «When Bad Things Happen to Good Women». «Κανένα παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν πρέπει να νιώσει ότι αναγκάζεται να αναλάβει ενήλικους ρόλους και/ή ευθύνες».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top