10 τρόποι να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει
Κάποιοι μπορούν να συνδυαστούν και με δουλειές του σπιτιού. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή.
Το έχετε ταΐσει, το έχετε αλλάξει, έχετε μετρήσει τη θερμοκρασία του (δεν έχει πυρετό) κι όμως το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει. Το ασταμάτητο κλάμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως σημάδι υπερέντασης: το μωρό είναι τόσο κουρασμένο, που παρότι νυστάζει δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί. Με τους παρακάτω τρόπους, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονται στη χαλαρωτική δράση του λευκού θορύβου (white noise), θα το βοηθήσετε να ηρεμήσει και να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα:
1. Βάλτε το πλυντήριο ρούχων σε λειτουργία. Ιδανικά, τοποθετήστε πάνω στη συσκευή το μωρό μέσα στο ριλάξ (χωρίς να το αφήσετε ούτε στιγμή από τα μάτια σας). Το μονότονο βουητό σε συνδυασμό με τη δόνηση θα κάνουν τα μαγικά τους ενώ εσείς κάνετε μπουγάδα.
2. Ψιθυρίστε του «σσσ…». Μέσα στο αυτάκι, ενώ το κρατάτε αγκαλιά. Η φωνή σας, το άγγισμά σας και το ψιθύρισμα θα το βοηθήσουν να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία.
3. Κάντε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και τα μεγαλύτερης ηλικίας, νανουρίζονται από το κούνημα και το βουητό της μηχανής. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να νανουρίσετε το μωρό σας, βάλτε το στο αυτοκίνητο και ξεκινήστε τις διαδρομές στη γειτονιά.
4. Ανοίξτε τη βρύση. Η αγχολυτική δράση ενός συντριβανιού feng shui δεν είναι τυχαία. Ανοίξτε λοιπόν τη βρύση της κουζίνας, τοποθετήστε το μωρό δίπλα σας στο ριλάξ και δείτε το να χαλαρώνει από τον ήχο και, αν είναι αρκετά μεγάλο, το θέαμα του τρεχόμενου νερού, ενώ εσείς πλένετε τα πιάτα με όσο το δυνατόν αθόρυβες κινήσεις για να δικαιολογήσετε το λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.
5. Βάλτε σκούπα. Η ηλεκτρική σκούπα αποτελεί μια ακόμη πηγή λευκού θορύβου στο σπίτι. Έτσι, ενώ νανουρίζετε το μωρό μπορείτε να κάνετε και γενική καθαριότητα.
6. Δοκιμάστε την πιπίλα. Αν οι άλλοι τρόποι έχουν αποτύχει, μια πιπίλα ίσως βοηθήσει το μωρό σας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί, τόσο στο σπίτι όσο και στις βόλτες σας.
7. Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο. Το ζεστό μπάνιο αποτελεί μια από τις βασικές δραστηριότητες της ρουτίνας ύπνου για πολλά παιδιά. Καθιερώστε το λοιπόν κάθε βράδυ, αν όχι επειδή το μωρό σας λερώνεται συνέχεια, σίγουρα για τη χαλαρωτική του δράση.
8. Κάντε μια βόλτα με το καρότσι. Ένας περίπατος με το μωρό σας θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί και θα δώσει σε εσάς την αφορμή να βγείτε από το σπίτι και να ασκηθείτε. Τρία σε ένα, επομένως.
9. Κουνήστε το. Το κούνημα είναι μια από τις πιο διαδομένες και αποτελεσματικές μεθόδους νανουρίσματος. Κάποια μωρά νανουρίζονται ευκολότερα με το αργό κούνημα και άλλα με το πιο γρήγορο (αρκεί να μην ταρακουνιούνται, ιδιαίτερα τα νεογέννητα). Δοκιμάστε και τα δύο για να δείτε ποιο βοηθάει περισσότερο το δικό σας.
10. Βάλτε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα. Μια καλή λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το βουητό του σε συνδυασμό με την περιστροφική κίνηση, αν το μωρό είναι σε αρκετά μεγάλη ηλικία για να την αντιληφθεί, λειτουργεί ως αντιπερισπασμός.
Τι κάνετε αν, παρά τις προσπάθειές σας να το νανουρίσετε, συνεχίζει να κλαίει; Ίσως, ανάλογα και με την ηλικία του, να υποφέρει από κολικούς ή να πονάει κάπου. Αν λοιπόν το κλάμα είναι ασταμάτητο και αδικαιολόγητο, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.