Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός για το τρέμουλο και τις συσπάσεις του μωρού
Το τρέμουλο και οι συσπάσεις του μωρού είναι αναμενόμενα, αλλά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Ως νέος γονέας, είναι εύκολο να ανησυχείτε όταν βλέπετε τις περίεργες, τρανταχτές κινήσεις του νεογέννητου σας, από τρέμουλο στο πηγούνι μέχρι τρέμουλο των χεριών και συσπάσεις μέχρι σπασμωδικές χειρονομίες χεριών και ποδιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι επιπλέον κινήσεις είναι εντελώς φυσιολογικές και αβλαβείς και είναι πιθανό το μωρό σας να τις ξεπεράσει.
Τα μωρά μπορεί, ωστόσο, να έχουν επιληπτικές κρίσεις, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των κανονικών ανακινήσεων και ενός πιο σοβαρού ζητήματος.
Εδώ εξετάζουμε μερικές κοινές αιτίες του τρέμουλου του μωρού και πώς να ξέρετε πότε πρέπει να ανησυχείτε.
Ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων
Διαφορετικά μέρη του σώματος τείνουν να συσπώνται σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια, και αυτό μπορεί να αναμένεται ως φυσικό μέρος της ανάπτυξης λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.
Για παράδειγμα, κατά τη νεογνική περίοδο (τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής), το κούνημα του κεφαλιού και των άκρων προετοιμάζει τα μωρά να σηκώσουν το κεφάλι τους.
Στα μεγαλύτερα μωρά, οι συσπάσεις των καρπών και των δακτύλων μπορεί να αποτελούν μέρος της ανάπτυξης των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.
Ανώριμο νευρικό σύστημα
Στα νεογέννητα, οι οδοί που μεταφέρουν τα σήματα από τον εγκέφαλο στα μέρη του σώματος δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, προκαλώντας σπασμωδικές κινήσεις. Καθώς το νευρικό σύστημα του μωρού ωριμάζει, σε ηλικία περίπου 1 έως 2 μηνών, αυτές οι κινήσεις θα γίνουν πιο ρευστές.
Το αντανακλαστικό Moro
Εάν ένα μωρό ξαφνικά εκπλαγεί από έναν δυνατό θόρυβο ή άλλο περιβαλλοντικό ερέθισμα, μπορεί να παρατηρήσετε μια ακούσια κίνηση κατά την οποία το μωρό απλώνει τα χέρια, τα πόδια και τα δάχτυλά του και καμπυλώνει την πλάτη του για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό Moro, ή αντανακλαστικό ξαφνιάσματος, και είναι κοινό μέχρι την ηλικία των 3 έως 6 μηνών. Η χρήση υπνόσακου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του αντανακλαστικού κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Καφεΐνη στο μητρικό γάλα
Εάν θηλάζετε και πίνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη, όπως καφέ ή σόδα, μπορεί να προκαλέσει το μωρό να συσπάται ή να τρέμει. Αν και λίγη καφεΐνη (έως 300 mg ή περίπου δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ) δεν αποτελεί πρόβλημα, μεγάλες ποσότητες μπορούν να περάσουν στο μωρό σας και να συσσωρευτούν στο σώμα του.
Ύπνος ή ξύπνημα
Οι ασταθείς και σπασμωδικές κινήσεις είναι επίσης πιθανό να συμβούν όταν ένα μωρό αποκοιμιέται ή ξυπνά. Αυτό που βλέπετε είναι πιθανώς μια καλοήθης κατάσταση που είναι γνωστή ως μυόκλονος ύπνου ή υπναγωγικός σπασμός. Ο μυόκλονος που σχετίζεται με τον ύπνο: συνήθως εμφανίζεται κατά την επέλευση του ύπνου με τη μορφή «τιναγμάτων» στα άκρα ή ή συσπάσεων του μυών του κορμού (μόλις πάει να αποκοιμηθεί κάποιος).
Εξωτερικά ερεθίσματα όπως ο θόρυβος, η κίνηση ή το φως μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτές τις κινήσεις. Ο μυόκλονος ύπνου συνήθως υποχωρεί μέσα σε ένα χρόνο και δεν υπάρχουν εγγενείς συνέπειες ή λόγοι ανησυχίας.
Αλλαγή πάνας
Εάν εμφανίζονται κινήσεις τρέμουλου κάθε φορά που αλλάζετε την πάνα του, μπορεί απλώς να είναι ο τρόπος του μωρού σας να σας πει ότι δεν του αρέσει να αλλάζουν την πάνα του.
Πείνα
Το να κινούν τα χέρια και τα πόδια τους γύρω-γύρω μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια ότι το μωρό σας πεινάει. Το κλάμα, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει τρέμουλο, σπασμό ή δυσκαμψία του σώματος, είναι επίσης ένα όψιμο σημάδι πείνας.
Αλλά το συχνό, παρατεταμένο και συνεχές κλάμα, μαζί με το τρέμουλο, μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας και πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Άλλες αιτίες τρέμουλου και σπασμού του μωρού
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για το τρέμουλο του μωρού, συμπεριλαμβανομένου του κρυολογήματος, καθώς και του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Άλλα σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, που ονομάζονται επίσης υπογλυκαιμία, μπορεί να περιλαμβάνουν μια μπλε απόχρωση στο δέρμα ή τα χείλη, λήθαργο ή/και έλλειψη ενδιαφέροντος για σίτιση. Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να υποφέρει από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, φροντίστε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.
Σημάδια επιληπτικών κρίσεων στα νεογνά
Οι επιληπτικές κρίσεις στα νεογνά διαφέρουν από τις κρίσεις που εμφανίζονται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Σε γενικές γραμμές, τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι το βρέφος σας αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις:
- Κινήσεις και συμπεριφορές που δεν είναι τυπικές σε παιδιά της ίδιας ηλικίας
- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια που είναι πανομοιότυπα τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και σε διάρκεια
- Επεισόδια που δεν προκαλούνται από αλλαγές στη στάση ή τη δραστηριότητα
- Αξιοσημείωτη αλλαγή στην έκφραση του προσώπου, την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό του μωρού
- Κινήσεις που είναι ρυθμικές και μπορεί να συμβαίνουν μόνο στη μία πλευρά του σώματος ή είναι συμμετρικές (για παράδειγμα, και τα δύο χέρια κάνουν το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή)
- Κούνημα ή τράνταγμα που δεν μπορεί να σταματήσει (εάν το μπράτσο ενός βρέφους τραντάζεται και μπορείτε να το σταματήσετε κρατώντας απαλά το χέρι του, τότε πιθανότατα δεν είναι σπασμός· με μια κρίση, θα περιμένατε το τράνταγμα να συνεχιστεί καθώς κρατούσατε το χέρι του )
Λάβετε υπόψη ότι όταν ένα μωρό αρχίζει να έχει σπασμούς για πρώτη φορά, μπορεί κατά τα άλλα να είναι καλά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα περιμένατε κάποια άλλα συμπτώματα ή προβλήματα με την ανάπτυξή του εάν είχε συχνούς σπασμούς ή επεισόδια σπασμών.
Βασικά συμπεράσματα σχετικά με το τρέμουλο και τους σπασμούς των μωρών
Η πρώτη φορά που θα παρατηρήσετε το μωρό σας να τρέμει ενώ κλαίει ή να συσπάται στον ύπνο του μπορεί να είναι τρομακτικό. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτές οι κινήσεις είναι πολύ συχνές μεταξύ των βρεφών όπως καταλαβαίνουν τα μωρά το σώμα και το περιβάλλον τους.
Φυσικά, εάν υποψιάζεστε επιληπτικές κρίσεις ή ανησυχείτε για ασταθείς κινήσεις, μη διστάσετε να καλέσετε τον παιδίατρό σας για διπλό έλεγχο. Συχνά είναι χρήσιμο να καταγράψετε την ύποπτη δραστηριότητα αν μπορείτε και να φέρετε το βίντεο στον παιδίατρό σας για να το δει. Ο γιατρός μπορεί να ανακουφίσει τους φόβους σας και/ή να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία εάν είναι πράγματι κάτι περισσότερο από τις κανονικές κινήσεις του μωρού.