Now Reading
Πώς ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας γίνεται μέρος της συνείδησής τους για τα επόμενα χρόνια

Πώς ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας γίνεται μέρος της συνείδησής τους για τα επόμενα χρόνια

Το εξομολογητικό κείμενο της μαμάς και δημοσιογράφου Neha Mandhani μας βάζει σε σκέψεις

Ένα άρθρο, το εξομολογητικό κείμενο δηλαδή της μαμάς και δημοσιογράφου Neha Mandhani, που διαβάσαμε στο motherly.com μας έβαλε σε σκέψεις και το μοιραζόμαστε μαζί σας:

«Vivaan, μπορείς να κοιμηθείς, έχει περάσει η ώρα του ύπνου σου. Όλοι οι φίλοι σου κοιμούνται. Είναι πολύ αργά για να σηκωθούν τα μικρά παιδιά».

«Vivaan, μπορείς σε παρακαλώ να κάτσεις να φας το μπρόκολο σου. Ω, κοίτα τον Kirin. Κάθεται στην καρέκλα του και τρώει το φαγητό του. Μπορείς κι εσύ να κάνεις αυτό που κάνει;»

Έχω πει αυτά τα λόγια ξανά και ξανά όταν είμαι απογοητευμένη με τον γιο μου. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που είμαι εξαντλημένος και κουρασμένη, είναι τόσο ενστικτώδες να συγκρίνω το παιδί μου με αυτό που κάνουν τα άλλα παιδιά και να το χρησιμοποιώ ως τεχνική για να το πείσω να συμφωνήσει. Ίσως, ο λόγος που το κάνω είναι ότι λειτουργεί συχνά στη στιγμή.

Ωστόσο, εδώ είναι η παγίδα – αν αναλογιστώ πιο βαθιά την επιλογή των λέξεων μου, του διδάσκω να παίρνει αποφάσεις με βάση το τι κάνουν οι άλλοι, όχι τι χρειάζεται ή τι είναι ευθυγραμμισμένο με τις αξίες του, (οι οικογενειακές μας αξίες σε αυτό το σημείο της ζωής του) παρόλο που δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.

Για παράδειγμα, όταν είναι 7 και αν οι συμμαθητές του κοροϊδεύουν τον δάσκαλό τους, δεν θέλω να το κάνει αυτό. Αυτό θα ήθελα είναι να μπορεί να λέει στους φίλους του ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ευγενική – παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο και άβολο να το κάνει. Θέλω να είναι εντάξει με το να είναι διαφορετικός. Θέλω να νιώθει αρκετά σίγουρος για να χρησιμοποιήσει το δικό του ραντάρ που θα τον καθοδηγήσει στη ζωή.

Όταν είναι 17 και αν οι φίλοι του θέλουν να πίνει και να οδηγεί, ελπίζω να πει όχι και να επιλέξει την ασφάλεια από το να ταιριάζει και να αρέσει στους συνομηλίκους του. Ξέρω ότι πιθανότατα θα υπάρχει αλκοόλ στις παρέες του, αλλά ελπίζω ότι μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες του να πιεί και να οδηγήσει και πάρει τη σωστή απόφαση.

Όταν είναι 19 και αν είναι γύρω από μια ομάδα νεαρών ανδρών που συζητούν τις εμπειρίες τους παρενοχλώντας και πιθανώς εκμεταλλευόμενοι τις γυναίκες στη ζωή τους, θέλω οπωσδήποτε να σηκωθεί, να αντιδράσει και να τους βάλει στη θέση τους.

Θέλω να είναι πολύ σκόπιμος με τους ανθρώπους που επιλέγει να περιβάλλει τον εαυτό του. Θέλω να εξασκεί το θάρρος έναντι της άνεσης και να μην κάνει επιλογές ώστε οι φίλοι του να πιστεύουν ότι είναι κουλ.

Και, εδώ είναι το δύσκολο μέρος. Η επιθυμία να ταιριάζεις, να είσαι αρεστός και να συμφωνείς με την ομάδα είναι μια βαθιά πρωταρχική επιθυμία. Το να λες όχι, να σηκώνεις τα χέρια και να αντιμετωπίζεις τους φίλους σου είναι άβολο και δύσκολο. Το να είστε σαφείς σχετικά με τις αξίες σας και στη συνέχεια να ζήσετε τη ζωή σύμφωνα με αυτές τις αξίες απαιτεί επίγνωση, εξάσκηση και συνειδητή προσπάθεια. Έτσι, αν θέλω να κάνει το παιδί μου καθώς μεγαλώνει, πρέπει να σταματήσω να του λέω να κάνει πράγματα επειδή το κάνουν άλλοι άνθρωποι τώρα.

Δείτε Επίσης

Ναι, πρέπει να του μάθω πράγματα όπως το ότι πρέπει να τρώει τα λαχανικά του γιατί είναι καλά για την υγεία του γιατί θα τον κάνουν δυνατό, ώστε να μπορεί να κάνει μεγάλες πεζοπορίες με τη μαμά και να δοκιμάσει σερφ και να κάνει άλλες περιπέτειες. Ή ότι πρέπει να πάει για ύπνο στην ώρα του, ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί καλά για το σχολείο.

Πρέπει να κάνω πιο αληθινές, σκόπιμες και κατάλληλες για την ηλικία συζητήσεις μαζί του για αυτά τα συναισθήματα. Πρέπει να του δώσω την άδεια να διαφωνήσει, να αμφισβητήσει το status quo και να σκεφτεί μόνος του πώς είναι τα εκατομμύρια των επιλογών και των αποφάσεων που παίρνουμε καθημερινά. Σημαίνει ότι πρέπει να είμαι πιο δημιουργική, υπομονετική και συμπονετική, ενώ τον πειθαρχώ και δημιουργώ τα όρια για την οικογένειά μας αντί να του ζητάμε απλώς να περπατήσει στα βήματα των φίλων του.

Το πιο σημαντικό, σημαίνει επίσης ότι πρέπει να προσέχω περισσότερο γιατί θέλω την επόμενη προαγωγή μου στη δουλειά και ένα άλλο ζευγάρι από τα μοντέρνα κολάν γιόγκα. Είναι επειδή όλοι γύρω μου θέλουν να ανέβουν την εταιρική σκάλα ή μήπως επειδή ευθυγραμμίζεται με το τι και το γιατί της ζωής μου; Πηγαίνω για ψώνια επειδή όλοι οι άλλοι στο μάθημα γυμναστικής μου έχουν χαριτωμένα κολάν ή μήπως επειδή μου αρέσει να ντύνομαι για το μάθημα γυμναστικής για τον εαυτό μου; Είναι δύσκολο. Μερικές φορές αισθάνομαι εξίσου επιρρεπής στην πίεση των συνομηλίκων με αυτά τα αθώα παιδιά γύρω μου.

Πρέπει να κάνω αυτές τις σκληρές συζητήσεις με τον εαυτό μου και το σχεδόν 4χρονο παιδί μου πιο συχνά. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ μικρός, η αλήθεια είναι ότι παρατηρεί τα πάντα! Πάντα μαθαίνει και παρακολουθεί και ξέρω ότι πρέπει να μοντελοποιώ συνεχώς πώς να κάνω καλές επιλογές και να εξηγώ με συνέπεια γιατί κάνουμε τις επιλογές που κάνουμε.

Πρέπει να μοιραστώ τις δικές μου ιστορίες θάρρους και επίσης τις ιστορίες μου για το πότε δεν είχα το θάρρος να πω την αλήθεια μου. Πρέπει να του κάνω ερωτήσεις και να δημιουργήσω χώρο για τις απαντήσεις του. Και παρόλο που μπορεί να μην τα καταλαβαίνει όλα αυτή τη στιγμή, αναπτύσσω αυτή την ικανότητα σιγά σιγά και ελπίζω να του δίνω την άδεια να βρει τις δικές του αλήθειες στη ζωή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top