Now Reading
Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν το «σωστό» από το «λάθος»;

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν το «σωστό» από το «λάθος»;

Το είδος πειθαρχίας ενός γονέα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εσωτερικεύουν τους κανόνες

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος των γονιών είναι να επικεντρώνονται συχνά στο να κάνουν τα παιδιά τους να τους ακούσουν ώστε τα παιδιά να ακολουθήσουν τους κανόνες και τα όρια που θέτουν στην οικογένειά τους. Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μεγαλώσουν παιδιά που να κατανοούν πραγματικά αυτούς τους κανόνες και τα όρια, καθώς και να αναπτύξουν ένα εσωτερικό κίνητρο να είναι ευγενικά και να κάνουν το «σωστό». Οι γονείς θέλουν τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες επειδή θέλουν να φροντίσουν να μεγαλώσουν τα είναι παιδιά ως ηθικά άτομα, όχι μόνο επειδή φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν σε μπελάδες. Στην έρευνα, αυτό αναφέρεται ως εσωτερίκευση. Πώς διασφαλίζουμε ότι εργαζόμαστε για αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο; Θα μπορούσαν οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές πειθαρχίας μας να παρεμβαίνουν σε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο;

Μια πρόσφατη μελέτη αντιμετώπισε αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι γονείς χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες στρατηγικές πειθαρχίας ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά που έδειχναν πρώιμα σημάδια εσωτερίκευσης των κανόνων από τους γονείς που χρησιμοποιούσαν διαφορετικές στρατηγικές.

Ποιες στρατηγικές βοήθησαν τα παιδιά να εσωτερικεύσουν τους κανόνες;

Λογικές συνέπειες αντί για ήπιες τιμωρίες. Οι λογικές συνέπειες είναι συνέπειες που σχετίζονται με τις ενέργειες του παιδιού, όπως η αφαίρεση ενός παιχνιδιού που το παιδί σας πέταξε στον αδερφό του, το τέλος της ώρας του φαγητού επειδή παίζει με το φαγητό του, αναγκάζοντάς το να καθαρίσει ένα χάος που έκανε ή να το πάρουν από την παιδική χαρά όταν δεν τηρεί τους κανόνες. Αυτού του είδους οι συνέπειες είναι πιο πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιούργησαν και να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του παραβιασμένου κανόνα.

Εξάσκηση γονικής μέριμνας «υποστηρικτικής αυτονομίας» αντί για «ελεγχόμενη» ανατροφή. Η γονική υποστήριξη που υποστηρίζει την αυτονομία περιλαμβάνει την αναγνώριση των συναισθημάτων του παιδιού σας σχετικά με έναν κανόνα ή ένα όριο, δίνοντάς του κάποιου είδους επιλογή ή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων γύρω από κανόνες και όρια και την παροχή της λογικής πίσω από τον κανόνα ή το όριο. Ο έλεγχος της ανατροφής των παιδιών συχνά περιλαμβάνει απειλές και τιμωρίες για να κάνετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται σωστά ή προσπαθεί να προκαλέσει ενοχή ή φόβο. Η γονική μέριμνα που υποστηρίζει την αυτονομία βοηθά τα παιδιά να εσωτερικεύουν τους κανόνες, ενώ ο έλεγχος της γονικής μέριμνας κάνει τα παιδιά πιο πιθανό να συμπεριφέρονται για να ευχαριστήσουν τους γονείς ή να αποφύγουν να μπουν σε μπελάδες.

Πώς γίνεται η εσωτερίκευση;

Αυτή η μελέτη μαζί με προηγούμενες έρευνες διαπιστώνει ότι, όταν τα παιδιά αισθάνονται λιγότερο θυμό και περισσότερη ενσυναίσθηση ως απάντηση στον καθορισμό κανόνων από τους γονείς τους, είναι πιο πιθανό να βρουν τον κανόνα ή το όριο αποδεκτό. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο τα παιδιά αποδέχονται τον κανόνα ή το όριο, τόσο πιο πιθανό είναι να εκτιμήσουν και να εσωτερικεύσουν τις αξίες που διέπουν τον κανόνα ή το όριο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο θυμός ως απάντηση στη στρατηγική πειθαρχίας ενός γονέα μπορεί να επηρεάσει την εσωτερίκευση, καθώς κάνει τα παιδιά να σκέφτονται περισσότερο για το πόσο άδικη είναι η πειθαρχία παρά για τις αξίες που προσπαθούν να διδάξουν οι γονείς τους.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οποιαδήποτε στρατηγική πειθαρχίας των γονέων που αυξάνει την ενσυναίσθηση είναι πιθανό να ενισχύσει τη διαδικασία εσωτερίκευσης. Οι λογικές συνέπειες και η υποστήριξη της αυτονομίας των γονέων είναι αποτελεσματικές επειδή συμβάλλουν στη μείωση του θυμού και στην αύξηση της ενσυναίσθησης στο πλαίσιο της θέσπισης κανόνων ή ορίων.

Πώς εφαρμόζουν οι γονείς αυτήν την έρευνα;

Υπενθυμίστε απαλά στο παιδί σας έναν κανόνα ή ένα όριο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος πειθαρχίας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας πετάει άμμο στην παιδική χαρά, υπενθυμίστε του: «Θα πρέπει να φύγουμε από την παιδική χαρά αν συνεχίσεις να πετάς άμμο» πριν ακολουθήσετε αυτή τη λογική συνέπεια.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους εάν δεν είναι ευχαριστημένα με το όριο που βάζετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να κρατήσετε το όριο ενώ εξακολουθείτε να αναγνωρίζετε ότι μπορεί να μην τους αρέσει. Για παράδειγμα, «Ξέρω ότι δεν σου αρέσει να σε κουμπώνουν στο κάθισμα του αυτοκινήτου σου. Αισθάνεσαι άβολα, αλλά είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να είσαι στο αυτοκίνητο».

Χρησιμοποιήστε λογικές συνέπειες αντί για τιμωρίες όταν είναι δυνατόν. Οι λογικές συνέπειες είναι συνέπειες που δημιουργούνται από τους γονείς που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και έχουν λογικό νόημα μετά τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας χτυπήσει τον αδερφό του, του ζητάτε να σταματήσει να παίζει για να πάτε να του φέρετε μια παγοκύστη. Αν κάνουν χάος, πρέπει να το καθαρίσουν αντί να δουν ταινία με την υπόλοιπη οικογένεια. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι λογικές συνέπειες είναι πιο αποδεκτές από τα παιδιά, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο πιθανες να προκαλέσουν θυμό και πιο πιθανές να αυξήσουν την ενσυναίσθηση.

Δείτε Επίσης

Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν κάποιο είδος επιλογής ή να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων ή στην επίλυση προβλημάτων με κάποιον τρόπο. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με ένα όριο ή κανόνα που έχετε θέσει, δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Πρέπει να φύγουμε από την παιδική χαρά τώρα, μπορείτε είτε να περπατήσετε είτε να μεταβείτε στο αυτοκίνητο.

Εξηγήστε τη λογική πίσω από το όριο, εστιάζοντας στον αντίκτυπο στους άλλους όσο είναι δυνατόν. Η εξήγηση του σκεπτικού (μετάφραση: δίνοντάς τους τον λόγο για τον κανόνα αντί να λέμε απλώς «επειδή το είπα») βοηθά στο να μειώσετε τον θυμό των παιδιών για τον κανόνα, γεγονός που αυξάνει στη συνέχεια την πιθανότητα εσωτερίκευσης του κανόνα. Επιπλέον, η εστίαση στο πώς ο κανόνας επηρεάζει τους άλλους μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενσυναίσθησης, κάτι που είναι επίσης βασικό για την εσωτερίκευση. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Πρέπει να τακτοποιήσουμε τα παιχνίδια μας, διαφορετικά κάποιος μπορεί να σκοντάψει πάνω τους και να χτυπήσει». Ή, «Όταν άρπαξες αυτό το παιχνίδι από τα χέρια του αδερφού σου, τον πόνεσες και διέκοψε το παιχνίδι του».

Αποφύγετε απειλές («Αν δεν καθαρίσετε τα παιχνίδια σας, θα τα πετάξω όλα») ή οτιδήποτε έχει σκοπό να προκαλέσει φόβο ή ενοχή («Γιατί είσαι πάντα τόσο κακό με τον αδερφό σου;»). Αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορεί να αποδειχθούν ελεγκτικές για τα παιδιά και να αυξήσουν τον θυμό, γεγονός που μειώνει τελικά τις πιθανότητες εσωτερίκευσης.

Συμπέρασμα

Η έρευνα προτείνει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές πειθαρχίας που μειώνουν τον θυμό και ενισχύουν την ενσυναίσθηση για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εσωτερικεύσουν τους κανόνες που θέτουν και τελικά τις βάσεις για να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top