Now Reading
Το αποδεικνύει κι η επιστήμη: φωνή της μαμάς μειώνει τον πόνο στα πρόωρα μωρά

Το αποδεικνύει κι η επιστήμη: φωνή της μαμάς μειώνει τον πόνο στα πρόωρα μωρά

Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν η μαμά μιλάει, τα μωρά χαλαρώνουν

Είναι κάτι που κάθε μαμά το συνειδητοποιεί: Οι ομιλίες στο μωρό σας μπορούν να τα καταπραΰνουν.

Όταν τα μωρά γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, συχνά μεταφέρονται αμέσως στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΘΝ) για παρακολούθηση, ιατρική υποστήριξη και δοκιμές. Αυτά τα πρόωρα μωρά πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά αγχωτικών ιατρικών διαδικασιών, που κυμαίνονται από εξετάσεις αίματος, σωλήνες σίτισης έως διασωλήνωση. Και ενώ οι ερευνητές γνωρίζουν ότι αυτός ο χωρισμός μπορεί να έχει βαθιά επιρροή στο βρέφος, ο χωρισμός μπορεί επίσης να είναι δύσκολος για τους γονείς του, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να απολαύσουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο σύνδεσης με το μωρό τους αμέσως μετά τη γέννηση. Είναι δύσκολο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αλλά η ικανότητα να λέτε χαλαρωτικά λόγια στο βρέφος σας ενώ υποβάλλεται σε μια επώδυνη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τόσο τη μαμά όσο και το μωρό να αισθανθούν πιο συνδεδεμένοι – και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο του βρέφους.

Μιλώντας και τραγουδώντας κατά τη διάρκεια εξετάσεων

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν τα προφίλ του πόνου και τα επίπεδα ωκυτοκίνης 20 πρόωρων βρεφών και αξιολόγησαν πώς αυτές οι μετρήσεις άλλαξαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών διαδικασιών ρουτίνας για τη συλλογή αίματος. Στη συνέχεια ανέλυσαν τρεις εκδοχές της παρέμβασης: την εκτέλεση της διαδικασίας την πρώτη φορά χωρίς την παρουσία της μητέρας, μια δεύτερη φορά με τη μητέρα να μιλάει στο μωρό και μια τρίτη φορά με τη μητέρα να τραγουδά στο μωρό. Η μητέρα κλήθηκε να αρχίσει να μιλάει ή να τραγουδάει 5 λεπτά πριν το τσίμπημα της φτέρνας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Επικεντρώσαμε αυτή τη μελέτη στη φωνή της μητέρας, γιατί τις πρώτες μέρες της ζωής είναι πιο δύσκολο για τον πατέρα να είναι παρών, λόγω εργασιακών συνθηκών που δεν επιτρέπουν πάντοτε γονική άδεια», λέει η δρ Manuela Filippa, πρώτη συγγραφέας τη μελέτη, στο ScienceDaily. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της φωνής του πατέρα στα μωρά στη ΜΕΘΝ: η διαπίστωση ότι έχει και ηρεμιστική επίδραση.

Η φωνή της μητέρας μειώνει τον παιδικό πόνο

Οι εκφράσεις του πόνου των βρεφών μειώθηκαν ως αποτέλεσμα του να ακούνε τις μητέρες τους να τους μιλούν – ακόμη περισσότερο από το να ακούνε τις μητέρες τους να τραγουδούν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πλέγμα κωδικοποίησης γνωστό ως το Προφίλ Παιδικού Πόνου για Πρόωρα Βρέφη (PIPP) για να βαθμολογήσουν τις εκφράσεις του προσώπου των βρεφών και τις βιολογικές μετρήσεις του πόνου, όπως ο καρδιακός παλμός και τα επίπεδα οξυγόνου, από 0 έως 21.

Όταν μια μητέρα απουσίαζε από τη διαδικασία, οι βαθμολογίες PIPP ήταν 4,5. Όταν μια μητέρα τραγουδούσε στο μωρό της, οι βαθμολογίες ήταν 3,8. Αλλά όταν μια μητέρα μιλούσε στο μωρό της, το σκορ έπεσε στο 3.

«Αυτή η διαφορά με την προφορική φωνή μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η μητέρα προσαρμόζει τους φωνητικούς της τόνους λιγότερο σε αυτό που αντιλαμβάνεται στο μωρό της όταν τραγουδάει, επειδή είναι κατά κάποιον τρόπο περιορισμένη από τη μελωδική δομή, κάτι που δεν συμβαίνει όταν μιλάει», λέει ο Didier Grandjean, τακτικός καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Ψυχολογίας και Εκπαιδευτικών Επιστημών και στο Ελβετικό Κέντρο Επαγγελματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στο ScienceDaily.

Δείτε Επίσης

Η φωνή μιας μητέρας αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα επίπεδα ωκυτοκίνης που ελήφθησαν από τα δείγματα σάλιου των μωρών αυξήθηκαν όταν οι μητέρες τους μίλησαν μαζί τους. Η ωκυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως ορμόνη της αγκαλιάς, μπορεί να απελευθερωθεί κατά την επαφή του δέρματος με το δέρμα ή το θηλασμό, αλλά και μέσω φωνητικών εκφωνήσεων. Η ωκυτοκίνη συσχετίζεται με θετικές επιδράσεις στις κοινωνικές συμπεριφορές, τον πόνο, το άγχος λόγω χωρισμού και το άγχος, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ακόμα κι αν ο παραδοσιακός δεσμός δεν μπορεί να λάβει χώρα μετά τη γέννηση, αυτή η συναισθηματική προσκόλληση μπορεί ακόμα να σχηματιστεί μέσω της παρουσίας ενός γονέα στο NICU.

Η γονική παρουσία στη ΜΕΘΝ είναι καλή τόσο για βρέφη όσο και για γονείς

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι απίστευτα επικυρωτικά για τους γονείς που περνάνε χρόνο στη ΜΕΘΝ και της νέας γονεϊκότητας ταυτόχρονα. Το να είσαι εκεί έχει σημασία. «Αποδεικνύουμε εδώ τη σημασία της προσέγγισης γονέων και παιδιών, ειδικά στο ευαίσθητο πλαίσιο της εντατικής θεραπείας», λέει η Δρ Filippa. Κανένας γονιός δεν θέλει να παρακολουθεί αβοήθητο το μωρό του να πονάει ενώ υποβάλλεται σε ιατρική διαδικασία – και αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν όχι μόνο τον θετικό αντίκτυπο της φωνής της μητέρας, αλλά δίνουν στις μητέρες και τους πατέρες έναν σκόπιμο ρόλο στο να βοηθήσουν το παιδί τους να αισθάνεται ασφαλές, χαλαρωμένο και προστατευμένο.

Maternal speech decreases pain scores and increases oxytocin levels in preterm infants during painful procedures | Scientific Reports (nature.com)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top